Vammaisen lapsen asumisen tuki
Lapsen asumisen tukea järjestetään ensisijaisesti lapsen ja hänen perheensä kotiin. Erityisin edellytyksin lapsen asuminen voidaan järjestää kodin ulkopuolella asumisyksikössä.
Palvelun tarkoitus on turvata vammaisen lapsen asuminen kotonaan oman perheensä kanssa. Asumisen tuki voi olla erilaisista palveluista koostuva palvelukokonaisuus. Siihen voi sisältyä esimerkiksi henkilökohtaista apua, sosiaalihuoltolain mukaista kotipalvelua tai kotihoidon palveluita.
Lapsen asuminen kodin ulkopuolella on viimesijainen ratkaisu tilanteessa, jossa vammainen lapsi ei voi asua oman perheensä kanssa kotiin annettavien palveluiden turvin eikä tilanteessa ole lastensuojelun tarvetta. Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa lapsi tarvisee yksilöllistä apua ja tukea päivittäisissä toiminnoissaan runsaasti vuorokauden eri aikoina. Ympärivuorokautinen palveluasuminen sisältää henkilöstön toteuttaman ohjauksen, tuen, hoivan ja valvonnan. Yksikön henkilökunta turvaa lapsille turvallisen ja virikkeellisen kasvuympäristön sekä tukee lapsen varhaiskasvatusta ja koulunkäyntiä. Ympärivuorokautissa palveluasumisessa henkilöstöä on paikalla ympäri vuorokauden.
Toimi näin
Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa vammaispalveluihin liittyen, ota ensisijaisesti yhteyttä palveluneuvontaan puhelimitse, sähköpostitse tai chat-palvelussa.
Jos olet jo jättänyt hakemuksen vammaispalveluihin tai olet jo vammaispalvelujen asiakas, voit olla tarvittaessa suoraan yhteydessä vammaispalveluihin.
Asumispalvelujen tarve ja asiakkaalle sopiva asumismuoto arvioidaan asiakkaan ja hänen edustajansa luvalla vammaispalvelujen SAS-työryhmässä (Selvitä-Arvioi-Sijoita-työryhmä). SAS-työryhmä arvioi oikeuden vammaispalvelujen asumispalveluun sekä päättää mitä vammaispalvelujen asumispalvelua tarjotaan.
Täytä tulostettava hakemus ja varallisuuden selvittäminen asumispalveluja varten.
Kenelle ja millä ehdoin
Voit olla oikeutettu asumispalveluihin, mikäli et vammasi vuoksi selviydy itsenäisesti ja tarvitset apua arjessa selviytymiseen.
Asumispalveluja ei ole kuitenkaan tarkoitettu tilanteeseen, jossa sinulla on laitoshoidon tarve. Toiveesi ja palvelutarpeesi selvitetään yhdessä vammaispalvelun ammattihenkilön kanssa.
Palvelun maksullisuus
Palvelu on maksuton.
Asumispalveluissa asunnosta, ruokailusta ja ylläpidosta peritään maksu.
Hae paikkakunnan mukaan
Soita
Kun valitset paikkakunnan, saat esiin etsimäsi puhelinnumerot.
Kurjenraitin puhelinnumerot
Puhelinnumerot
040 129 7444
, Esihenkilö
Palveluneuvonnasta (entinen Kotitori) saat yleistä neuvontaa ja opastusta hyvinvointialueen palvelujen käyttöön. Palveluneuvontaan voivat olla yhteydessä kaikki pirkanmaalaiset, jotka etsivät tietoa hyvinvointialueen palveluista ja niihin hakeutumisesta.
Palveluneuvonnassa opastetaan erityisesti ikääntyneitä ja vammaisia sekä päihde- ja mielenterveysasiakkaita ja heidän läheisiään. Neuvontaa ja ohjausta tarjotaan myös lasten, nuorten, perheiden ja työikäisten palveluista. Palveluneuvonnassa ei voi hoitaa terveysasioita tai esimerkiksi ajanvarauksia terveyspalveluihin.
Saat ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi
- kotona asumista tukevista yksityisistä, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin palveluista sekä järjestöjen toiminnasta
- asumisen vaihtoehdoista
- Kelan etuuksista
- apuvälineistä, digitaalisista palveluista
- liikkumisesta
- taloudellisista etuuksista
- harrastus- ja virkistysmahdollisuuksista
- neuvontaa hyvinvointiteknologiasta
Puhelinnumerot
040 733 3949
, Palveluneuvonta
Katso toimipisteet
Kun valitset paikkakunnan, saat tietää palvelupaikat.
Käyntiosoite:
Hatanpäänkatu 3 J, 33900 TAMPERE
J-rappu, 1. kerros.
Tuloksia ei löytynyt.
Palveluneuvonta
Päivitetty 16.1.2025