Valikkonäyttö
Tyypin 2 diabetesta sairastavan tietopaketti - otsikko
Tyypin 2 diabetesta sairastavan tietopaketti
Lyhyt tietopaketti tyypin 2 diabetekseen sairastuneelle, sen riskissä olevalle tai pidempään sairastaneelle, joka haluaa tukea, tiedon päivitystä ja motivaatiota omahoitoon
Tyypin 2 diabetesta sairastavan tietopaketti - ankkurilista
Tällä sivulla
Tyypin 2 diabetesta sairastavan tietopaketti - web-sisältö
Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy
Joka kolmannella suomalaisella on perinnöllinen alttius tyypin 2 diabetekseen, myös elintavat, kuten vähäinen liikkuminen, epäterveellinen syöminen, riittämätön uni ja stressi sekä tupakointi vaikuttavat diabetesriskiin.
Tyypin 2 diabetes liittyy usein metaboliseen oireyhtymään, jossa verensokerin häiriöiden lisäksi on verenpaine koholla, veren rasva-arvot pielessä ja ylipainoa. Niille, jotka ovat sairastuneet esidiabetekseen, raskausdiabetekseen tai diabetekseen nuorena (noin alle 40-vuotiaana), on erityisen paljon hyötyä hyvistä elintavoista, kuten painonnousun välttämisestä ja liikunnasta, koska nuorena alkava diabetes on usein vaikeampihoitoinen ja nopeammin etenevä kuin vanhempana alkava.
Onko sinulla tyypin 2 diabetekselle altistavia tekijöitä? Onko vanhemmillasi tai sisaruksillasi tyypin 2 diabetes? Onko sinulla ylipainoa? Onko sinulla ollut diabetes raskauden aikana?
Selvitä riskisi:
Arvioi riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen (Diabetesliitto)
Jos riskipisteesi ovat koholla tai sinulla on esidiabetes, löydät ratkaisuja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon esimerkiksi alla olevista linkeistä:
- Diabetesriskissä olevan polku (Diabetesliitto)
- Hyvinvointia elintavoilla (Pirkanmaan hyvinvointialue)
- Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy (Terveyskylä)
Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy ja hyvä varhainen hoito ovat tärkeitä siihen liittyvien lisäsairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Hyvä uutinen on se, että tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voi viivyttää tai ehkäistä elintapojen muutoksella, keskeisiä keinoja ovat liikkuminen, terveellinen syöminen sekä riittävä lepo ja nukkuminen. Muutosten ei tarvitse olla isoja eikä elämän muuttua ankeaksi ja työlääksi. Usein sopivilla elämäntavoilla voi pitää myös veren kolesteroliarvot kurissa, keventää painoa ja parantaa unta ja jaksamista.
Diabeteksen omahoito
Tyypin 2 diabetes on sairaus, johon kuuluu useita eri sairauksia, joihin liittyy sokeri- ja energia-aineenvaihdunnan häiriö. Tällöin haima ei tuota riittävästi insuliinia tai sen vaikutus on heikentynyt. Lisäksi maksa saattaa tuottaa liikaa sokeria verenkiertoon. Sairastumiselle voivat altistaa ulkoiseen elinympäristöön ja elintapoihin liittyvät tekijät. Tyypin 2 diabetes voi olla oireeton tai piilevä, ja sairauden puhkeamista saattaa edesauttaa infektio tai voimakas stressi tai eräät lääkkeet (kortisoni). Hyvillä elintavoilla pystyy estämään tai siirtämään sairastumista ja vähentämään diabeteksen vaikeusastetta ja oireita.
Tyypin 2 diabeteksen hoitoon kuuluu hoitosuunnitelma, jonka tärkein asia on mahdollistaa diabetesta sairastavalle mahdollisimman normaali elämä. Tyypin 2 diabeteksen hoidossa tärkeää on omahoidon osuus. Kun hoidat diabetesta hyvin, teet sen itseäsi ja hyvinvointiasi varten. Diabetes on pitkäaikainen perussairaus. Vahvistamalla henkistä hyvinvointiasi jaksat hoitaa paremmin sairauksiasi. Elämäntapamuutokset tulisi olla realistisia, joten suunnittele pieniä ja pysyviä päätöksiä.
- Hyvinvoinnin polut (Diabatesliitto)
- Diabeteksen omahoito (Terveyskylä)
Miksi laihduttaminen kannattaa?
Vähäinenkin laihtuminen (3–5 kg henkilöllä, joka painaa noin 100 kg) lähes puolittaa sairastumisriskin tyypin 2 diabetekseen seuraavien 7–10 vuoden aikana henkilöillä, joilla on heikentynyt sokerinsieto (voidaan todeta sokerirasituskokeessa). Jos tyypin 2 diabetes on jo todettu, laihduttaminen parantaa sokeritasapainoa ja vähentää diabeteslääkkeiden tarvetta.
Laihtuminen hidastaa valtimosairauksien kulkua ja alentaa verenpainetta ja vaikuttaa edullisesti veren rasva-arvoihin. Painonlaskun määrä on suorassa yhteydessä maksan rasvapitoisuuden vähenemiseen.
Uniapneapotilailla laihtuminen voi poistaa oireet täysin, jos tauti on lievä. Astmapotilailla laihtuminen parantaa keuhkojen toimintaa, vähentää oireita ja lääkityksen tarvetta. Polven nivelrikkopotilailla laihtuminen lievittää kipuja ja parantaa toimintakykyä. Miehellä testosteronitaso nousee tai sen hyötyosuus paranee laihtumisen jälkeen.
Jokainen diabetes on erilainen
Tyypin 2 diabetes on yleinen sairaus, mutta siihen, miten se kullakin ilmenee, vaikuttavat perimä ja ympäristötekijät. Kunkin diabetekselle altistava geeniperimä on yksilöllinen.
Tyypin 2 diabeteksessa on alatyyppejä, joita voidaan tunnistaa sen perusteella, miten voimakkaasti insuliinierityksen vähäisyys, insuliinivaikutuksen heikentyminen (insuliiniresistenssi) ja niiden yhdistelmä ilmenevät kullakin henkilöllä. Esidiabeteskin on osa diabeteskirjoa ja erityisesti siihen on mahdollista elintavoin ja ympäristötekijöin tehokkaasti vaikuttaa ja siihen voi olla tarjolla lääkehoitoakin.
Lisätietoa lyhyesti tyypin 2 diabeteksen alatyypeistä löytyy esimerkiksi Terveyskylä.fi:n Diabetestalon sivulta: Mistä tyypin 2 diabetes johtuu?
Huolimatta alatyypistä, vaikeusasteesta ja perimästäkin on hyödyllistä, kun oppii vähän kerrassaan omaksumaan sopivia elintapoja osaksi omaa hyvää elämänlaatua.
Lääkitys on yksilöllistä
Lääkehoito on keskeinen osa diabeteksen hyvää hoitoa: lääkitys parantaa insuliinin toimintaa tai erittymistä (joskus lääke on insuliinia itsessään), se laskee verensokeria ja parantaa insuliinin vaikutusta. Lääkityksen avulla diabeteksen ja sen lisäsairauksien aiheuttamat vakavat riskit voidaan saada niin hyvään hallintaan – elintapojen hyvän hallinnan ohella, – että ylimääräisiä haitallisia vaikutuksia sairastavuuteen ja elämään voidaan parhaimmillaan poistaa. Tärkeää on hyvän verensokerin hoidon lisäksi myös esimerkiksi kolesterolin ja verenpaineen hoito. Lääkitys on yksilöllistä, ja siihen voi vaikuttaa oman insuliinierityksen tilanne ja muut sairaudet, ja sitä säädetään ja muutetaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti.
Miten tyypin 2 diabetesta hoidetaan? (Terveyskylä)
Päivitetty 9.10.2024