Työkyvyn tuki ja kuntoutuminen

TYÖOTE-toimintamalli

Taysin reumayksiköissä on käytössä valtakunnallinen TYÖOTE-malli. Toimintamalli koskee potilaita, joille tehdään reumaortopedinen leikkaus sekä reumaklinikoiden seurannassa olevia potilaita, joiden työkyky on pidempiaikaisesti uhattuna ja vaatii tukitoimia.

Erikoissairaanhoidossa kirjoitetaan potilaalle vain lyhyt sairauspoissaolo, jonka aikana vastuu työkyvyn ja työhön paluun tukitoimista siirtyy työterveyshuoltoon. Potilaasta tehdään lähete työterveyshuoltoon, jossa sairauspoissaololle määritellään tarvittava jatko huomioiden potilaan työkyky ja työtehtävä.

Työterveyshuolto tuntee parhaiten potilaan työolot ja jouston mahdollisuudet työpaikalla sekä pystyy yhdessä potilaan kanssa arvioimaan työkykyä hoitojen edetessä. Samoin kuntoutus ja esimerkiksi psyykkiset tukitoimet työterveyshuollon puolella saadaan sujuvasti käyntiin. Vastuu hoidosta pysyy erikoissairaanhoidossa niin pitkään, kuin se on sairauden kannalta tarpeen. Työttömien ja yrittäjien tilanne ratkaistaan potilaskohtaisesti.

TYÖOTE-tietopaketti terveydenhuollon ammattilaisille (Työterveyslaitos)

Ammatillinen kuntoutus

Jos työkyvyttömyys pitkittyy tai ammatilliset suunnitelmat eivät ole vielä selkiytyneet, voidaan tarvittaessa tehdä ammatillinen kuntoutusselvitys. Näihin Kelan tai potilaan työeläkeyhtiön kustantamiin selvittelyihin hakeudutaan lääkärin B-lausunnolla ja kuntoutushakemuksella.

Ammatillinen kuntoutus (Kela)

Tays Kuntoutustutkimuspoliklinikka

Taysin Kuntoutustutkimuspoliklinikalle voidaan tehdä lähete, mikäli potilaan työkykyä ja kuntoutusmahdollisuuksia heikentää useampi diagnoosi ja tarvitaan moniammatillista arviota potilaan työkyvystä, työhön paluun mahdollisuuksista sekä kuntoutustarpeesta.

Kuntoutustutkimuksen läheteohjeet

Pirhan työkyky-yksikkö

Työkyky-yksikkö tarjoaa monialaista ja moniammatillista ohjausta, neuvontaa ja konsultaatiota työkyvyn tuen asioissa niille, jotka ovat työterveyshuollon palvelujen ulkopuolella. Asiakas voidaan ohjata työkyky-yksikköön, kun sote-asemalta saatavista palveluista ja ammattilaisten tapaamisista huolimatta asiakas tarvitsee edelleen tukea tai lisäselvittelyä työkykyyn liittyvissä kysymyksissä.

Työkyky-yksikkö

Lääkinnällinen kuntoutus

Kuntoutuksella pyritään parantamaan ja ylläpitämään työ- ja toimintakykyä. Yleensä kuntoutusvastuu on perusterveydenhuollon sote-keskuksilla. Kela järjestää kuntoutusta ja antaa tukea toimeentuloon kuntoutuksen aikana. Kelan järjestämä kuntoutus on yleensä maksutonta. Se tapahtuu Kelan valitsemassa kuntoutuslaitoksessa, tai sitä voi antaa Kelan valitsema palveluntuottaja.

Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit (Kela)
Moniammatillinen yksilökuntoutus (Kela)
Vaativa lääkinnällinen kuntoutus (Kela)
Näin ohjaat kuntoutukseen (Kela)
Hae kuntoutuksen palveluntuottajaa (Kela)

Päivitetty 22.4.2025