Valikkonäyttö
Vammaisten harkinnanvaraiset palvelut ja tukitoimet
Vammaisten harkinnanvaraiset palvelut ja tukitoimet
Vammaisten harkinnanvaraiset palvelut ja tukitoimet - osa 1
Vammaispalveluissa myönnetään harkinnanvaraisia palveluja ja tukitoimia vamman tai sairauden edellyttämän yksilöllisen tarpeen perusteella. Palveluja ja tukitoimia myönnetään määrärahan puitteissa hyvinvointialueen vahvistama määrä tai osuus hankintahinnasta.
Tällaisia palveluja ovat:
- Päivittäisistä toimista suoriutumisessa tarvittavat välineet, koneet ja laitteet
- Ylimääräiset vaatekustannukset ja erityisravinnon kustannukset
- Sopeutumisvalmennus tai viittomaopetus
- Muut vammaispalvelulain toteuttamiseksi tarpeelliset palvelut
Päivittäisistä toimista suoriutumisessa tarvittavat välineet, koneet ja laitteet - haitari
Päivittäisistä toimista suoriutumisessa tarvittavat välineet, koneet ja laitteet
Auton hankintaan sekä auton välttämättömiin lisälaitteisiin ja muutostöihin voidaan myöntää taloudellista tukea silloin, kun vammaisella henkilöllä on vammansa tai sairautensa vuoksi vaikeuksia käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä. Auton käytön tarpeen tulee olla päivittäisissä toimissa jatkuvaa, päivittäistä tai usein toistuvaa.
Ensisijaisesti avustusta myönnetään:
- jos oma auto mahdollistaa työssäkäynnin, opiskelun tai muun aktiivisen toiminnan edellyttämän jokapäiväisen liikkumisen
- jos perheessä on lapsi, joka ei vammansa tai apuvälinetarpeensa vuoksi pysty kulkemaan joukkoliikennevälineissä perheen mukana ja jonka säännöllistä kuljetustarvetta ei ole muutoin pystytty turvaamaan.
Autoavustushakemuksessa sinun tulee antaa auton käyttötarpeesta mahdollisimman tarkka selvitys sekä perustella autonvaihdon syy. Lisää hakemukseen pyydetyt autoavustushakemuksen liitteet.
Vammaisten harkinnanvaraiset palvelut ja tukitoimet - osa 2
Tuki ylimääräisiin vaatekustannuksiin
Voit saada korvausta ylimääräisistä vaatekustannuksista, jos vammasi tai sairautesi vuoksi vaatteet kuluvat tavanomaista nopeammin tai et voi vammasi vuoksi käyttää valmiina ostettavia vaatteita tai jalkineita. Korvaaminen edellyttää hakemuksen liitteeksi selvitystä vamman tai sairauden aiheuttamasta vaatteiden tavanomaista suuremmasta kulumisesta.
Tuki ylimääräisiin erityisravintokustannuksiin
Mikäli joudut käyttämään pitkäaikaisesti ja säännöllisesti erityisravintoa tai erityisravintovalmisteita, voit saada niiden kustannuksiin taloudellista tukea. Korvausta ei saa erityisravintomenoihin, jotka perustuvat vain lääkärin suosituksiin tai ovat tavanomaisia ruokatavarakaupasta ostettavia ravintoaineita ja valmisteita.
Ylimääräisten erityisravintokustannusten hakemukseen sinun tulee selvittää valmisteiden laatu ja määrät sekä niistä aiheutuvat ylimääräiset kustannukset.
Viittomaopetus
Viittomaopetusta järjestetään pääsääntöisesti ryhmämuotoisena perheille, joiden lapsella on kielellisen kehityksen erityisvaikeus. Viittomaopetuksen hakemukseen liitetään puheterapeutin tai foniatrian lausunto.
Muut harkinnanvaraiset palvelut ja tukitoimet
Muiden mahdollisten harkinnanvaraisen taloudellisen tuen palvelujen ja tukitoimien tulee edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä. Tukitoimet myönnetään yksilöllisen tarveharkinnan pohjalta.
Muita palveluja voivat olla esimerkiksi tukihenkilön tai leiriavustuksen myöntäminen vammaiselle henkilölle.
Vammaisten harkinnanvaraiset palvelut ja tukitoimet - hakemuslomake
Pirha 2.0 PTV Palvelu Widget
Toimi näin
Voit hakea harkinnanvaraisia palveluja tai tukitoimia hakemuksella vammaispalvelulain mukaisesta palvelusta digitaalisessa asiointipalvelussa tai paperisella hakemuksella. Paperinen hakemus toimitetaan vammaispalveluiden keskitettyyn hakemusten vastaanottoon.
Lisätietoja saat Palveluneuvonnasta, lähitorilta tai alueesi vammaispalveluista.
Maksaako palvelu?
Palvelu on maksuton.
vammaispalvelujen aluejako - nosto
Tutustu vammaispalvelujen aluejakoon
Pirha 2.0 PTV Kuntavalinta Widget
Hae paikkakunnan mukaan
Pirha 2.0 PTV Joustava Asiointikanava Widget
Asioi digitaalisesti
Kun valitset paikkakunnan, tiedät kuinka asioida digitaalisesti.
OmaPirhassa voit asiointikunnastasi riippuen tehdä esimerkiksi digitaalisia ajanvarauksia, täyttää yhteydenotto- ja esitietolomakkeita sekä tietopyyntöjä.
Asiointi edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Kun asioit palvelussa ensimmäisen kerran, sinun tulee hyväksyä palvelun käyttöehdot ja tarkistaa omat tietosi. Osassa palveluista sinun on myös mahdollista asioida läheisesi puolesta.
OmaPirhan kautta käytössäsi on myös digiklinikka, jonka kautta voit helposti ja nopeasti olla yhteydessä ammattilaiseen erilaisissa terveysasioissa.
Soita
Kun valitset paikkakunnan, saat esiin etsimäsi puhelinnumerot.
Palveluneuvonnasta (entinen Kotitori) saat yleistä neuvontaa ja opastusta hyvinvointialueen palvelujen käyttöön. Palveluneuvontaan voivat olla yhteydessä kaikki pirkanmaalaiset, jotka etsivät tietoa hyvinvointialueen palveluista ja niihin hakeutumisesta.
Palveluneuvonnassa opastetaan erityisesti ikääntyneitä ja vammaisia sekä päihde- ja mielenterveysasiakkaita ja heidän läheisiään. Neuvontaa ja ohjausta tarjotaan myös lasten, nuorten, perheiden ja työikäisten palveluista. Palveluneuvonnassa ei voi hoitaa terveysasioita tai esimerkiksi ajanvarauksia terveyspalveluihin.
Saat ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi
- kotona asumista tukevista yksityisistä, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin palveluista sekä järjestöjen toiminnasta
- asumisen vaihtoehdoista
- Kelan etuuksista
- apuvälineistä, digitaalisista palveluista
- liikkumisesta
- taloudellisista etuuksista
- harrastus- ja virkistysmahdollisuuksista
- neuvontaa hyvinvointiteknologiasta
Puhelinnumerot
040 733 3949
, Palveluneuvonta
Katso toimipisteet
Kun valitset paikkakunnan, saat tietää palvelupaikat.
Lempäälän sosiaali- ja terveysasema
Käyntiosoite:
Himminpolku 6, 37500 LEMPÄÄLÄ
Käyntiosoite:
Parkanontie 37, 39700 PARKANO
Postiosoite:
PL 14, 39700 PARKANO
- Vammaispalvelujen postiosoite
Käyntiosoite:
Ruovedentie 56, 34600 RUOVESI
Ruoveden asukkaiden hakemukset toimitetaan Pirkkalan vammaispalvelutoimistoon osoitteeseen: Vammaissosiaalityö/Ruovesi, Suupankuja 3, 33960 Pirkkala.
Kotikäynnit ja tapaamiset sovitusti Ruovedellä.
Puhelinnumerot044 715 2101 , Sosiaaliohjaaja
Käyntiosoite:
Virtaintie 26, 34800 VIRRAT
Virtain asukkaiden hakemukset toimitetaan Pirkkalan vammaispalvelutoimistoon osoitteeseen: Vammaissosiaalityö/Virrat, Suupankuja 3, 33960 Pirkkala.
Kotikäynnit ja tapaamiset sovitusti Virroilla.
Puhelinnumerot044 715 2101 , Sosiaaliohjaaja
Löydä lisätietoa verkosta
Kun valitset paikkakunnan, näet mistä löydät lisätietoa.
Lisätietoa palveluneuvonnasta löydät oheisilta verkkosivuilta.
Saat yhteyden palveluneuvontaan chat-palvelun kautta. Chat-palveluun pääset sivun oikean alalaidan punaisesta puhekuplasta, josta Pirbotti ohjaa sinua eteenpäin.
Tuloksia ei löytynyt.
Päivitetty 31.10.2024