Apuvälineet
Apuvälinepalvelu on osa yksilöllistä kuntoutus- ja hoitoprosessiasi. Apuvälinepalveluiden tarkoituksena on
- edistää kuntoutumistasi
- tukea, ylläpitää tai parantaa toimintakykyäsi
- ehkäistä toimintakykysi heikentymistä
Apuvälineen tarpeen arviointi, sovitus ja käytön opetus tapahtuu paikkakuntasi apuvälineyksikössä, sairaalassa tai tarvittaessa kotikäyntinä.
Apuvälinepalvelut ovat sinulle maksuttomia.
Pirkanmaan alueellinen apuvälinekeskus muodostuu asuinkuntien apuvälineyksiköistä ja Taysin apuvälinekeskuksesta.
Oman asuinkunnan apuvälineyksikkö
Perusapuvälineet lyhytaikaiseen lainaan saat oman asuinkuntasi apuvälineyksiköstä ilman lähetettä. Perusapuvälineitä ovat esimerkiksi kyynärsauvat, kävelytelineet ja suihkutuolit.
Tays apuvälinekeskus
Taysin apuvälinekeskuksesta lainattaviin apuvälineisiin tarvitset aina lähetteen hoitovastuussa olevalta taholta. Apuvälinekeskukselle kuuluvat:
- Alle 16-vuotiaiden lasten apuvälineet
- Liikkumisen ja päivittäisten toimintojen apuvälineet
- Sähköisen liikkumisen apuvälineet
- Vammaispalvelun välineet ja laitteet
- Kommunikoinnin apuvälineet
- Tietokoneen käytön apuvälineet
- Ympäristönhallinnan apuvälineet
Erikoissairaanhoidosta saat lainaan myös näön, kuulon ja hengityksen apuvälineitä omilta erikoisaloiltaan.
Toimi näin
Jos sinulla on tarve saada lainaan ns. perusapuvälineitä , voit asioida oman kuntasi apuvälinelainaamossa aukioloaikojen puitteissa. Jos haluat, voit olla yhteydessä puhelimitse yhteydessä sosiaali- ja terveysasemasi apuvälineyksikköön soittoajan puitteissa. Yhteyttä voit ottaa myös sähköisen lomakkeen avulla.
Jos sinulla on tarve saada erikoissairaanhoidon kautta luovutettava apuväline, ota yhteyttä hoitavaan tahoosi lähetteen saamiseksi. Erikoissairaanhoidossa ei ole käytössä avointa aukioloaikaa, käynnit toteutuvat ajanvarauksella.
Omien erikoisalojen apuvälineet, kuten kuulon ja näönkäytön apuvälineet, ota yhteyttä erikoisalan yksikköön.
Kenelle ja millä ehdoin
Palvelu on tarkoitettu sinulle, jos tarvitset apuvälineitä toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja turvaamiseksi. Apuvälineiden luovutusta ohjaavat valtakunnalliset apuvälineiden luovutusperusteet.
Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien henkilöiden apuvälineiden hankinnasta vastaa henkilöä hoitava laitos. Lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvia apuvälineitä lainataan lääketieteellisin perustein todetun toimintavajavuuden korjaamiseksi. Arvioinnin apuvälineen tarpeesta tekee aina terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja.
Erikoissairaanhoidon apuvälineiden saamiseksi tarvitset lääkärin lähetteen. Perusterveydenhuollon apuvälinepalveluun et tarvitse lähetettä.
Vammaispalvelun hakemukset toimitetaan oman asuinalueesi vammaispalveluihin.
Hae paikkakunnan mukaan
Asioi digitaalisesti
Kun valitset paikkakunnan, tiedät kuinka asioida digitaalisesti.
OmaPirhassa voit asiointikunnastasi riippuen tehdä esimerkiksi digitaalisia ajanvarauksia, täyttää yhteydenotto- ja esitietolomakkeita sekä tietopyyntöjä.
Asiointi edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Kun asioit palvelussa ensimmäisen kerran, sinun tulee hyväksyä palvelun käyttöehdot ja tarkistaa omat tietosi. Osassa palveluista sinun on myös mahdollista asioida läheisesi puolesta.
OmaPirhan kautta käytössäsi on myös digiklinikka, jonka kautta voit helposti ja nopeasti olla yhteydessä ammattilaiseen erilaisissa terveysasioissa.
OmaTays on Taysin digitaalisen asioinnin palvelu.
OmaTays auttaa sinua, jos olet saanut kutsun Taysiin tai sinulla on parhaillaan hoitosuhde meille. Kirjaudu digitaaliseen OmaTaysiin joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
OmaTays-asiointipalvelun kautta voit esimerkiksi
- Nähdä ajanvarauksia ja laboratoriopyyntöjä, monissa yksiköissä myös ajanvarauksen siirto on mahdollista.
- Asioida alle 13-vuotiaan lapsen ja täysi-ikäisen (tarvitset Suomi.fi-valtuuden 'Terveydenhuollon asioiden hoito') puolesta.
- Täyttää hoitoon liittyviä kyselyitä.
- Lähettää viestejä hoitoyksikköön, eli käydä hoitokeskusteluita. Hoitokeskustelu ei ole käytössä toistaiseksi kaikissa yksiköissä.
- Osallistua etävastaanotolle.
- Päivittää yhteyshenkilön tietoja.
- OmaTaysissa ei näy potilaskertomustekstejä, mutta OmaTaysista pääsee kätevästi katsomaan niitä Omakantaan.
Hoitokeskustelun käyttöön tarvitset PIN-koodin.
Kirjautumalla osoitteeseen omatays.fi voit lähettää viestin apuvälinekeskukseen hoitokeskustelu-toiminnon kautta suojatussa yhteydessä. Palveluun vaadittava PIN-koodi on 3014.
Soita
Kun valitset paikkakunnan, saat esiin etsimäsi puhelinnumerot.
Alueellisen apuvälinekeskuksen puhelinasiointi toimii puhelinpalveluaikana ja takaisinsoittopalveluna. Puhelinpalveluaikana puhelusi ohjautuu asiakasneuvojalle. Takaisinsoittopalvelussa kuuntele ohjeet ja toimi niiden mukaan, me soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Voitte ottaa yhteyttä sähköpostitse yleisissä apuvälinepalveluihin liittyvissä asioissa. Potilastietoa sisältävät yhteydenotot tulee tehdä joko puhelimitse tai asioimalla OmaTays sähköisen asioinnin palvelun kautta.
Apuvälinekeskus sijaitsee Tays Keskussairaalassa. Apuvälinekeskuksessa asiointi tapahtuu ajanvarauksella. Apuvälineitä voi palauttaa arkisin kello 7.15–16 välisenä aikana ilman ajanvarausta odotustilan yhteydessä olevaan palautuspisteeseen.
Puhelinnumerot
03 311 66013
Voit olla yhteydessä Akaan apuvälinepalveluihin ja fysioterapiaan soittamalla.
Puhelinnumerot
040 335 2725
, Fysioterapian ajanvaraus (peruutukset myös tekstiviestillä)
040 674 1047
, Apuvälinepalvelut
Voit olla yhteydessä Kuhmoisten apuvälinepalveluihin ja fysioterapiayksikköön soittamalla. Jos emme pääse vastaamaan puhelimeen, soitamme sinulle takaisin.
Puhelinnumerot
040 712 2552
, Apuvälineet ja fysioterapia
Voit olla yhteydessä apuvälinepalveluihin ja fysioterapian ajanvaraukseen puhelimitse.
Puhelinnumerot
040 335 2123
, Ajanvaraus ja apuvälinelainaus
Voit ottaa yhteyttä Hämeenkyrön apuvälinepalveluihin soittamalla puhelinpalveluaikana. Aukioloajat löydät alla palvelupaikan lisätiedoista.
Puhelinnumerot
050 322 5879
, Apuvälinepalvelu
Voit olla yhteydessä apuvälinepalveluihin soittamalla puhelinpalveluaikana. Voit jättää tarvittaessa myös takaisinsoittopyynnön. Soitamme sinulle takaisin viimeistään kolmen arkipäivän kuluessa.
Puhelinnumerot
03 311 59514
, Puhelinpalveluaika
Voit olla yhteydessä apuvälinepalveluihin soittamalla puhelinpalveluaikana. Aukioloajat löydät alla palvelupaikan lisätiedoista.
Puhelinnumerot
050 430 8569
Voit olla yhteydessä Lempäälän apuvälinepalveluihin soittamalla puhelinpalveluaikana. Aukioloajat löydät alla palvelupaikan lisätiedoista.
Puhelinnumerot
03 384 5240
, Apuvälinepalvelut ja fysioterapia
Voit olla yhteydessä Nokian apuvälinepalveluihin soittamalla puhelinpalveluaikana. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Soitamme sinulle takaisin saman päivän aikana.
Aukioloajat löydät alla palvelupaikan lisätiedoista.
Puhelinnumerot
050 395 8841
Voit olla yhteydessä Oriveden apuvälinepalveluihin soittamalla puhelinpalveluaikana. Aukioloajat löydät alla palvelupaikan lisätiedoista.
Puhelinnumerot
040 806 4786
Voit olla yhteydessä Pirkkalan apuvälinepalveluihin soittamalla puhelinpalveluaikana. Aukioloajat löydät alla palvelupaikan lisätiedoista.
Puhelinnumerot
050 374 5046
Lainattavia apuvälineitä ovat mm. yleisimmät liikkumista helpottavat apuvälineet, erilaiset tuet sekä päivittäisiä toimia helpottavat apuvälineet.
Voit olla apuvälipalveluihin yhteydessä puhelimitse.
Puhelinnumerot
040 505 5670
, Apuvälinepalvelut
Voit soittaa apuvälineasioissa puhelinajalla, muina aikoina vastaanottoa varten tulee varata aika. Mikäli tarvitset paljon neuvoja ja ohjeita apuvälineen valintaa koskien, varaa vastaanottoaika.
Mikäli et saa yhteyttä puhelimitse, voit jättää vastaajaan nimesi ja yhteystietosi. Sinuun otetaan yhteyttä mahdollisimman pian, viimeistään kahden arkipäivän kuluessa.
Palvelupaikan lisätiedoista (alla oleva valikko, Valkeakosken terveyskeskus) löydät paikan aukioloaikoihin ja sijaintiin liittyvää lisätietoa.
Puhelinnumerot
040 335 7323
, Apuvälinelainaus, ajanvaraus
Apuvälinepalvelut ja fysioterapian yksikössä on käytössä takaisinsoittopalvelu. Takaisinsoittopalvelussa kuuntele ohjeet ja toimi niiden mukaan, me soitamme sinulle virka-aikana mahdollisimman pian.
Kuulohoitajille on käytössä soittoaika.
Puhelinnumerot
03 384 5276
, Apuvälinepalvelut ja fysioterapian asiakaspalvelu
03 384 5260
, Kuulohoitaja
03 384 5263
, Kuulohoitaja
Jos tarvitset apuvälineitä, kuten esimerkiksi kyynärsauvoja, voit lainata niitä apuvälinelainaamosta joko lyhyt- tai pitkäaikaiseen käyttöön. Jos tarvitset palvelua aukioloaikojen ulkopuolella, voit varata ajan.
Puhelinnumerot
040 827 3476
Jos tarvitset apuvälineitä, kuten esimerkiksi kyynärsauvoja, voit lainata niitä apuvälinelainaamosta joko lyhyt- tai pitkäaikaiseen käyttöön. Jos tarvitset palvelua aukioloaikojen ulkopuolella, voit varata ajan.
Puhelinnumerot
050 525 4297
Tampereen apuvälineyksikön puhelinasiointi Tampereen alueen asukkaille. Puhelinasiointi toimii takaisinsoittopalveluna. Takaisinsoittopalvelussa kuuntele ohjeet ja toimi niiden mukaan, me soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Apuvälineyksikön aukioloajat löydät alla palvelupaikan lisätiedoista.
Puhelinnumerot
03 311 59419
Voit olla yhteydessä Ruoveden fysioterapiaan ja apuvälinelainaukseen puhelimitse.
Puhelinnumerot
03 334 11700
, Fysioterapian palvelunumero
044 787 1286
, Fysioterapeutti
044 715 1026
, Kuntohoitaja
044 787 1232
, Fysioterapeutti
044 715 3236
, Fysioterapeutti
Voit olla yhteydessä Virtain fysioterapian ja apuvälinelainauksen ajanvaraukseen ja neuvontaa puhelimitse.
Puhelinnumerot
03 334 11600
, Fysioterapeutti, poliklinikka ja vuodeosasto
044 715 3236
, Fysioterapeutti, lapset ja nuoret
Voit olla yhteydessä fysioterapiaan puhelimitse puhelinaikoina. Saat fysioterapeutilta ohjausta ja neuvontaa toimintakykysi ylläpitämiseksi. Sinua aktivoidaan ottamaan itse vastuuta omasta terveydestä, toimintakyvystä ja niiden edistämiseen liittyvistä valinnoista yhdessä kuntoutuksen asiantuntijoiden kanssa. Keskeisiä menetelmiä ovat terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu sekä apuvälinepalvelut. Et tarvitse lähetettä fysioterapiaan.
Apuvälineasioissa suosittelemme aina soittamaan ensin fysioterapiaan puhelinpalveluaikana.
Puhelinnumerot
044 786 5441
Voit olla yhteydessä fysioterapiaan puhelimitse puhelinaikoina. Saat fysioterapeutilta ohjausta ja neuvontaa toimintakykysi ylläpitämiseksi. Sinua aktivoidaan ottamaan itse vastuuta omasta terveydestä, toimintakyvystä ja niiden edistämiseen liittyvistä valinnoista yhdessä kuntoutuksen asiantuntijoiden kanssa. Keskeisiä menetelmiä ovat terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu sekä apuvälinepalvelut. Et tarvitse lähetettä fysioterapiaan.
Apuvälinepalveluita toteutetaan osana fysioterapiapalveluita. Apuvälineasioissa suosittelemme aina soittamaan ensin fysioterapiaan.
Puhelinnumerot
044 786 5441
Varaa aika keskitetystä numerosta.
Puhelinnumerot
040 129 7181
, Ajanvaraus ja neuvonta
Kiireellisissä fysioterapia-asioissa voit ottaa tarvittaessa yhteyttä myös Lempäälän sosiaali- ja terveysasemalle.
Kiireellisissä apuvälineasioissa, kuten kyynärsauvojen tai rollaattorin lainaamiseksi, ota yhteyttä Vesilahden terveysaseman vastaanoton hoitajiin puhelinpalveluaikana.
Muissa apuvälineasioissa toivomme sinun ottavan yhteyttä fysioterapeuttiin puhelimitse ajan sopimiseksi. Apuvälinepalveluun saat puhelimitse yhteyttä arkisin puhelinpalveluaikana. Jos puheluun ei vastata, voit jättää vastaajaan viestin, niin sinulle soitetaan takaisin.
Kiireellisissä isompia apuvälineitä koskevissa asioissa, ota yhteyttä ensisijaisesti Lempäälän apuvälinelainaamoon.
Apuvälineitä voit palauttaa terveysaseman pääsisäänkäynnin tuulikaapissa sijaitsevaan palautuspisteeseen ilman erillistä ajanvarausta.
Puhelinnumerot
050 389 5219
, Fysioterapeutti (AVH-, tekonivel- ja apuvälineyhdyshenkilö)
03 565 27000
, Terveyskeskuksen vastaanoton hoitajat
Voit soittaa lääkärin ja hoitajan vastaanoton hoidon tarpeen arviointi-, neuvonta- ja ajanvarausnumeroon. Käytämme takaisinsoittopalvelua.
Puhelinnumerot
03 311 59501
, Neuvonta ja ajanvaraus
Voit olla yhteydessä Ruoveden kuulokojeyhdyshenkilöön puhelimitse.
Puhelinnumerot
044 715 1026
Voit olla yhteydessä Virtain kuulokojeyhdyshenkilöön puhelimitse.
Puhelinnumerot
044 715 3229
Katso toimipisteet
Kun valitset paikkakunnan, saat tietää palvelupaikat.
Akaan sosiaali- ja terveysasema
Käyntiosoite
Torkontie 2, 37800 AKAA
Ryödintie 16, 37800 AKAA
Apuvälinepalvelut sijaitsevat fysioterapian tiloissa.
Puhelinnumerot040 674 1047 , Apuvälinepalvelut (puhelinpalveluaika ma-pe klo 8-10)
Apuvälinekeskus, Tays Keskussairaala
Käyntiosoite
Biokatu 8, 33520 TAMPERE
Tays Keskussairaala, Finn-Medi 2 -rakennus, 1. kerros.
Postiosoite
PL 272, 33521 TAMPERE
-
Apuvälinekeskus, Tays Keskussairaala
Apuvälineitä voi palauttaa aukioloaikana ilman ajanvarausta odotustilassa sijaitsevaan palautuspisteeseen.
Voitte ottaa yhteyttä sähköpostitse yleisissä apuvälinepalveluihin liittyvissä asioissa. Potilastietoa sisältävät yhteydenotot tulee tehdä joko puhelimitse tai asioimalla OmaTays digitaalisen asiointikanavan kautta.
Käyntiosoite
Tursonkatu 4, 33540 TAMPERE
Voit asioida apuvälineyksikössä ilman ajanvarausta sen aukioloaikoina.
Tarvittaessa voitte ottaa yhteyttä sähköpostitse yleisissä apuvälinepalveluihin liittyvissä asioissa. Potilastietoa sisältävät yhteydenotot tulee tehdä soittamalla puhelinpalvelun aukioloaikoina.
Hämeenkyrön sosiaali- ja terveysasema
Käyntiosoite
Härkikuja 10, 39100 HÄMEENKYRÖ
Postiosoite
Härkikuja 10, 39100 HÄMEENKYRÖ
Apuvälinepalveluiden sijainti: Seuraa opasteviittoja parkkipaikan läheisyydessä: Huolto - Keittiö - Siljankoti. Opasteet ohjaavat Hämeenkyrön sosiaali- ja terveysaseman sisäpihalle. Apuvälinepalvelut sijaitsevat vasemmalla, muuta rakennusta matalammassa sisääntulosiivessä. Oven edessä pysäköinti tilaa.
Puhelinnumerot050 322 5879 , Kuntohoitaja, apuvälineiden lainaus (puhelinpalveluaika ma-pe klo 12-13)
Käyntiosoite
Koskitie 50, 35500 KORKEAKOSKI
Apuvälinelainaamo sijaitsee Juupajoen terveysasemalla.
Kangasalan sosiaali- ja terveysasema
Käyntiosoite
Herttualantie 28, 36200 KANGASALA
Apuvälinepalvelu toimii Kangasalan keskusterveysasemalla: sisäänkäynti F-ovi, Kuntoutus.
Puhelinnumerot050 430 8569 , Puhelinpalveluaika ma-pe klo 12-13
Käyntiosoite
Kivinevantie 11-13, 39820 KIHNIÖ
Apuvälinepalveluita toteutetaan osana fysioterapiapalveluita. Apuvälineasioissa suosittelemme aina soittamaan ensin fysioterapiaan.
Käyntiosoite
Orivedentie 3, 17800 KUHMOINEN
Puhelinnumerot03 311 59501 , Terveysaseman hoidon tarpeen arviointi- ja neuvontanumero, ma–to klo 8–16, pe klo 8–15
Kuntoutus- ja sosiaalipalvelut, Ikaalinen
Käyntiosoite
Silkintie 3, 39500 IKAALINEN
Apuvälinepalvelut toimivat Kuntoutuspalveluissa.
Käyntiosoite
Kisatie 1, 34300 KURU
Apuvälineiden lainauspiste sijaitsee Kurun terveysasemalla.
Puhelinnumerot03 384 5267 , Omahoitaja, Kuru
03 384 5271 , Kurun toimisto
Lempäälän sosiaali- ja terveysasema
Käyntiosoite
Himminpolku 6, 37500 LEMPÄÄLÄ
Voit asioida apuvälinepalveluiden toimipisteellä sen aukioloaikoina ilman ajanvarausta.
Käyntiosoite
Pakkaajankatu 18, 35800 MÄNTTÄ
Apuvälinelainaamo sijaitsee Mäntän terveysasemalla.
Nokian sosiaali- ja terveysaseman kuntoutus- ja apuvälineyksikkö
Käyntiosoite
Maununkatu 10, 37100 NOKIA
Nokian apuvälinepalvelut toteutuvat osana kuntoutus- ja apuvälinepalveluita.
Voitte ottaa yhteyttä sähköpostitse yleisissä apuvälinepalveluihin liittyvissä asioissa. Potilastietoa sisältävät yhteydenotot pyydämme toteuttamaan olemalla yhteydessä puhelimitse puhelinpalveluaikoina.
Oriveden sosiaali- ja terveysasema
Käyntiosoite
Sairaalantie 6, 35100 ORIVESI AS
Apuvälineyksikkö sijaitsee Oriveden terveyskeskuksessa. Kulku Tähtiniemenrannantieltä.
Puhelinnumerot040 806 4786 , Apuvälinepalveluiden puhelinpalveluaika
Käyntiosoite
Parkanontie 48, 39700 PARKANO
Puhelinnumerot03 443 3400 , Kiireetön hoito, ajanvaraus
Pirkkalan sosiaali- ja terveysasema
Käyntiosoite
Lentoasemantie 60, 33960 PIRKKALA
Postiosoite
Lentoasemantie 60, 33960 PIRKKALA
Apuvälinelainaamo sijaitsee Pirkkalan terveyskeskuksen pohjakerroksessa, kulku F-ovesta Kirveskujalta. Apuvälineiden palautuspiste aukioloaikojen ulkopuolella sijaitsee sisäänkäynnin D tuulikaapissa.
Puhelinnumerot050 374 5046 , Puhelinpalveluaika apuvälinepalveluiden aukioloaikojen mukaisesti.
Käyntiosoite
Ruovedentie 56, 34600 RUOVESI
Apuvälinepalvelu sijaitsee Ruoveden terveyskeskuksessa. Apuvälineitä lainataan fysioterapiasta vain ajanvarauksella. Apuvälineiden lainaus pääsääntöisesti kolmeksi kuukaudeksi.
Sastamalan sosiaali- ja terveysaseman kuntoutus- ja terapiapalvelut
Käyntiosoite
Itsenäisyydentie 2 C, 38200 SASTAMALA
Lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa yleisimmät liikkumista helpottavat apuvälineet, erilaiset tuet sekä päivittäisiä toimia helpottavat apuvälineet.
Asioidessasi apuvälinelainaamossa, ota vuoronumero. Apuvälinepalautukset voit jättää oven ulkopuolella olevalle merkitylle alueelle nimellä varustettuna, myös lainaamon ollessa suljettuna.
Käyntiosoite
Sairaalantie 9, 31760 URJALA
Puhelinnumerot040 335 2133 , Lääkärin ja hoitajan vastaanoton hoidon tarpeen arviointi- ja neuvontanumero, ma–to klo 8–16, pe klo 8–15
Valkeakosken sosiaali- ja terveysaseman kuntoutus- ja apuvälineyksikkö
Käyntiosoite
Särpimäenkatu 27, 37600 VALKEAKOSKI
Apuvälinelainaus palvelee sinua arkisin Valkeakosken terveyskeskuksen fysioterapiaosaston tiloissa. Mikäli tarvitset neuvoja ja ohjeita apuvälineen valintaa koskien, varaa vastaanottoaika apuvälinelainauksen ajanvarauksesta.
Kuulokojehuoltoon tulee varata vastaanottoaika terveyskeskuksen ajanvaraus- ja neuvontanumerosta. Kuulolaitehuolto palvelee sinua terveyskeskuksen avosairaanhoidon tiloissa. Sisäänkäynti pääovesta.
Käyntiosoite
Anttilantie 2, 37470 VESILAHTI
Postiosoite
Anttilantie 2, 37470 VESILAHTI
Apuvälineet voi palauttaa terveysaseman pääsisäänkäynnin tuulikaapissa sijaitsevaan palautuspisteeseen.
Kiireellisissä apuvälineasioissa esim. kyynärsauva- ja rollaattorilainoissa ota yhteys Vesilahden terveyskeskuksen vastaanoton hoitajiin. Kiireellisissä isompia apuvälineitä koskevissa asioissa ota yhteyttä ensisijaisesti Lempäälän sote-asemalle.
Puhelinnumerot03 384 5022 , Terveysaseman hoidon tarpeen arviointi- ja neuvontanumero, ma–to klo 8–16, pe klo 8–15
Virtain sosiaali- ja terveysasema
Käyntiosoite
Sairaalantie 1, 34800 VIRRAT
Virtain apuvälinelainaus sijaitsee Virtain terveyskeskuksessa.
Ylöjärven sosiaali- ja terveysasema
Käyntiosoite
Mikkolantie 10, 33470 YLÖJÄRVI
Apuvälinepalvelu sijaitsee Ylöjärven terveyskeskuksessa.
Puhelinnumerot050 437 1405 , Osastonhoitaja
Tuloksia ei löytynyt.
Usein kysyttyä apuvälineistä
Luovutamme apuvälineitä sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti: Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet 2023: Opas apuvälinetyötä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille
Perusterveydenhuollon apuvälineyksiköstä voit saada lainaan muun muassa:
- kyynärsauvat
- rollaattorin
- suihkutuolin
- wc-korottajan
- pyörätuolin
- nostolaitteen
- painehaavapatjan
- sähkötoimisen sängyn
Alle 16-vuotiaiden lasten apuvälinepalveluista vastaa Tays apuvälinekeskus.
Jos tarvitset lainaan esimerkiksi kyynärsauvat, rollaattorin, suihkutuolin tai wc-korottajan, sinun ei tarvitse varata aikaa tai apuvälineitä etukäteen. Voit noutaa apuvälineet aukioloaikoina oman asuinkuntasi apuvälineyksiköstä.
Jos tarvitset lainaan yksilöllisemmän apuvälineen, esimerkiksi pyörätuolin pidempiaikaiseen käyttöön, painehaavapatjan, sähkötoimisen sängyn tai nostolaitteen, ota ensin yhteyttä oman asuinkuntasi apuvälineyksikköön tarkempaa alkuarviota varten.
Pääsääntöisesti kyllä. Lainatessasi apuvälineen toiselle henkilölle, sinulla on oltava tiedossa kyseisen henkilön henkilötiedot.
Erilaisia tukia, esimerkiksi selkätuki, ei voi lainata toisen puolesta. Apuvälineyksikön fysioterapeutti sovittaa tuen asiakkaalle aina henkilökohtaisesti.
Huollot ja korjaukset tehdään pääsääntöisesti apuvälineyksikössä eli sinun täytyy itse toimittaa apuväline oman asuinkuntasi apuvälineyksikköön.
Kotihoitosängyt, seisomatelineet sekä henkilönostimet ja nostolaitteet huolletaan asiakkaan kotona. Sovi tarvittaessa huollosta oman asuinkuntasi apuvälineyksikön kanssa.
Uusi liikennevakuutuslaki tuli voimaan 1.6.2024, ja sen myötä uusia sähköisiä liikkumisvälineitä tuli liikennevakuutuksen piiriin.
Jos ostat itse sähköisen liikkumisen apuvälineen, kuten sähkömopon tai sähköpyörätuolin, vastaat laitteen omistajana laittaan korjauksista, huolloista ja myös vakuutuksesta.
Jos olet saanut apuvälinekeskuksesta sähköisen liikkumisen apuvälineen lääketieteellisin perustein yksinomaan vammaisena henkilönä käyttöönsi, sille ei tarvitse ottaa liikennevakuutusta. Uusi laki ei siis kosketa apuvälinekeskuksen omistamia sähköisiä liikkumisen apuvälineitä. Asiakkaan ei myöskään itse tarvitse ottaa vakuutusta apuvälinekeskuksen omistamalle apuvälineelle.
Jos vakuuttamisvelvollisuudesta vapautettu liikkumisväline, kuten sähköpyörätuoli, aiheuttaa vahingon, korvauksista huolehtii liikennevakuutuskeskus. Vahingosta pitää aina ilmoittaa apuvälinekeskukseen, joka omistaa laitteen. Apuvälinekeskus vastaa yhteydenpidosta liikennevakuutuskeskukseen ja korvausprosessin aloittamisesta. Tämä käytäntö on ollut voimassa jo ennen uutta liikennevakuutuslakia.
Käytössäsi olevat apuvälineet, joita tarvitset uudessa asuinkunnassasi, muuttavat mukanasi ja siirtyvät uuden asuinkunnan tai hyvinvointialueen omaisuudeksi. Myös apuvälineiden huolto- ja korjausvastuu siirtyy apuvälineiden uudelle omistajataholle.
Ilmoita muutostasi asuinkuntasi apuvälineyksikköön. Apuvälineyksikkö lähettää mukanasi siirtyvistä apuvälineistä tiedot uuteen asuinkuntaasi.
Pirkanmaan hyvinvointialueen apuvälinekeskuksen tulee antaa tilapäisesti hyvinvointialueella vierailevalle apuvälineitä käyttöön kiireellisen hoidon yhteydessä.
Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan äkillistä sairastumista, tapaturmaa, pitkäaikaissairauden vaikeutumista tai äkillistä toimintakyvyn alenemista. Esim. tarvittaessa ensiaputilanteessa luovutetaan käyttöön kyynärsauvat. Muu, pidempiaikainen apuvälinetarve vastuuntuu asiakkaan oman hyvinvointialueen apuvälinekeskukselle.
Jos apuvälineen käyttäjän jatkuvasti käytössä oleva apuväline, esim. pyörätuoli, rikkoutuu, suositellaan, että oleskelupaikkakunnan apuvälineyksikkö auttaa, mikäli korjaus ei voi odottaa henkilön paluuta takaisin kotipaikkakunnalle. Apuvälineyksikkö arvioi tapauskohtaisesti, mikä on kussakin tilanteessa välttämätöntä korjaamista.
Sinua saattaisi kiinnostaa
Päivitetty 23.12.2024