Paxlovid® (nirmatrelviiri ja ritonaviiri) erityisryhmien koronavirusinfektion varhaisessa hoidossa
Päivitetty 1.10.24
Paxlovid®-lääkitys voi pienentää sairaalahoitoon joutumisen ja vakavan taudin riskiä aloitettuna mahdollisimman varhain COVID-19-oireiden alkamisesta potilailla, joilla on merkittävä vaikean koronavirustaudin riski.
Lääkehoitoa ei voi antaa raskauden aikana eikä vaikeaa maksan vajaatoiminta sairastavalle eikä alle 18-vuotiaille. Koska viruslääkkeellä on paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, on lääkärin aina arvioitava potilaskohtaisesti hoidon soveltuvuus.
Hoito tulee aloittaa viiden vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Hoito voidaan aloittaa positiivisen kotitestin perusteella ja tarvittaessa löydös voidaan varmentaa laboratoriotestillä. Jos ei ole mahdollisuutta tehdä kotitestiä, laboratoriossa tehtävä testi voidaan ottaa päivystyspisteessä lääkärin arvion jälkeen, jos kuulut ryhmään, jolle Paxlovid®-hoitoa suositellaan harkittavaksi.
Tutkimusnäyttöä hyödystä on olemassa ensisijaisesti kotihoitoisista potilaista, mutta tietyissä tilanteissa Paxlovid® voi joskus olla perusteltua aloittaa myös sairaalassa. Alla luetellaan sairaudet, joissa on vaikean koronataudin riski rokotuksista riippumatta. Korkea ikä lisää merkittävästi vaikean taudin riskiä, mutta iäkkäiden hoidossa myös lääkeinteraktioiden merkitys kasvaa. Koronarokotukset vähentävät vaikean taudin riskiä myös iäkkäillä.
Lääkehoidon kohderyhmät
A) Sairaudet, joissa on vaikean koronataudin riski annetuista koronarokotuksista riippumatta:
- Elinsiirto
- Allogeeninen kantasolusiirto/CAR-T soluhoito, jos potilaalla ei ole ei ole siklosporiini-, takrolimuusi- tai everolimuusilääkitystä (vasta-aiheita) ja siirrosta on alle 12 kk tai siirrosta on yli 12 kk ja immunosuppressiivinen lääkitys jatkuu
- Paxlovid ei yleensä sovellu merkittävien lääkeinteraktioriskien takia. Siklosporiini, takrolimuusi tai everolimuusi lääkitys ovat Paxlovid hoidon ehdottomia vasta-aiheita
- Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (voimakkaasti immuunijärjestelmää heikentävä syöpä tai hoito, autologisesta intensiivihoidosta alle kuusi kuukautta)
- Vaikea synnynnäinen tai siihen verrattava puolustusjärjestelmän häiriö (esim. pitkälle edennyt HIV-infektio)
- Rituksimabihoito (tai muu CD20-vasta-aine kuten ofatumumabi, obinututsumabi) alle 12 kk:n sisällä tai tiedossa on matalaksi jääneet immunoglobuliinitasot aiemman rituksimabi- tai muun CD20-vasta-ainehoidon hoidon jälkeen
- Vaikea munuaisten vajaatoiminta (GFR < 30 ml/h) (huom. annostelua muutettava, katso annostelu alempana)
- Vaikea krooninen keuhkosairaus, pois lukien astma
B) Rokottamattomat
- Rokottamattomien alle 65-vuotiaiden riski saada sairaalahoitoa vaativa koronavirusinfektio on pieni ilman muita riskitekijöitä.
- Yli 65-vuotiaille aiemmin koronaa sairastamattomille Paxlovid hoito lääkärin harkinnan mukaan ottaen huomioon vaikean taudin riskiä lisäävät tekijät
Paxlovid®-hoidon sopivuuden arvio
Valmisteen vasta-aiheet sekä laajat ja moninaiset yhteisvaikutukset on otettava huomioon lääkettä määrätessä. Paxlovidiin sisältyvä ritonaviiri on erittäin voimakas CYP3A4-metaboliatien inhibiittori ja nostaa merkittävästi samaa metaboliareittiä käyttävien lääkkeiden pitoisuuksia. Kaikki käytössä olevat lääkkeet tulee olla lääkärillä tiedossa Paxlovid®-hoitoa arvioitaessa, jotta yhteisvaikutukset voidaan arvioida. Lääkeaineinteraktioita voi olla esim. hyljinnänestolääkkeiden, epilepsialääkkeiden, psykoosilääkkeiden, monien sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeiden, kipu-, hormoni- tai syöpälääkkeiden kanssa.
Haittavaikutukset
Yleisimmät haittavaikutukset ovat lieviä, kuten makuhäiriöt, ripuli, oksentelu, päänsärky.
Miten saat lääkkeen?
Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alusta, viimeistään viiden vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Jos kuulut kohderyhmään ja sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tee koronaviruskotitesti tai hakeudu lääkärin arvioon päivystyspisteeseen, jota kautta voidaan järjestää laboratoriossa tutkittava koronatesti. Jos saat positiivisen tuloksen, ota yhteyttä puhelimitse omaan sote-asemaasi tai erikoissairaanhoidossa hoitavaan yksikköösi. Viikonloppuna tai pyhänä ota yhteyttä hoitavalle osastolle, alueesi päivystykseen tai Päivystysapuun 116 117. Tarvitset pikaisen lääkärin arvion Paxlovid®-hoidon soveltuvuudesta tilanteessasi.
Jos lääkitykselle ei ole vasta-aiheita, lääkehoito aloitetaan mahdollisimman pian. Paxlovid® on potilaalle maksuton, kun se luovutetaan julkisesta terveydenhuollosta (joko erikoissairaanhoidosta tai sote-asemalta) Lääkityksen luovutuspaikka pitää sopia tapauskohtaisesti. Jos Paxlovid® kirjoitetaan tavallisella reseptillä apteekkiin, potilas maksaa hoidon itse.
Päivitetty 15.10.2024