Perhekeskuksen työkalupakki
Perhekeskuksen työkalupakki sisältää keskeisiä menetelmiä sekä tietoa ammattilaisen työn tueksi.
Tee perhekeskustreeni verkossa
Yhteistyössä eOppivan kanssa tehty verkkokoulutus on tarkoitettu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimiville ammattilaisille ja vapaaehtoisille.
Koulutuksen käytyäsi opit, mitä perhekeskus Pirkanmaalla ja työssäsi tarkoittaa, miten voit olla osana perhekeskusta ja työskennellä monialaisesti yhdessä, palveluita yhteensovittaen sekä lapsi- ja perhelähtöisesti.
Minun tiimini-toimintamalli
Pirkanmaan perhekeskuksessa työskennellään yhdessä monialaisesti perheiden tarpeiden mukaisesti. Kokoamalla perheen kannalta olennaiset toimijat yhteen voimme päästä yhteiseen ymmärrykseen ja luoda yhden yhteisen suunnitelman perheen tilanteen tukemiseksi.
Lisätietoa toimintamallista löydät: pirha.fi/minuntiimini. Tai voit myös kysyä lisää katariina.hamalainen@pirha.fi
Yhteisövaikuttavuus perhekeskuksessa
Pirkanmaan perhekeskuksen yhteiseen työhön tuo sisältöä yhteisövaikuttavuus. Yhteisövaikuttavuustyöllä Itla eli itsenäisen juhlavuoden lastensäätiö edistää Suomessa lasten, nuorten ja perheiden palvelujärjestelmän kokonaisvaltaista uudistamista. Siinä järjestöt, kunnat, seurakunnat ja hyvinvointialueet toteuttavat yhteistyössä tutkittuun tietoon perustuvia paikallisia ratkaisuja lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Työn ytimessä on eri sektoreiden toiminnan kehittäminen niin, että ne työskentelevät aikaisin, yhdessä ja riittävän pitkään lapsiperheiden tukena.
- Voit ottaa Pirkanmaalla yhteyttä ja kysyä lisää katariina.hamalainen@pirha.fi
- Itlan oppimispolun kautta pääset oppimaan lisää
Tutustu muihin toimintamalleihin ja -ohjeisiin!
Katso, miten voit tukea nuoria erilaisissa mielen hyvinvointiin liittyvissä haasteissa:
Perheenjäsenen vakava sairaus vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Tärkeintä on, että ammattilainen ottaa asian puheeksi ja tarjoaa tietoa ja tukea.
Koulutukset
eOppiva ja kansallinen lapsistrategia ovat yhteistyössä työstäneet koulutuskokonaisuuden, josta jokainen lasten kanssa työskentelevä löytää tietoa ja työkaluja lapsen oikeuksien edistämiseen.
Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille.
Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa sekä keinoja toimia väkivaltaepäilytilanteessa. Lisäksi koulutus antaa työkaluja tukea väkivaltaa kokenutta lasta oman työn arjessa.
Maakunnallinen perhekeskusverkosto koordinoi teemakohtaisia, toistuvia, kaikille avoimia koulutuksia, esimerkiksi
- Systeemisen verkostotyön koulutukset
- Minun tiimini -mallin koulutukset
- Lähisuhdeväkivallan tunnistaminen ja puheeksiotto
- Kaltoinkohdeltu lapsi
- Nepsy-perustieto -koulutus
Perhekeskustoimijoille voidaan järjestää myös menetelmäkoulutuksia. Toimijoita on kouluttautunut esimerkiksi
- Perhepolku-ohjaajiksi
- SteppApp-valmentajiksi
- moni on suorittanut Lapset Puheeksi -koulutuksen
Päivitetty 27.3.2025