Väkivallan muodot
Väkivalta voi ilmetä monissa eri muodoissa, kuten fyysisenä, henkisenä, seksuaalisena, taloudellisena, digitaalisena tai kunniaan liittyvänä väkivaltana. Myös vaino, väkivallan uhka ja väkivallalle altistuminen ovat väkivaltaa. Väkivalta voi olla myös toisen henkilön perustarpeiden tyydyttämisen estämistä tai laiminlyöntiä. Väkivaltaisissa ihmissuhteissa ilmenee yleensä useampia väkivallan muotoja eli henkilö voi kokea hyvin monimuotoista väkivaltaa samanaikaisesti.
Jokaisella on oikeus päättää miten, milloin ja kenen kanssa haluaa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä. Seksuaaliväkivallassa on kyse seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja yksityisyyden loukkauksesta. Esimerkiksi raiskaus, raiskauksen yritys, seksuaalisiin tekoihin pakottaminen tai toisen ihmisen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden rajoittaminen ja seksuaalinen häirintä ovat seksuaaliväkivaltaa.
Seksi ja seksuaalinen kanssakäyminen perustuvat aina vapaaehtoisuuteen ja osapuolien suostumuksellisuuteen. On tärkeää muistaa, että seksuaalinen itsemääräämisoikeus ei vähene humalassa tai vaikka pukeutumalla paljastaviin vaatteisiin.
Kulttuuriin tai uskontoon liittyvää väkivaltaa ovat uskonnolliseen vakaumukseen pakottaminen, väkivallalla uhkaaminen tai sen käyttö uskontoon, kulttuuriin tai yhteisön sosiaalisiin arvoihin ja normeihin viittaamalla.
Kunniaan liittyvä väkivalta on väkivallan muoto, jossa käytetään kontrollia, pakottamista ja/tai väkivaltaa henkilöä kohtaan, jonka epäillään rikkoneen tai jättäneen noudattamatta yhteisössä jaettuja sosiaalisia arvoja ja normeja. Taustalla on pelko maineen menetyksestä ja häpeästä, jonka vuoksi henkilö, perhe tai suku voisivat tulla syrjityiksi tai erotetuksi heille tärkeistä sosiaalisista suhteista.
Kunniaan liittyvä väkivalta ei ole uskonto- tai kulttuurisidonnainen asia.
Taloudellisen väkivallan erilaisia muotoja voivat olla rahaan liittyvä kotrollointi, taloudellinen hyväksikäyttö, eron jälkeinen taloudellinen väkivalta sekä työssäkäynnin tai opintojen rajoittaminen. Taloudellisen itsensäisyyden riistäminen on vahva kontrolloinnin ja henkisen väkivallan keino. Taloudellista väkivaltaa voi ilmetä läheisissä suhteissa esimerkiksi puolisoiden välillä ja aikuisten lasten vanhempiinsa kohdistamana. Myös lapset ja nuoret voivat kohdata sitä vanhempiensa toimesta.
Digitaalinen väkivalta on väkivaltaa, jossa toista ihmistä loukataan, kontrolloidaan, tarkkaillaan tai vahingoitetaan tieto- ja viestintäteknologian välityksellä. Teoissa hyödynnetään pääte-, äly-, paikannus- ja muita vastaavia laitteita, ohjelmistoratkaisuja, sovelluksia ja pikaviestipalveluja. Digitaalinen väkivalta voi olla myös epäsuoraa, jolloin tekijä hyödyntää teoissaan esimerkiksi toisia henkilöitä, kuten yhteisiä lapsia.
Koulukiusaaminen on lasten ja nuorten kokeman väkivallan erityismuoto. Koulukiusaaminen on käytännössä henkistä ja/tai fyysistä väkivaltaa eli voidaan puhua kouluväkivallasta. Syrjivä kiusaaminen on nuorten keskuudessa melko yleistä. Kiusaamisella ja väkivallalla voi olla haitallisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia lapsen tai nuoren elämään.
Kiusaamista esiintyy myös päiväkodeissa. Kiusaamisen muodot ovat päiväkodissa pääosin samanlaisia kuin koulukiusaamisessa eli fyysisistä, sanallista ja psyykkistä kiusaamista. Yleinen kiusaamisen muoto on ryhmästä poissulkeminen tai sillä uhkailu.
Päivitetty 13.2.2025