Väkivallan riskitekijät
Lapsuudessa tai nuoruudessa koettu väkivalta
Väkivalta haittaa lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä monimuotoisesti ja pitkäkestoisesti. Lapsuudessa koettu väkivalta altistaa väkivaltakokemuksille ja -teoille aikuisuudessa. Nuoruusiän parisuhteissa koettu väkivalta lisää riskiä aikuisiän parisuhteiden uhrikokemuksiin ja väkivallan tekoihin.
Kasautuvat kuormitustekijät perheessä
Erilaiset kasautuvat kuormitustekijät perheessä, vanhempien päihde- ja mielenterveysongelmat, vaativat ero- ja huoltoriitatilanteet sekä lapsen pitkäaikainen sairaus tai vamma lisäävät lapsen riskiä joutua kaltoinkohdelluksi.
Sukupuolistunut väkivalta
Parisuhdeväkivalta on usein sukupuolittunutta. Naiset kokevat merkitsevästi miehiä useammin parisuhdeväkivaltaa elämänsä aikana. Naiset kokevat enemmän etenkin fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa sekä vainoa.
Haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset
Turvallisuuden kannalta haavoittuvimmassa asemassa olevat väestöryhmät ovat maahanmuuttajataustaiset, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, vammaiset henkilöt, romanit, erityisen haavoittuvassa asemassa olevat lapset (kuten huostaan otetut), osa ikääntyneistä, heikossa sosioekonomisessa asemassa olevat ja syrjäytyneet henkilöt.
Ikääntyneet ja huolenpidosta riippuvaiset ihmiset
Ikääntyneiden ihmisten väkivallan riskiä kohottavat esimerkiksi omaa, puolison tai muun läheisen ihmisen toimintakykyäja elämänhallintaa heikentävät fyysiset ja/tai psyykkiset sairaudet, päihteiden väärinkäyttö ja ikääntyneen hoidosta vastuussa olevan uupuminen, tietämättömyys ja keinottomuus.
Päivitetty 13.2.2025