Valikkonäyttö
Syövän leikkaushoito
Syövän leikkaushoito
Syövän leikkaushoito
Leikkaushoito on useimpien paikallisten kiinteiden syöpäkasvainten ensisijainen parantava hoito. Syövän varhaisessa vaiheessa tehdyllä leikkauksella hoitotulokset ovat varsin hyvät.
Syöpäleikkauksen laajuus ja menetelmä vaihtelevat syöpätyypin, syövän kasvutavan, koon, levinneisyyden ja sijainnin mukaan. Leikkaus voi joskus riittää hoidoksi, mutta usein sen lisäksi annetaan lääkehoitoja, kuten solunsalpaajia ja sädehoitoa, tai molempia. Osassa syövissä voidaan ensin aloittaa syöpälääkehoidolla ja edetä vasta sitten leikkaushoitoon.
Joskus, jos kasvain on suuri tai sijaitsee hankalassa paikassa, sitä ei pystytä poistamaan leikkauksella kokonaan. Silloinkin leikkauksella voidaan pienentää kasvainta, ja sen jälkeen hoito jatkuu solunsalpaajilla tai sädehoidolla. Myös syöpäkasvaimen lähettämiä etäpesäkkeitä voidaan poistaa leikkauksella.
Jos kasvain sijaitsee alueella, jossa leikkaushoidon haitat ovat hyötyyn nähden liian suuret, voidaan leikkauksen sijaan harkita sädehoitoa ja lääkehoitoja.
Leikkaustekniikat kehittyvät koko ajan
Perinteisen avoleikkauksen rinnalle on kehitetty vähemmän kajoavia eli niin sanottuja mini-invasiivisia leikkaustekniikoita. Tähystämällä tai robottiavusteisesti tehdyissä leikkauksissa toipumisaika on lyhyempi, ja voidaan välttää isojen leikkaushaavojen tuomat haitat.
Robottileikkauksissa tähystysleikkaus suoritetaan mekaanisten käsivarsien avulla, joita kirurgi ohjaa erillisestä konsolista. Tämä teknologia mahdollistaa paremman näkyvyyden ja suoriutumisen etenkin lantion pohjassa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muualla vatsaontelossa tai rintaontelon alueella.
Uusinta tekniikkaa edustaa kolmiulotteinen tähystysleikkaus (3D-laparoskopia), jota käytetään varsinkin eturauhasleikkauksissa. Sen etuna on kolmiulotteinen, suurennettu ja hyvin tarkka kuva, joka helpottaa kirurgin työskentelyä.
Leikkaushoito syövän eri vaiheissa
Leikkaushoito syövän eri vaiheissa
Radikaalileikkauksessa pyritään parantavaan hoitoon, jolloin leikkauksessa poistetaan kaikki todettavissa oleva kasvainkudos.
Radikaalileikkauksen jälkeenkin voidaan kuitenkin käyttää liitännäishoitoja, joilla pyritään tuhoamaan elimistössä mahdollisesti muualla olevia syöpäsoluja, joita ei voida tutkimuksella havaita.
Päivitetty 24.10.2023