Tavoitteena kestävät elämäntavat
Kestävät elämäntavat tarkoittavat valintoja ja toimia, jotka vähentävät ympäristövaikutuksia ja edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä. Elintapamuutosten tavoitteena on hyvä olla vastuulliset ja kestävät valinnat.
Liikenne ja ruoka muodostavat yhdessä lähes puolet keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjäljestä, joten arjen valinnoilla on merkitystä. Tieteellinen näyttö osoittaa, että terveyttä edistävät elintavat, kuten hyötyliikunta ja kasvispainotteinen ruokavalio, ovat usein myös ympäristön kannalta kestävämpiä valintoja. Kestävien elämäntapojen omaksuminen ei ainoastaan auta ympäristöä, vaan voi tutkitusti myös parantaa elämänlaatua ja hyvinvointia.
Planetaarinen terveys ja ruokavalinnat
Uusissa ravitsemussuosituksissa on nyt aikaisempaa laajemmin tieteellisiä suosituksia ruoasta, joka on eduksi niin terveydelle kuin ympäristöllekin. Kasvispainotteisen ruokavalion suosiminen, lihankulutuksen vähentäminen ja kalan (etenkin kotimaisen järvikalan) suosiminen ovat hyviä valintoja.
Lue lisää aiheesta Ravitsemus-osiosta.
Arkiliikunta suojelee terveyttä ja ilmastoa
Liikkumattomuus on neljänneksi tärkein riskitekijä elintapasairauksien aiheuttamissa kuolemantapauksissa. Suomalainen kulkee kävellen keskimäärin kilometrin ja pyöräillen alle kilometrin päivässä. Myös lyhyet siirtymät tehdään usein omaa fyysistä aktiivisuutta vähentävillä välineillä. Hyötyliikunta tukee kansanterveyttä fyysisen aktiivisuuden lisäämän terveyshyödyn lisäksi myös vähentämällä fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja siten pienhiukkaspäästöjä.
Lue lisää liikkumistottumuksista ilmastonmuutoksen hillinnässä (THL)
Luonnon terveysvaikutusten huomioiminen
Uusimman tutkimustiedon mukaan pitkäaikaissairauksia ja niiden riskitekijöitä voidaan ehkäistä ja lievittää vahvistamalla luontoyhteyttä ja muuttamalla elintapoja. Vahvinta näyttö luontoympäristöjen terveysvaikutuksista on mielenterveyden osalta. Luontoyhteys on tärkeää koko elämän ajan. Luonnonympäristössä liikkuminen ja oleskelu virkistää, elvyttää, palauttaa stressistä, parantaa tarkkaavaisuutta sekä alentaa verenpainetta, kolesterolia ja sykettä. Luonnon terveyshyödyt saadaan säännöllisesti toistuvista käynneistä.
Lue lisää luonnon terveysvaikutuksista. (Terveyskirjasto)
Kiinnitä huomiota kulutuskäyttäytymiseen
Suomalaisten ihmisten materiaalin kulutus on suurinta koko EU:ssa ja jopa kolminkertaista EU:n keskiarvoon nähden. Vastaavasti kierrätettyjen materiaalien käyttö on Suomessa EU:n alhaisinta. Suomalaisten ylikulutuspäivä on sijalla 25 koko maailman kattavassa vertailussa. Kulutustottumuksillamme on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Kulutustottumusten muuttaminen alkaa oman kulutuksensa tunnistamisesta. Kierrättäminen, vähemmän ja harkitummin ostaminen, kestävien ja laadukkaiden tuotteiden suosiminen ja kertakäyttötuotteiden ja pakkausmateriaalien välttäminen ovat kestävämpiä arjen valintoja.
Elämäntapatestin (Sitra) avulla voit pohtia omaa hiilijalanjälkeäsi. Testi tarjoaa myös räätälöityjä vinkkejä, joiden avulla voit säästää ilmastoa, rahaa ja aikaa.
Aloita elämäntapatestillä!
Elämäntapatesti auttaa tunnistamaan, miten elämäntapamme vaikuttavat ilmastoon ja miten hiilijalanjälkeä voi pienentää arjen teoilla. Testi tarjoaa myös räätälöityjä vinkkejä, joiden avulla voit säästää ilmastoa, rahaa ja aikaa.
Päivitetty 22.1.2025