Talous
Rahoitus
Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu pääosin valtion yleiskatteiseen rahoitukseen. Hyvinvointialue päättää itse rahoituksen käytöstä ja kohdentamisesta. Rahoituksen taso kohdennetaan alueille laskennallisten kriteereiden perusteella ja tarkistetaan vuosittain. Pirkanmaan hyvinvointialueen vuosibudjetti vuonna 2025 on noin 2,9 miljardia euroa, josta valtion osuus on 2,5 miljardia euroa. Loppu koostuu asiakasmaksuista ja muista toimintatuloista.
Talousarvio
Hyvinvointialueen on laadittava kullekin kalenterivuodelle talousarvio, jonka aluevaltuusto hyväksyy edellisen vuoden loppuun mennessä. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuusto hyväksyy myös taloussuunnitelman kolmeksi tai useammaksi vuodeksi.
Pirkanmaan hyvinvointialue tasapainoilee muiden hyvinvointialueiden tavoin talouden ja toiminnan tasapainottamisessa lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Pirkanmaalla aloitettiin talouden tasapainottamistoimenpiteet jo vuoden 2023 syksyllä ja niitä on jatkettu vuoden 2024 aikana. Tavoitteena näillä toimilla on kattaa hyvinvointialueen alijäämät ja saada talous tasapainoon rahoituslain vaatimassa ajassa, vuoden 2026 loppuun mennessä.
Tiukasta rahoitusraamista huolimatta alueen väestön palvelut turvataan lakisääteisellä tasolla. Tämä edellyttää vuonna 2025 useita toiminnallisia uudistuksia koko organisaatiossa ja kaikilla eri tasoilla. Talousarvio vuodelle 2025 sisältää useita palveluverkon muutoksia alueellisen yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi, laatu- ja palvelutason tai palvelujen sisällön muutoksia sekä kysynnän muutoksista johtuvia toimenpiteitä. Lisäksi esitetään hallinnon keventämistoimenpiteitä sekä muutoksia olemassa olevaan organisaatioon. Keskeisinä uusina isoina kehittämiskohteina aloitetaan strategisen monituottajuusohjelman toimeenpano sekä siirrytään toimeenpanovaiheeseen Tays-kampuksen sairaalarakennushankkeessa.
Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarvio hyväksyttiin lopullisessa muodossaan 17.12.2024.
Talousarvio 2025 ja taloussuunnitelma 2026–2027 (pdf).
Tilinpäätökset
Hyvinvointialueen tilikausi on kalenterivuosi. Aluehallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä. Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus.
Hyvinvointialueen alijäämä vuodelta 2023 oli 136,5 miljoonaa euroa, joka oli 54,7 miljoonaa euroa talousarviota huonompi. Taloustilanne ja ennuste synkkenivät loppuvuotta kohden selvästi. Alijäämään johtaneita syitä on kuvattu tarkemmin toimintakertomuksessa.
Vuoden 2023 tilinpäätös ja toimintakertomus (Linkki aluevaltuuston kokouksen 3.6.2024 pöytäkirjaan).
Hinnastot
Sinua saattaisivat kiinnostaa
Talousarvio 2024
Hyvinvointialueen talousarvion tuloista je menoista on tehty visualisointi. Siitä näkee, mistä Pirhan rahat tulevat ja mihin ne käytetään.
Tutki hankintojamme
Päivitetty 14.1.2025