Usein kysytyt kysymykset uudistamisohjelmasta

Mikä uudistamisohjelma on ja kuinka kauan se kestää?  

Taysin uudistamisohjelma on kokonaisvaltainen toimintaprosessien uudistamishanke, jossa uusilla tiloilla tuetaan toiminnan uudistumista. Toimintamalleja kehittämällä vastataan tulevaisuuden tarpeisiin, kuten henkilöstön saatavuuteen, palvelutarpeen kasvuun, potilasturvallisuuteen ja laadukkaaseen hoitoon.  

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi uudistamisohjelman syksyllä 2010 toiminta- ja taloussuunnittelua ohjaavaksi puitesuunnitelmaksi. Tarkoituksena oli varmistaa jäsenkuntien erikoissairaanhoidon palvelut. Uudistamisohjelma on nyt noin puolivälissä ja se jatkuu 2030-luvulle asti.  

Miksi uusia tiloja rakennetaan?  

Uusilla tiloilla turvataan tulevaisuuden sairaalahoito. Nykyisin Tays Keskussairaalan toiminnot ovat hajautuneet, eivätkä 1960-luvun tilat mahdollista uusia toimintamalleja. Uusiutuvat hoitomenetelmät luovat myös tiloille uusia tarpeita. 

Miksi vanhoja rakennuksia on purettava pois, eikä niitä remontoida?  

Vanhoissa sairaalatiloissa huonekorkeus on niin matala, että remontoinninkaan avulla tiloista ei saada täysin tulevaisuuden sairaalahoitoon sopivia. Suojeltuja B- ja A-rakennuksia ei kuitenkaan voida purkaa.  

Toisaalta kriittiset, suureen M-rakennukseen tulevat sairaalatoiminnot on sijoitettava sairaala-alueen ytimeen, jotta välimatkat yksiköiden välillä olisivat lyhyitä. Erilaisia vaihtoehtoja tutkittiin yli kolmekymmentä ja lopulta paras sijainti löytyi B-rakennuksen ja Teiskontien väliseltä alueelta. Tältä alueelta on kuitenkin ensin purettava pois vanha tyhjentynyt lastensairaalarakennus (C-rakennus), pieni palvelutalorakennus (P-rakennus) sekä lasten- ja nuorisopsykiatrian nykyinen rakennus (Q-rakennus), jotta uuden rakennuksen rakentaminen tulee mahdolliseksi. 

Kuinka paljon rakentaminen maksaa?  

Uudistamisohjelman puitteissa tullaan investoimaan 900–1 000 miljoonaa euroa vuosien 2025–2033 aikana. Hanke on aluevaltuuston ja Valtiovarainministeriön hyväksymässä investointisuunnitelmassa vuosille 2024–2027. 

Samalla tuottavuutta on välttämätöntä parantaa, jotta resurssit riittäisivät. Uudistamisohjelmassa tehtävien kehitystoimien ja toiminnallisten muutosten kautta on tunnistettu noin 50 miljoonan euron säästöpotentiaali sairaalatoimintojen vuosittaisista käyttökustannuksista. 

Tuleeko uusiin rakennuksiin yhtä paljon sairaansijoja kuin nykyisissä on?  

Uusien tilojen rakentamisen yhteydessä myös toimintamalleja uudistetaan ja tehostetaan, joten sairaansijojen määrää ei voi suoraan verrata vanhojen ja uusien rakennusten välillä. Vuodeosastoilla yhden hengen huoneet lisääntyvät ja tiloista tehdään joustavia, jotta niillä voidaan vastata myös muuttuviin tarpeisiin.  

Uusissa rakennuksissa myös poliklinikoiden ja leikkaussalien käyttöastetta nostetaan ja digipalvelut lisääntyvät. Toimistotiloja voidaan vähentää etätyön lisääntymisen myötä.  

Miten uudistamisohjelman vastuullisuudesta huolehditaan? 

Uudistamisohjelman vastuullinen toteuttaminen tarkoittaa muun muassa hukan vähentämistä, kierrätyksen lisäämistä, energia- ja tilatehokkaita ratkaisuja, käyttökustannusten säästämistä, terveellisiä ja turvallisia materiaaleja sekä aikaansa kestäviä ja muuntojoustavia tiloja. 

Panostamme vastuullisuuden toteuttamiseen ja harmaan talouden torjuntaan, ja hankkeeseen tullaan kiinnittämään näihin erikoistunut palveluntuottaja. Harmaan talouden torjunnan keinot ja valvonta ulotetaan lakisääteisiä velvoitteita laajemmalle. 

Millaiset työllisyysvaikutukset uudistamisohjelmalla on? 

Taysin uudistamisohjelmalla on merkittävä työllisyysvaikutus Pirkanmaalle ja koko Suomeen. Tällä hetkellä uudistamisohjelman ohjaus ja hankkeiden suunnittelu työllistää noin 120–150 henkilöä. Tästä henkilöstöstä merkittävä osa sijoittuu Tampereen alueelle.  

Tammikuussa 2025 alkaneen lasten- ja nuorisopsykiatrian työmaan (Y-rakennus) keskimäärinen henkilövahvuus tulee olemaan 150–200 henkilöä vuodessa rakennuksen valmistumiseen asti.  

Koko uudistamisohjelman työllisyysvaikutuksen on arvioitu olevan peräti 14 500–18 000 henkilötyövuotta. Välillisten työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan vielä tätäkin suurempia. 

Työllisyysvaikutusten lisäksi hanke tuo merkittäviä materiaalivirtoja ja kalustehankintoja Pirkanmaan alueelle. Rakennusmateriaalien sekä laitteiden ja kalusteiden kustannusarvio on noin 400–450 miljoonaa euroa. Toteutusmalliksi valittu yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka mahdollistaa pirkanmaalaisten pienten ja keskisuurten yritysten tarjonnan hyödyntämisen alihankintavaiheessa. 

Päivitetty 28.4.2025