Polku sovinnolliseen eroon - toimintaohje eroauttamiseen

Sivusto kehittyy touko-kesäkuun aikana

Sovinnollinen ero on lapsen edun mukaista aina. Tutkimusten ja tilastojen valossa ero on elämäntilanne kriisi, johon eri ihmiset tarvitsevat tukea ja apua eri vaiheissa ja eri tavoin. Lapsen elämässä ero näyttäytyy usealla konkreettisella arjen tasolla, kuten siten missä ja kenen luona hän asuu, koska ja miten hän pitää yhteyttä tärkeisiin ihmisiin, vaihtuvatko koulut ja päiväkodit, tuleeko perheeseen uusia jäseniä ja saako hän pitää harrastuksensa tai suhteensa kaikkiin sukulaisiinsa.

Lapsen tunteita ja tarpeita tulisi aikuisten tarkastella ja kuulostella hyvin tarkalla korvalla, sillä tavoin voimme tukea monia lapsen ja nuoren hyvinvointia vahvistavia toimia ja ehkäistä myöhempia haasteita. Aikuisen kriisin keskellä se on joskus hyvin vaikeaa, mutta apua on saatavilla. 

Tähän on koottuna kaikkea tärkeää tietoa, mistä voi lähteä liikkeelle, kun kaipaat apua eron äärellä tai erottuasi. 

Vanhemmuussuunnitelma, Vanhemmuussuunnitelma on tarkoitettu tueksi ja apuvälineeksi eron jälkeiseen vanhemmuuteen. Suunnitelma auttaa vanhempia keskustelemaan asiallisesti lasten arjen sujumisesta. Sen avulla vanhemmat voivat sopia asioiden järjestämisestä ja keskinäisestä työnjaosta niin, että molemmat tietävät, mistä he ovat vastuussa ja mitä heiltä odotetaan. Vanhemmuussuunnitelma on vanhempien yhteinen ja vapaaehtoinen työkalu vanhemmuuteen eron jälkeen. Vanhemmuussuunnitelma ei ole virallinen sopimus tai juridinen asiakirja.

Ero puolisosta -opas, Kun avo- tai avioliitto on päättymässä eroon, monista asioista on neuvoteltava ja edessä on käytännön järjestelyjä. Tästä oppaasta saat neuvoja esimerkiksi avioeron hakemiseen ja omaisuuden ositukseen tai jakoon. Lisäksi opas ohjaa tuen pariin, jos oma tai perheenjäsenten jaksaminen on koetuksella

Vanhempana eron jälkeen - verkkokurssi, Vanhempana eron jälkeen-verkkokurssi on tarkoitettu eronneille ja eroa pohtiville vanhemmille. Kurssi pohjautuu tutkittuun tietoon sekä vanhempien kanssa työskentelystä saatuihin kokemuksiin ja havaintoihin. Kurssi suoritetaan itsenäisesti ja omaan tahtiin. Kurssi sisältää tieto-osioita, pohdintatehtäviä ja harjoituksia. Kurssi sisältää mahdollisuuden vertaistukeen vanhempien ja lasten tarinoiden kautta. Kurssilla on mahdollisuus jakaa omia kokemuksia anonyymisti ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kurssin suorittaminen on maksutonta. Kurssi ei edellytä rekisteröitymistä tai tunnistetietojen antamista.

Ero on yksi suurista elämänkriiseistä. Haethan apua ja tukea siihen ajoissa. Täyttämällä Pyydä apua - lomakkeen, sinuun otetaan yhtettä 1 - 3 vuorokauden kuluttua.

Voit myös soittaa numeroihin:

040 133 7936, Akaa, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Pälkäne, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti

040 828 5277, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kihniö, Nokia, Parkano, Punkalaidun, Sastamala, Ylöjärvi

041 730 1320, Juupajoki, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Pirkkala, Ruovesi, Tampere, Virrat

Kriisissä tarvitaan tukea ja ero voi olla kriisi eri osapuolille eri aikaan. Nämä palvelut ja yksiköt vastaavat alla oleviin tarpeisiin:

  • Nopeasti avun piiriin​
  • Lyhyt kestoista​
  • Mahdollisuus tuulettaa tunteita​
  • Voi tulla yksin​
  • Ei pyritä tekemään sopimusta​
  • Kriisityön perusperiaatteet: ymmärrys että ero on kriisi, psykoedukaatio, kohtaaminen
  • Maksuttomia

Eron ensiapupiste, varaa aika soittamalla:  050 572 4691 tai 050 555 0052​

Kriisikeskus Osviitta, varaa aika soittamalla 0400 734 793 ma-to klo 10-12 tai lähettämällä meille viestiä sähköpostiin osviitta@osviitta.fi

Kriisikeskus Tukitalo, Sastamala, Huittinen ja Nokia, varaa aika puhelimitse: Puh. 03 5120 500 tai ​Varaa aika verkossa

Miessakit ​- erosta elossa tarjoaa henkilökohtaista keskustelutukea ja neuvontaa henkilökohtaisin tapaamisin, videovälitteisesti, sähköpostitse ja puhelimitse. Yhteydenotot ja ajanvaraukset puhelimitse, 044 751 1342 (puhelinaika ma-pe klo 9-12),  sähköpostitse erosta.elossa(at)miessakit.fi tai täyttämällä yhteydenottolomake

Kasvatus- ja perheneuvonnan nopeaan eroapuun pääset ottamalla yhteyttä pyydä apua- lomakkeen kautta.

Valtakunnalliset kriisipuhelimet päivystävät 24/7:

Mieli ry, 09 2525 0111 lisäksi chat, ajanvaraus ja vertaistukiryhmät. Päivystää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Erossa voi kohdata itselle uusia ja vaikeitakin tunteita. Aikuinen voi olla ensimmäistä kertaa elämässään tilanteessa, jossa puntaroidaan omia kriisistä selviytymisen keinoja. Jos elämässä on jo aiemmin kohdannut vaikeuksia ja kriisejä, on eroavalla jo ymmärrystä toipumisesta.

Tunteiden käsittely tarkoittaa niiden kohtaamista eli lupaa surra päättynyttä suhdetta. Viha eri sävyissään auttaa irrottutumaan suhteesta ja pettymys ja syyllisyys kertovat suhteen merkityksestä itselle ja miten ero on toteutunut.

Ensi- ja turvakotien liiton Apua eroon- sivustolla on löydettävissä paljon lisää tietoa eron vaihesta, toipumisesta ja tunteiden käsittelystä.

Tukea tunnetyöskentelyyn saat myös: Kasvatus- ja perheneuvonnasta (pyydä apua- palvelun kautta), MLL eropalveluista, Miessakeilta

Eron kriisivaiheen ja tunnetyön jälkeen on tärkeä tunnistaa ja tarvittaessa hakea apua ja tukea siihen, miten päästään sopimaan lapseen liittyvistä asioista yhdessä. Näihin palveluihin tullaan yleensä yhdessä molempien osapuolten kesken, eli lapsen huoltajien. Tapaamisia voidaan järjestää osassa palveluita myös yksin, mutta sopimukseen pyrkivässä työskentelyssä tarvitaan aina molemmat sopija osapuolet. Tähän vaiheeseen ei ole syytä rynnätä ensimmäisenä.

  • Lapsi keskiössä
  • Haetaan sopimusta
  • Palvelussa ollaan yhdessä
  • Palvelu voi jatkua pidempäänkin

Palvelut, jotka vastaavat tähän tarpeeseen:

Perheoikeudelliset palvelut: perheasioiden sovittelu​, ota yhteyttä 040 806 4046 ti ja to klo 12-13 tai Perheasioiden sovittelun yhteydenottolomake

SRK perheasian neuvottelukeskus​, Perheneuvonta on Tampereen seurakuntayhtymän ja Tampereen ympäristöseurakuntien ylläpitämää ja kustantamaa palvelua ja on kaikille asiakkaille maksutonta ja luottamuksellista. Perheneuvonta palvelee Tampereelta ja Pirkanmaan talousalueelta tulevia ihmisiä. Perheasiain neuvottelukeskuksessa järjestetään myös eroryhmiä ja muuta ryhmämuotoista toimintaa. Ota yhteyttä 040 804 8100 ma-pe klo 9-11 tai yhteydenottolomake

MLL eropalvelut​, Eron edessä? -illat antavat tietoa ja tukea eroa pohtiville ja eronneille vanhemmille, eroperheiden läheisille sekä eroasioita työssään kohtaaville. Iltoihin ei tarvitse ilmoittautua ja niihin voi osallistua anonyymisti. Liittymislinkit iltoihin löydät kyseisen illan kohdalta täältä. MLL löydät myös vertaisryhmiä ja uusperheneuvontaa. 

Kasvatus- ja perheneuvonta, Kasvatus- ja perheneuvonta tarjoaa tukea perheellesi lapsen kasvun ja kehityksen, vanhemmuuden sekä pari- ja perhesuhteiden asioissa. Tukea voit hakea myös, jos perheenjäsenten välillä esiintyy ristiriitoja, harkitsette eroa tai tarvitsette apua erosta selviämiseen. Kasvatus- ja perheneuvonnassa työskentelee psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä. Työskentelemme perhekeskeisesti pari- ja perheterapeuttisella työotteella. Palvelu on luottamuksellista ja maksutonta.

Lastenvalvoja avustaa vanhempia erotilanteessa lapsen edun mukaisen sopimuksen laadinnassa. Vanhempien on hyvä keskustella jo etukäteen keskenään niistä asioista, joista he tulevat lastenvalvojalle laatimaan sopimusasiakirjoja. Mikäli keskusteluyhteyttä ei ole on tärkeä tarkastella asiaa ensin tuetusti kts. edellinen tuki yhteiselle ymmärrykselle. Ohjeet ajanvaraamiselle löydät parhaiten pirha.fi -sivustolta

Tuomioistuinsovittelu, Vanhempien sovinto edistää lapsen hyvinvointia ja turvaa yleensä lapsen suhteen säilymisen kumpaankin vanhempaan. Sovitteluun pääsee nopeasti. Sovitteluistunto järjestetään kuuden viikon kuluessa siitä, kun sovittelun aloittamisesta on tehty päätös. Sovittelu on oikeudenkäyntiä nopeampi menettely. Sopimukseen voidaan päästä jo yhden tapaamisen aikana. Ellei näin käy, sovittelussa voidaan edetä vähitellen ja tehdä lyhytaikaisia kokeilusopimuksia. Sovittelu on vapaaehtoista. Sovittelun aloittaminen edellyttää kummankin vanhemman suostumusta ja sovittelun voi lopettaa missä vaiheessa tahansa. Vanhemmat voivat joko yhdessä tai erikseen hakea sovittelua lapsen asuinpaikan käräjäoikeudelle toimitettavalla vapaamuotoisella hakemuksella. Lisätietoja Pirkanmaan käräjäoikeus

Tietoa elatusavusta: 

  1. THL- lapsen elatus
  2. Pirha.fi - Lapsen elatus
  3. Elatusapulaskuri

Päivitetty 29.4.2025