Silmäkeskuksen usein kysytyt kysymykset

Poliklinikka

Erikoislääkärimme lukee saapuneet lähetteet joka arkipäivä. Kaikki lähetteet käsitteellään heti niiden saavuttua ja otamme yhteyttä noin viikon kuluessa lähetteen käsittelystä. Mikäli lähetteesi on kiireellinen, otamme sinuun yhteyttä heti.

Lähetämme kaikille potilaille ajanvarauksesta ilmoituksen viimeistään kaksi viikkoa ennen varattua aikaa tai tarvittaessa soitamme sinulle. Muistathan päivittää yhteystietosi, mikäli ne muuttuvat.

Annettua ajanvarausta voi muuttaa, mutta pyydämme huomioimaan, että ajan siirto tai peruutus tulisi tehdä mieluiten edellisenä päivänä kello 12 mennessä, jotta ehdimme kutsua toisen potilaan tilalle. Puhelinnumero silmätautien poliklinikalle arkisin kello 9–15 on 03 3116 6451.

Tarkemmat ohjeet bussipysäkkien sijaintiin ja reittivalintoihin löytyvät parhaiten Tampereen seudun joukkoliikenteen nettisivuilta.

Tarkemmat tulo-ohjeet Tays Keskussairaalaan ja tietoa pysäköintipaikoista sekä uuden parkkihallin käytöstä löytyvät Tays keskussairaala -sivulta.

Vastaanotolle ilmoittaudutaan sisääntuloaulassa olevalla tummansinisellä automaatilla. Automaatteja on kaksi, joista toisella ilmoittaudutaan ajanvarausvastaanotolle tai leikkaukseen tullessa. Toisella automaatilla ilmoittaudutaan päivystyspotilaaksi. Laite opastaa käyttäjää ilmoittautumisessa. Tarvittaessa voi kysyä apua henkilökunnalta, joka auttaa mielellään.

Silmäkeskuksen vastaanotoilla käytetään yleensä mustuaista laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat näkökykyä muutamaksi tunniksi. Laajennustippojen vaikutusaika on hyvin yksilöllinen. Emme kuitenkaan suosittele autolla ajoa heti tutkimuskäynnin jälkeen. Suosittelemme kirkkaalla säällä mukaan otettavaksi aurinkolaseja, sillä laajennustippojen vaikutuksesta kirkas valo aiheuttaa helpommin häikäistymistä.

Matkakorvaus myönnetään lääketieteellisestä syystä. Tarkemmat ohjeet matkakorvauksen myöntämisen menettelytapoihin löytyvät Kelan verkkosivuilta.

Käynnin kesto riippuu pitkälti tutkimuksien määrästä. Tyypillisesti käynnille kannattaa varata muutama tunti aikaa.

Tilanne päivystyksessä vaihtelee päivittäin. Valitettavasti emme voi koskaan sanoa varmaksi odotusaikaa. Potilaat priorisoidaan lääketieteellisen kiireellisyyden mukaan.

Henkilökohtaisessa hoitosuunnitelmassa ilmoitetaan reagointiraja, josta voi tarkastaa lääkärin asettaman rajan silmänpaineille. Jos silmänpaine on yli reagointirajan, ota yhteyttä takaisinsoittopalveluumme, niin neuvomme kuinka tulee toimia.

  • Glaukoomahoitajan puhelinnumero maanantaisin kello 9–14: 03 3116 5003 
  • Poliklinikan takaisinsoittopalvelu maanantaista perjantaihin kello 9–15: 03 3116 6451

Maksuja koskevissa epäselvissä tilanteissa pyydämme ottamaan yhteyttä takaisinsoittopalveluumme, jossa selvitämme laskuun liittyvän asiat.

Reseptin saa uusittua oman terveyskeskuksen kautta tai kirjautumalla Omakanta-palveluun. Epäselvissä tilanteissa voi ottaa yhteyttä silmäkeskuksen takaisinsoittopalveluun.

Avoterveydenhuollon lääkäri, yksityinen silmälääkäri tai työterveyslääkäri voi tehdä potilaasta lähetteen Tays Silmäkeskukseen, mikäli on tarvetta erikoissairaanhoidolle. Lähetetietojen perusteella konsultoiva erikoislääkäri arvioi diagnostisten tutkimusten kiireellisyyden ja hoidon tarpeen.

Leikkauspotilaiden hoidon varaus ja vuodeosasto

Käsittelemme lähetteet joka päivä, ja erikoislääkäri tekee lääketieteellisen perustein jokaiselle potilaalle hoitosuunnitelman sekä hoidon tavoiteajan. Tavoiteajan perusteella potilaat asetetaan hoidonvaraukseen, jonka jälkeen ilmoitamme tästä potilaalla kirjeitse kotiin. Tays noudattaa erikoissairaanhoidon hoitotakuulakia, jonka avulla valvotaan hoitoon pääsyä kohtuullisessa ajassa.

Yleensä jo hoidonsuunnittelussa ja esitietojen haastatteluvaiheessa kysymme potilaitamme halukkuutta peruutuspaikkamerkintään. Mikäli potilas on halukas tulemaan leikkaukseen aiemmin kuin annettu leikkausajankohta, se voidaan merkitä hoitotietoihin. Otamme peruutusjonossa olevat potilaat huomioon, kun leikkausten peruutuksia tulee. Tällöin tulee kuitenkin huomioida, että soitto peruutuspaikasta tulee yleensä nopealla varoitusajalla.

Tays noudattaa erikoissairaanhoidon hoitotakuulakia. Lääkärit ja hoidonsuunnittelijat suunnittelevat leikkausaikataulut kaikille potilaille lääketieteellisin perustein. Leikkauksen ajankohtaa voidaan aikaistaa, mikäli potilas on esimerkiksi ilmaissut halunsa tulla aikaisemmin peruutuspaikalle. Peruutuspaikkatoive kannattaa ilmaista kun on saanut tiedon leikkauksesta.

Potilaalla on myös oikeus siirtää tai kieltäytyä kokonaan hoidosta, mutta näissä tapauksissa hoitotietoihin kirjataan potilaan oma tahto hoidon viivästymisestä, jolloin vastuu hoidosta siirtyy potilaalle itselleen. Ajan aikaistamisen tai eteenpäin siirtämisen edellytyksenä on, että asia on arvioitu lääkärin toimesta lääketieteellisestä näkökulmasta.

Leikkaava lääkäri määräytyy leikkauskohtaisesti. Lääkärin nimen voi saada tietoon ennen leikkausta ottamalla yhteyttä hoidon suunnittelun takaisinsoittopalveluun.

Muiden sairausdiagnoosien ja niihin mahdollisesti liittyvien lääkityksien osalta olet saanut kutsun mukana ohjeistuksen kuinka toimia. Yleisesti ottaen muut sairaudet eivät ole esteenä silmäleikkaukselle, mutta ne huomioidaan yleisen terveydentilan arvioinnissa, ja ne saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkauksen toteuttamistapaan.

Kaikissa kutsukirjeissä on eri toimenpiteisiin liittyen selkeät ohjeet muiden lääkkeiden käytöstä ennen leikkausta sekä leikkauksen jälkeen kotihoito-ohjeissa. Yleensä omat lääkkeet voidaan ottaa normaalisti silmäleikkaukseen tullessa, mutta on hyvä aina tarkastaa annetuista ohjeista kuinka toimia. Mikäli tarvitset kuitenkin neuvoa lääkityksen suhteen, ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme.

Kutsukirjeessä on tarkat ohjeet ravinnosta ennen leikkausta. Ohjeet vaihtelevat toimenpiteen mukaan.

Kutsukirjeessä on tarkat ohjeet antibioottitippojen käytöstä ennen leikkausta. Ohjeet vaihtelevat toimenpiteen mukaan.

Leikkauksen kesto vaihtelee toimenpiteen mukaan. Jonkinlainen arvio leikkauspäivän ohjelmasta pystytään kyllä antamaan ennen leikkauspäivää. Leikkauskäynnille kannattaa varata useampi tunti aikaa.

Molempien silmien leikkaus samalla kerralla on useimmiten mahdollista esimerkiksi kaihileikkauksissa. Lopullisesta päätöksestä vastaa leikkaava lääkäri, joka tekee päätöksen aina lääketieteellisin perustein.

Ainoastaan toimenpiteeseen liittyvät lääketieteelliset syyt ovat perusteena vuodeosastotasoiselle hoidolle. Leikkaava lääkäri päättää jokaisen potilaan kohdalla nämä perusteet erikseen. Kutsukirjeissä on aina kerrottu suunnitelma toimenpiteen toteuttamiselle, jossa ilmaistaan myös mahdollinen vuodeosastoyöpymisen tarve.

Leikkauksesta toipuminen ja sen kesto riippuu toimenpiteestä. Eri toimenpiteillä on erilaiset toipumisajat. Leikkauksen jälkeen käydään kotihoito-ohjauksessa läpi kaikki tärkeät asiat, jotka tulee huomioida leikkauksen jälkeen. Yleensä työssäkäyvillä henkilöillä sairausloman pituus on hieman toimenpiteestä riippuen noin kahdesta neljään viikkoa.

Leikkaava lääkäri määrittelee, kuinka pian saa ajaa autoa. Yleensä eri toimenpiteillä on myös erilaiset ohjeistukset koskien autolla ajoa. Ohjeet tähän saa tarkemmin leikkauksen jälkeisessä kotihoito-ohjauksessa.

Vuodeosastolle saa tulla vierailemaan vapaasti valittuna ajankohtana päiväaikaan, sillä virallista vierailuaikaa ei ole.

Päivitetty 6.11.2023