Ammatillinen kuntoutus
Jos sairaus heikentää henkilön työkykyä ja työssä pärjääminen on vaarassa heikentyä pitkäaikaisesti, kannattaa selvittää mahdollisuudet ammatilliseen kuntoutukseen. Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on turvata työkykyä ja vahvistaa mahdollisuuksia jatkaa työntekoa.
Ammatillisen kuntoutuksen toteuttajana voi olla potilaan elämäntilanteen mukaan joko työeläkelaitos, Kela, Te-toimistot, vakuutusyhtiöt (liikennevahinko-, tapaturma-, ammatitautipotilaat) tai sosiaalitoimi.
Työkykyongelmien ilmetessä potilaan tulee ottaa yhteyttä häntä hoitavaan tahoon (esim. työterveyshuolto, terveyskeskus, sairaalan poliklinikka), josta hänelle tulisi laatia lääkärinlausunto, jossa on selvitys potilaan sairaustilanteesta ja sen vaikutuksesta hänen työkykyynsä. Mikäli on epäselvyyttä siitä, minkä tahon kanssa ammatillisen kuntoutuksen asiaa lähdetään selvittelemään, on hyvä ohjata potilas hoitopaikan sosiaalityöntekijän luokse tai Kelaan, josta potilasta voidaan ohjata asiassa eteenpäin.
Ammatillinen kuntoutus (Terveyskylä)
Kuntoutus, reitti takaisin työelämään (Työeläke.fi)
Ammatillinen kuntoutus (KELA)
Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteet
Tavoitteena on parantaa tai ylläpitää kuntoutujan työkykyä ja ansiomahdollisuuksia. Siihen voi kuulua:
- ammatinvalinnanohjausta
- kuntoutustutkimusta
- työ- ja koulutuskokeiluja, työhönvalmennusta
- ammatillista ja muuta koulutusta
- työvoimaneuvontaa ja työhönsijoitusta
- elinkeinotukea sekä työhön tai opiskeluun liittyviä apuvälineitä ja työolosuhteiden järjestelytukea
Vajaakuntoisuuden syy (esimerkiksi työtapaturma tai vähitellen syntyvä vajaakuntoisuus) tai henkilön asema työelämässä (vakiintunut tai vakiintumaton) määräävät sen, mistä järjestelmästä ensisijainen vastuutaho etsitään.
- Työeläkelaitokset järjestävät työelämässä olevien ja pidempään työskennelleiden (n. 5 vuotta) ammatillista kuntoutusta
- Kela järjestää ammatillista kuntoutusta vajaakuntoisille, jotka eivät kuulu työeläkelaitoksen kuntoutuksen piiriin
- Tapaturma- ja liikennevakuutus järjestävät ammatillista kuntoutusta kun työkyvyttömyys johtuu tapaturman aiheuttamasta vammasta
- Työ- ja elinkeinotoimistoista (TE-toimistot) saa tietoa ja tukea työllistymiseen ja uravalintaan liittyvissä asioissa.
Työeläkelaitosten järjestämä kuntoutus
Työntekijällä on lakiin perustuva oikeus taloudellisesti tuettuun ammatilliseen kuntoutukseen, jos hänellä on vika tai hän sairastuu tai vammautuu tavalla, joka ilman kuntoutusta todennäköisesti johtaisi työkyvyttömyyteen. Kuntoutuksesta päätettäessä otetaan huomioon aika, joka hakijalla olisi jäljellä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisestä 63 vuoden ikään. Myös työhistorian pituudella on merkitystä.
Työeläkekuntoutusta haetaan omalta eläkelaitokselta sitä varten laaditulla lomakkeella. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto. Hakemukseen liitetään myös mahdolliset selvitykset kuntoutustarpeesta, -mahdollisuuksista ja hakijan kuntoutussuunnitelma. Työeläkekuntoutukseen säilyy oikeus 2 vuoden ajan työsuhteen päättymisestä. Työeläkelaitoksen kustantama ammatillinen kuntoutus on aina yksilöllistä.
Työhallinnon järjestämä ammatillinen kuntoutus
Työ- ja elinkeinotoimistot hoitavat vajaakuntoisten ammatilliseen kuntoutukseen kuuluvaa ammatinvalinnanohjausta, uudelleenkoulutusta ja työn välitystä. Alentunutta työkykyä voidaan selvittää kuntoutustutkimuksilla ja työ- ja koulutuskokeiluilla. Osa palveluista on tarkoitettu vain työttömille tai työelämässä oleville, joiden on välttämätöntä vaihtaa työtä.
Työhallinnon ammatillisen kuntoutuksen toimien ajalla ei saa kuntoutusrahaa. Yleensä silloin ollaan edelleen työttömyysturvaetuuksien piirissä.
Päivitetty 15.10.2024