Omaseurantavälineet
Diabeteksen hoidossa tarvittavien hoitotarvikkeiden jakelu
Terveydenhuoltolain (1326/2010 24§) mukaan kunnan tehtävänä on järjestää asukkaidensa sairaanhoitopalvelut sisältäen sairauksien tutkimuksen, lääketieteellisen taudinmäärityksen ja hoidon sekä hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet. Sairauden hoitoon liittyvät hoitotarvikkeet ovat käyttäjilleen maksuttomia (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992 5§). Tarkoituksena on edistää pitkäaikaisten sairauksien hoitoa ja seurantaa kotona, parantaa asiakkaiden itsehoidon edellytyksiä, työ - ja toimintakykyä, sekä elämän laatua.
Hoitotarvikkeiden hankinta tehdään julkisena hankintana. Hankintamenettelyssä noudatetaan julkisia hankintoja koskevaa lainsäädäntöä (hankintalaki 29.12.2016/1397). Kuntalaisilla ei ole subjektiivista oikeutta saada tiettyjen toimittajien hoitotarvikkeita, vaan hoitotarvikepalvelu perustuu organisaation hoitotarvikeohjeeseen ja kilpailutettuun valikoimaan.
Hoitotarvikkeiden ja - välineiden jakelun tulee aina perustua yksilöllisen tarpeeseen, jonka määrittelee
hoitava lääkäri tai hoitaja yhdessä lääkärin kanssa. Hoitotarvikelähetteen tekee hoitaja tai lääkäri ja siihen arvioidaan 3 kk:n välineiden tarve.
Tarvikejakelu ei ole ainoastaan tarvikkeiden jakamista, vaan edellyttää terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamaa hoidon kokonaistilanteen arviointia. Hoitotarvikejakelu on osa potilaan kokonaishoitoa ja sisältää sairaanhoidollista ohjausta ja yksilöllistä neuvontaa. Potilaan tulee tietää ja ymmärtää hoitoon liittyvien tarvikkeiden käyttö ja merkitys.
Jos hoitava taho arvio asiakkaalla olevan tarve hoitotarviketuotteesta, joka ei ole organisaation kilpailuttaman tuotevalikoiman tai hoitotarvikeohjeistuksen mukainen, on tarve perusteltava lääketieteellisesti tai hoidollisesti välttämättömäksi. Tässä tapauksessa hoitava taho pyytää lähetteen perusteella organisaatiossa määritellyltä hoitotarvikepalvelusta vastaavalta ylilääkäriltä erityisluvan tuotteen myöntämisestä potilaalle määräajaksi.
Diabeteksen hoitotarvikkeet Pirkanmaan hyvinvointialueella
Pirkanmaalla Fimlab Laboratoriot Oy kilpailuttaa diabeteksen hoidossa tarvittavat hoitotarvikkeet laajana yhteishankintana Fimlabin sopimusasiakkaina olevien kuntien ja kuntayhtymien puolesta.
Diabetes omamittauspalvelu (ammattilaispalvelut, Fimlab)
Verensokeri- ja ketoainemittarit
Yleensä verensokerimittarin mukana on aloituspakkauksessa näytteenottolaite (näytteenottokynä). Näytteenottolaitteet ovat tarkoitettu näytteenottoon sormenpäistä. Jotkut näytteenottolaitteet soveltuvat myös vaihtoehtoalueiden käyttöön (käsivarsi, kämmenen kukkulat). Lansetin vaihto näytteenottokynään tulee tehdä kerran päivässä. Lisäksi on näytteenottolaite, joihin vaihdetaan useamman lansetin sisältävä sylinteri. Näytteenottolaitteen valintaan vaikuttavat potilaan yksilölliset tarpeet. Näytteenottolaitteet ovat aina tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön.
Verensokerimittareissa tulee huomioida hankintasopimuksen ulkopuolelta hankittavien mittareiden tarve,
esim. insuliinipumppupotilaat.
Tyypin 1 diabeteksessa verensokeriliuskojen tarve arvioidaan 36-56 kpl/ viikko. Poikkeustilanteissa liuskojen tarve arvioidaan perustelujen mukaan.
Diabeetikko mittaa ketoaineita veresta CareSens Dual verensokerimittarilla, joka käyttää KetoSens ketoaineliuskaa. Jos käytössä on FreeStyle Libre lukija, niin usein Libren lukija toimii tarvittaessa ketoainemittarina, joka käyttää Precision B-ketone liuskaa.
Happomyrkytys ja ketoasidoosi (Diabetestalo)
Insuliinin annosteluvälineet
Insuliini voidaan annostella insulinikynällä, insuliinipumpulla tai ruiskulla. Insulinin annosteluun käytettävä väline valitaan yksilöllisesti. Turvallisuussyistä ruiskujen kotikäytöstä tulee luopua, koska insulinivahvuuksia on markkinoilla 100ky/ml, 200ky/ml ja 300ky/ml.
Insulinikynään kuuluvat insuliinisäiliö, annostelumekanismi ja neula. Kyniä on kahdenlaisia vaihdettava sylinteriampulli (Penfill) tarkoitettu monikäyttökynään ja esitäytettyssä insuliinikynässä sylinteriampulli on valmiina kynässä. Esitäytetyt kynät ja sylinteriampullat monikäyttökyniin saa reseptillä apteekista. Monikäyttökynät saa hoitotarvikejakelusta hoitotarvikelähetteellä. Insuliinikynä valitaan aina insuliinilaadun mukaan (sama valmistaja). Monikäyttökynän rikkoutumisien varalle tarvitaan resepti kertakäyttökynistä.
Insuliinikynän neulat
Insullinikynän neulan pituuden ratkaisee pistospaikan rasvakudoksen määrä. Mitä vähemmän rasvakudosta, sitä lyhyempi neula. Neulat ovat kertakäyttöisiä ja suositellaan lyhyiden neulojen käyttöä 4mm, 5mm, 6mm (8mm). Hoitotarvikelähetteeseen arvioidaan neulojen tarve 3kk pistoskertojen mukaan.
Insuliinipumput
Hoitotarvikkeet pumppuhoidossa ovat infuusiosetti 2-4kpl/viikko, insuliinipumpun säiliö 2-3/ viikko, asetin tulee aloituksen yhteydessä ja tarvittaessa rikkoutuneen tilalle, paristot: pumppuun, kaukosäätimeen ja sensorin lähettimen lataamiseen, paristotilan suojus 3-4kpl/vuosi, klipsi rikkoutuneen tilalle ja pumppumallin mukainen sensorin tarve. Välineet ovat pumppukohtaisia ja pääsääntöisesti saman valmistajan tuotteita. Markkinoilla on myös insuliinipumppuja joihin on saatavana valmis insuliini säiliö (Pumpcart) apteekista. Letkuttomaan insuliinipumppuun vaihdetaan insuliiniannostelija 3 vrk välein ja
insuliinin annostelu tapahtuu kaukosäätimellä.
Muut glukoosin seurantajärjestelmät
Jatkuva glukoosinseuranta (CGM/FGM)
Jatkuvaan glukoosinseurantaan tarkoitetut laitteet mittaavat soluvälitilan glukoosipitoisuutta, ja ovat yleisimpiä insuliinipumppuhoidon yhteydessä. Jatkuva glukoosiseuranta on lisääntynyt myös monipistoshoidon yhteydessä ja kriteerit koskevat myös sitä.
Jatkuvaan glukoosiseurantaan (CGM) rinnastetaan myös uudemmat Flash-glukoosiseurantalaitteet (FGM), esim. Freestyle Libre.
Jatkuvan glukoosiseurannan aiheet
Diabeteksen hoidossa keskeistä on tietotaito oman glukoositason käyttäytymisestä päivittäisessä elämässä. Jatkuva glukoosiseuranta auttaa saamaan tietoa siitä, miten ruoka, liikunta, insuliini ja lääkkeet vaikuttavat kudosglukoosiin. Sen avulla on mahdollista pyrkiä verenglukoosin pysymiseen tasaisena ja hoidon tavoitealueella. Hoidon tavoitteet.
Diabeetikon hoidon yleiset tavoitteet (Käypä hoito)
Glukoosisensoroinnin aiheet Pirkanmaan hyvinvointialueella
Glukoosisensoroinnin aiheet Pirkanmaan hyvinvointialueella ovat Insuliininpuutosdiabeteksen käypä hoito -suosituksen mukaiset.
Kotihoidon piirissä olevien glukoosisensorointi edellyttää tulkinnan laajamittaista hyödyntämistä.
FreeStyle libre, jossa sensorin vaihto on 2 viikon välein, FreeStyle lukijalla on 3 vuoden takuu. Libre sensorilla on takuu, jos se ei toimi normaalisti tai irtoaa käyttäjästa riippumattomasta syystä; tällöin yhteys laitevalmistajan tuotetukeen. Libre sensorin käyttö kännykässä (app) on lisääntymässä.
Dexcom G6 sensori joko kännykässä tai erillisellä lukulaitteella. Sensorin vaihto 10vrk:n välein ja lähetin 3kk:n valein.
Guardian 3 sensori Medtronicin insuliinipumpuissa MiniMed 640G/ MiniMed 670G. Sensorin vaihto 7vrk:n välein. Lähettimen takuu on vuosi, mutta voi kestää pidempäänkin.
Enlite sensori Medtronicin Veo pumpussa. Vaihto 6vrk:n välein. Käyttö vähäistä.
Eversense sensori, jonka aloitus ja vaihto tehdään hoitavassa yksikössä. Sensorin vaihto 6kk:n välein.
Käyttö vähäistä.
Suomessa myynnissä olevat insuliinit ja annosteluvälineet (Diabetes.fi)
Omaseurantavälineiden ja mittausten hyödyntäminen
Hyperglykemian hoidon intensiivisyys on ratkaistava yksilöllisesti siten, että otetaan huomioon diabetestyyppi ja sairauden vaihe, hoidon komplikaatioiden (lähinnä hypoglykemia) riski, muut sairaudet ja potilaan odotettavissa oleva elinikä.
Diabeetikon hoidon yleiset tavoitteet glukoositasapainon osalta
Paastoglukoosi (mmol/l) alle 7 omamittauksissa
Aterian jälkeinen ( n. 2 h ateriasta) (mmol/l) alle 8-10 omamittauksissa
Hoidon tavoitteet määritetään aina yksilöllisesti yhdessä potilaan kanssa. Yksilölliset tavoitteet voivat olla aiheellisista syistä tiukempia tai väljempia kuin yleiset tavoitteet. Yksilölliset tavoitteet perusteluineen on suositeltavaa kirjata sairauskertomukseen. Potilaalla tulee olla selkeät numeeriset tavoitteet. Hyvän sokeritasapainon saavuttaminen ja turvallinen diabeteksen hoito edellyttävät säännöllisia omamittauksia. Mittausten tarve on aina yksilöllinen ja suhteutetaan potilaan sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Omamittausten tarve vaihtelee muun muassa hoitomuodon, diabeteksen tasapainon, päivärytmin ja potilaan oman valmiuden mukaan.
Plasmanglukoosin omamittaus ja mittausliuskojen tarve
Ateriaparimittausten, (ennen ateriaa ja 2 tuntia aterian jälkeen), nukkumaan mennessä ja aamulla heräämisen jälkeen tehtyjen mittausten tavoitteena on saada käsitys diabeetikon plasmanglukoosiarvojen vaihtelusta vuorokauden aikana. Jos potilas käyttää hypoglykemialle altistavaa lääkitysta, plasman glukoosipitoisuus tulee tarkistaa hypoglykemiaa epäiltäessä, ennen
ajoneuvolla ajamista, vastuullista tai riskialtista tehtävää hoidettaessa, poikkeavan fyysisen rasituksen yhteydessä.
Omaseurannan tavoitearvot ja mittaustarve on syytä arvioida uudelleen lääkemuutosten yhteydessä, elinolojen muuttuessa (esim. työnkuvan muutos) , akuutin sairauden yhteydessä, lääketieteellisten toimenpiteiden (esim. leikkaukset) yhteydessä , glukoosiaineenvaihduntaan vaikuttavien lääkkeiden väliaikaisen käytön (erityisesti kortisonihoito) yhteydessä ja raskauden ja
imetyksen aikana.
Mittaustulosten luotettavuuteen vaikuttaa paitsi välineiden laatu (huomioitava kilpailutuksessa) myös oikea mittaustekniikka (puhtaus, riittävä veripisara, liuskat käyttökuntoisia ei vanhentuneita tai väärin säilytettyjä/likaisia). Perusteellinen hoidonohjaus ( mittaustekniikka, verensokeritavoitteet ja tulkinta) on välttämätöntä.
Omaseurantatuloksia voidaan dokumentoida eri tavoin (omaseurantavihko, sähköiset järjestelmät : mittarin muistin purkaminen/ tulosten siirtäminen hoitopaikkaan). Insuliinihoitoisella pistettyjen insuliinimäärien, syötyjen hiilihydraattimäärien ja poikkeavien tilanteiden kirjaaminen omaseurantatulosten rinnalle antaa paremman lähtökohdan tulosten tulkinnalle. Huolellinen dokumentointi mahdollistaa potilaan omahoidon suunnittelun ja arvioinnin sekä potilaan omasta että terveydenhuollon näkökulmasta.
Jatkuvan glukoosiseurannan (CGM/FGM) aloittaminen ja jatkaminen arvioidaan yksilöllisesti hoitavan lääkärin toimesta.
Glukoosipitoisuuden omaseuranta (Käypä hoito)
Ketoainearvojen mittaus ja tulkinta
Ketoaineiden omamittaamista suositellaan kaikille insuliininpuutosdiabetesta sairastaville, ketoasidoosin riskitilanteissa ketoosin varhaiseksi toteamiseksi ja ketoasidoosin ilmaantumisen vähentämiseksi.
Insulininpuutosdiabetesta sairastavan on syytä mitata ketoaineet
- sairauspäivinä
- jos verensokeri on toistuvasti yli 14 mmol/l ilman selvaa syytä
- riippumatta verensokeritasosta, jos vointi on muuten selittämättömästi huono - erityisesti jos on vatsakipuja, pahoinvointia ja oksentelua
- jos verenglukoosi ei laske tavanomaisella lisäinsuliinilla, erityisesti raskauden yhteydessä ja pumppuhoidossa.
Sokerinpoistajalääkkeet ovat lisääntyvästi tyypin 2 diabeteksessa käytetty lääke. Yhtä SGLT2-lääkkeistä käytetään insulinin rinnalla myös aikuisilla tyypin 1 diabetesta sairastavilla potilailla
- joiden sairaus ei ole riittävässä hoitotasapainossa ja joiden painoindeksi on ≥ 27 kg/m2
- sekä aikuisilla potilaillasydämen oireisen kroonisen vajaatoiminnan hoidossa (huolimatta siitä onko diabetestä)
Ne lisäävät sokerin erityistä virtsaan. SGLT-2 estäjä voi lisätä ketoaineiden muodostusta ja altistaa happomyrkytykselle. Ketoasidoosi voi kehittyä infektion tai muun äkillisen sairauden, kuivumisen tai alkoholin käytön aukaisemana, tai myös liian vähäisen hiilihydraattien saannin yhteydessä.
Happomyrkytys voi kehittyä ilman merkittävää verensokerin nousua. Haittavaikutus on kuitenkin harvinainen
Ketoainemaaritysten tulkitseminen
Veren ketoainetaso - Toimenpiteet:
- Alle 0,6 mmol/l
- Ei erityistoimenpiteitä. Seuraa verensokeria säännöllisesti.
- 0,6 - 1,5 mmol/l
- Mittaa verensokeri ja ketoaineet 2-4 tunnin välein. Korjaa kohonnutta verensokeria korjausinsuliinilla.
- 1,5 - 3mmol/l
- Happomyrkytyksen riski on kasvanut. Pyydä neuvoa hoitopaikastasi tai päivystyksestä.
- yli 3 mmol/l
- Korkea happomyrkytyksen riski. Hakeudu sairaalahoitoon /päivystykseen välittömasti!
Insuliinipuutos diabetes hoidon ohjaus (Käypä hoito)
Päivitetty 10.1.2025