Lapsiperheen ravitsemus
Ravitsemustottumukset opitaan jo varhaislapsuudessa ja yhdessä muun perheen kanssa. Yhdessä syöminen tuottaa iloa ja tuo luontevasti perheen yhteen. Lapsen hyvän ravitsemuksen toteutumista tukevat säännöllinen ateriarytmi, monipuolinen aamiainen, täysipainoinen lounas kotona, päiväkodissa tai koulussa, viisaasti koottu välipala, päivällinen ja iltapala. Tästä osiosta löydät tietoa lapsiperheiden terveyttä ylläpitävästä ja edistävästä ravitsemuksesta.
Alle 1-vuotiaan ravitsemus
Ensimmäisten elinkuukausien aikana äidinmaito tai äidinmaidonkorvike ovat vauvan ensisijaisia ravinnonlähteitä, ja kiinteiden ruokien aloitus tapahtuu joustavasti noin 4–6 kuukauden iässä. Terveyttä edistävien ruokailutottumusten oppiminen jo varhaisessa vaiheessa luo pohjan lapsen terveydelle ja hyvinvoinnille.
Tutustu Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamaan Alle 1-vuotiaan ravitsemus -ohjeeseen.
Alle 1-vuotiaan kasvisruokavalio tarjoaa lisäohjeistusta tilanteessa, jossa lapsi siirtyy noudattaamaan kasvistuokavaliota.
Täysin vegaaniselle ruokavaliolle siirtyvien lasten ruokavalion riittävyys ja ravintolisien tarve arvioidaan yksilöllisesti ravitsemusterapeutin vastaanotolla.
Vauvan maistelulista (ruokakasvatus.fi) tarjoaa lisää ideoita pienelle ruokailijalle tarjottavista ruoista.
1-6 -vuotiaan ravitsemus
Leikki-ikäisen syömistaidot kehittyvät parhaiten perheen yhteisillä aterioilla, joissa lapsi saa mallia tasapainoisesta syömisestä. Uusien makujen opetteluun tarvitaan aikaa ja toistoja. Kannustava ja kiireetön ilmapiiri ruokailuhetkissä auttaa lasta rakentamaan myönteisen suhteen ruokaan ja syömiseen.
Tutustu Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamaan ohjeeseen Syömisen iloa leikki-ikäisen kanssa.
Päivittäisten ja yksittäisten aterioiden mallit leikki-ikäisille
Esimerkki leikki-ikäisen päivän aterioista
Esimerkki leikki-ikäisen päivän aterioista – kasvisruokavalio
Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Aasian päivittäisten aterioiden mallien tarkoituksena on tukea 3–5-vuotiaiden lasten huoltajia, joiden ruokavalinnoissa näkyy kyseisten alueiden ruokakulttuuri. Ruokakulttuuriset perinteet vaihtelevat huomattavasti eri maiden ja maiden sisäisten alueiden välillä, joten kuvamalleilla ei pystytä kattamaan kaikkien alueiden erityispiirteitä.
Esimerkki leikki-ikäisen päivän aterioista - Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka
Kouluikäisen ravitsemus
Ravitsemuksella on keskeinen rooli kouluikäisen lapsen kasvun, kehityksen ja hyvinvoinnin tukemisessa. Säännöllinen ateriarytmi ja tasapainoisesti koostetut ateria ja välipalat tukevat oppimista ja mielialaa. Nuoruusiän lähestyessä lapset alkavat tehdä itsenäisempiä ruokavalintoja, mutta tarvitsevat edelleen huoltajan tukea ja ohjausta terveyttä tukevien valintojen toteuttamisessa.
Päivittäisten ja yksittäisten aterioiden mallit koululaisille ja nuorille
Koululaisen ja nuoren terveyttä, jaksamista ja kasvua tukeva ruokavalio voidaan koostaa monella eri tavalla. Kuvallisten mallien on tarkoitus havainnollistaa aterioiden ja välipalojen rytmiä, kokoa ja sisältöä, mutta ne ovat kuitenkin suuntaa antavia esimerkkejä. Paljon liikkuville tai kasvupyrähdyksessä oleville nuorille ruoan tarve voivat olla merkittävästi esimerkkimääriä suurempia, jotta keho saa riittävästi energiaa ja ravintoaineita.
Esimerkki koululaisen päivän aterioista
Esimerkki koululaisen päivän aterioista – kasvisruokavalio
Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Aasian päivittäisten aterioiden mallien tarkoituksena on tukea kouluikäisiä ja heidän huoltajiaan, joiden ruokavalinnoissa näkyy kyseisten alueiden ruokakulttuuri. Ruokakulttuuriset perinteet vaihtelevat huomattavasti eri maiden ja maiden sisäisten alueiden välillä, joten kuvamalleilla ei pystytä kattamaan kaikkien alueiden erityispiirteitä.
Esimerkki koululaisen päivän aterioista - Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka
Esimerkki nuoren päivän aterioista
Esimerkki nuoren päivän aterioista – kasvisruokavalio
Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Aasian päivittäisten aterioiden mallien tarkoituksena on tukea nuoria ja heidän huoltajiaan, joiden ruokavalinnoissa näkyy kyseisten alueiden ruokakulttuuri. Ruokakulttuuriset perinteet vaihtelevat huomattavasti eri maiden ja maiden sisäisten alueiden välillä, joten kuvamalleilla ei pystytä kattamaan kaikkien alueiden erityispiirteitä.
Esimerkki nuoren päivän aterioista - Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka
Lapsen syömispulmat ja ylipaino
Syömisen ja syömiskäyttäytymisen pulmat ovat lapsuusiän eri kehitysvaiheissa yleisiä. Niiden taustalla on monia toisiinsa vaikuttavia biologisia, toiminnallisia, kehityksellisiä ja psykologisia tekijöitä. Myös vanhemman ja lapsen vuorovaikutukseen liittyvät haasteet voivat heijastua syömiseen. Suurin osa syömispulmista on kuitenkin lieviä ja ohimeneviä. Alla olevien linkeistä löytyy tietoa lasten syömispulmista, vinkkejä koko perheen ruokapöytää ja lapsen syömisen taitojen tukemiseen.
- Sydänliiton Neuvokas Perhe sivulta löydät 10 vinkkiä lapsen nirsoiluun ja valikoivaan syömiseen (neuvokasperhe.fi)
- Marttojen Ruokapulmat (martat.fi) sivulla on käytännönläheisiä vinkkejä pienten lasten lieviin syömisen haasteisiin
- Terveyskylän Mielenterveystalosta löydät tietoa Pienen lapsen syömisongelmista (mielenterveystalo.fi) sekä Lasten syömisongelmien omahoito-ohjelman (mielenterveystalo.fi), joka on tarkoitettu tueksi kiinteää ruokaa syövien taaperoiden ja leikki-ikäisten lasten vanhemmille. Jos lapsen kasvu ja kehitys huolestuttavat, ota asia puheeksi neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa.
Kodin yhteiset terveyttä edistävät tottumukset tukevat parhaiten lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Perheessä vallitseva hyväksyvä tunnelma, huolien kuuntelu, riittävä lepo ja uni ovat kaiken perusta. Ne mahdollistavat hyvinvointia ylläpitävät ja edistävät ruokailu- ja liikuntatottumukset, jotka vaikuttavat lapsen painoon.
Lapsen ylipaino on usein herkkä aihe lapselle itselleen ja hänestä huolta pitäville. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten lapsen ympärillä olevat aikuiset aiheesta keskustelevat. Lapsen luontevaa keho- ja ruokasuhdetta on ylläpidettävä ja tuettava. Kun lapsi kokee kehonsa hyväksi ja arvokkaaksi, hän haluaa pitää siitä huolta nyt ja tulevaisuudessa.
• Lue aiheesta lisää Duodecim Terveyskirjastosta Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus (terveyskirjasto.fi)
• Sydänliiton Vanhemmuus ja lapsen ylipaino (neuvokasperhe.fi) -osio tarjoaa vanhemmille apua siihen, miten asiaa voi käsitellä lapsen kanssa.
Sydänliiton Neuvokas Perhe Syöminen (neuvokasperhe.fi) -osiosta löydät esimerkiksi vinkkejä kasvisten ja hedelmien syömiseen sekä helppoja reseptejä arjen kokkailuun.
Tutustu myös Sydänliiton Neuvokas Perhe Meidän perheen hyvinvointipolkuun (neuvokasperhe.fi).
Marttojen sivustoille Lapsiperheen ruoka (martat.fi) on koottu tietoa, käytännönläheisiä vinkkejä sekä reseptejä. Pirkanmaan Martat järjestävät myös erilaisia kokkauskursseja lapsille ja nuorille.
Päivitetty 20.1.2025