Valikkonäyttö
Potilaana Taysissa
Potilaana Taysissa
Periaatteemme on, että hoidamme Taysissa jokaista potilasta hyvin. Hyvä hoito on luotettavaa ja asiantuntevaa. Haluamme kohdella sinua yksilöllisesti, kuunnella sinua ja kunnioittaa tietosuojaasi. Tietojasi näkevät ja käsittelevät vain ne, joilla on siihen oikeus.
Ilmoittautuminen potilaaksi Taysiin - haitari
Kuinka voit ilmoittautua potilaaksi?
Sairaaloissamme on ilmoittautumisautomaatteja, joiden avulla voit ilmoittautua vastaanotolle. Automaatit sijaitsevat rakennusten sisääntuloauloissa.
Näytä automaatin lukijaan viivakoodia, joka on kutsukirjeessä, Kela-kortissa tai ajokortissa. Voit ilmoittautua myös näppäilemällä henkilötunnuksesi automaattiin.
Automaatti tulostaa kulkuohjeen sille poliklinikalle, jonne sinulla on varattu aika. Automaatti tulostaa sinulle myös käyntinumeron, jolla sinut kutsutaan vastaanotolle.
Jos sinulla on useampia ajanvarauksia samana päivänä, automaatti tulostaa ne kaikki aikajärjestyksessä. Käyntinumero on koko päivän sama.
Jos sinulla on ongelmia automaatin käytössä, pyydä apua pääaulan neuvonnasta tai poliklinikan henkilökunnalta.
Kun tulet poliklinikalle, odotusaulassa on infonäyttö. Seuraa sitä, sillä siihen tulee näkyviin käyntinumerosi sekä vastaanottohuoneen numero. Huomaa, että käyntinumerot eivät tule numerojärjestyksessä.
Jos menet kuvantamistutkimuksiin tai röntgenkuvaukseen, ilmoittaudu kuvantamisen ilmoittautumispisteessä.
Laboratoriossa ilmoittaudu Fimlabin ohjeiden mukaisesti automaatilla.
Potilaana Taysissa - web-sisältö
Suostumus tietojen antamiseen
Sairaalan henkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus. Henkilökunta ei saa ilman lupaasi antaa tietoja sairaudestasi ja hoidostasi muille sinua hoitaville tahoille tai läheisillesi. Voit kieltää potilastietojesi luovuttamisen jos haluat.
Tulkkipalvelut
Jos tarvitset tulkkausapua, kysy sitä hoitajilta. Tulkkaus äidinkielellesi on usein mahdollista järjestää.
Läheisten osallistuminen
Perheesi on tärkeä myös silloin, kun tulet hoitoon sairaalaan. Jos haluat, läheisesi voi tulla sinun kanssasi mukaan poliklinikalle. Läheisesi voi myös osallistua keskusteluihin, jotka liittyvät hoitoosi, ja olla mukana auttamassa sinua.
Läheiset voivat yleensä vierailla sairaalan osastoilla päivällä silloin, kun heille sopii. On kuitenkin tärkeää, että vierailijat ottavat huomioon sinun jaksamisesi sekä muut huoneessa olevat potilaat. Tarkempia ohjeita vierailuista saat osastolta. Voit myös lukea osaston vierailuohjeet toimipaikkojen sivuilta.
Kun tulet leikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen, läheinen ei voi olla mukana koko ajan. Kutsukirjeessä tai osastolta saat tarkemmat ohjeet, missä läheisesi voi odottaa leikkauksen tai toimenpiteen ajan, ja koska hän voi soittaa ja tiedustella vointiasi.
Käsien pesu ja käsihuuhde
Pese kädet vedellä ja pesunesteellä,
- kun huomaat, että kätesi ovat likaiset
- kun olet käynyt vessassa
- kun poistut huoneesta, jossa on ripulia sairastava henkilö.
Kuivaa kätesi huolellisesti pesun jälkeen ja laita käsihuuhdetta. Jos kätesi ovat tahmeat käsihuuhteen jälkeen, voit pestä kädet pelkällä vedellä.
Käytä käsihuuhdetta,
- kun saavut osastolle, poliklinikalle tai potilashuoneeseen
- kun poistut osastolta, poliklinikalta tai potilashuoneesta
- ennen ruokailua.
Ruokailu
Jos olet vuodeosastoilla, saat joka päivä aamupalan, kaksi lämmintä ateriaa, päiväkahvin ja iltapalan.
Voit tulla päiväkahville ja iltapalalle osaston päiväsaliin, jos vointisi sen sallii. Muussa tapauksessa saat kahvin ja iltapalan vuoteeseen.
Kysymme sinulta ruokailuun liittyvät toiveesi ja erityistarpeesi, kun saavut osastolle.
Sairaaloiden ruokalistat ovat nähtävillä osastoilla.
Tarjoamme sairaalassa aterioita, jotka edistävät terveyttä. Ruuissa on siis käytetty pehmeää rasvaa ja suolaa kohtuullisesti. Ateriat ovat aina laktoosittomia.
Kun saat ruuasta riittävästi ravintoa, toivut nopeammin. Siksi on tärkeää, että syöt, vaikka ruoka ei aina maistuisi. Jos ruokahalusi on koko ajan huono, henkilökunta voi tilata sinulle ruokia, joista pidät. Voit myös saada ylimääräisiä välipaloja.
Poliklinikkapotilaat ja läheiset voivat syödä lounaan sairaalan henkilökunnan ruokasalissa. Lounas on maksullinen.
Matkapuhelimen ja mobiililaitteen käyttö
Voit käyttää matkapuhelinta tai mobiililaitetta melkein kaikissa sairaalan tiloissa. Mobiililaitteita ovat tablettitietokoneet ja kannettavat tietokoneet.
Älä vie mobiililaitetta lähelle hoitolaitteita. Pidä mobiililaite vähintään käsivarren mitan etäisyydellä hoitolaitteista. Älä lataa mobiililaitetta hoitolaitteiden lähellä.
Pidä mobiililaite suljettuna lääkärikierron aikana ja kun olet vastaanotolla. Ota muut potilaat huomioon, kun käytät matkapuhelinta osastolla.
Matkapuhelimen ja mobiililaitteen käyttö on kokonaan kielletty paikoissa, joissa potilaaseen kytketyt laitteet voivat häiriintyä. Niitä ovat esimerkiksi leikkaussali, tehohoito ja heräämö.
Jos mobiililaitteen käyttö on kielletty, ei riitä, että laitat sen äänettömälle. Laitteesta täytyy sammuttaa virta kokonaan.
Langaton verkko (WiFi)
Taysissa on käytössä langaton verkko Tays_Wifi. Se on tarkoitettu potilaiden ja vierailijoiden käyttöön.
Näin kirjaudut langattomaan verkkoon:
- Ota mobiililaitteellasi yhteys langattomaan Tays_WiFi-verkkoon
- Jos laitteesi ei automaattisesti siirry hyväksymään käytön ehtoja, avaa mikä tahansa verkkosivu. Silloin ehtosivu avautuu.
- Kun olet hyväksynyt ehdot, voit käyttää verkkoa viikon kerrallaan.
Potilasasiakirjat
Sinulla on yleensä oikeus tietää, millaisia sinua koskevia tietoja potilasasiakirjoissa on. Jos tiedoissa on virheitä, sinulla on oikeus pyytää korjaamaan ne. Sinua hoitavalla henkilökunnalla on oikeus katsoa potilasasiakirjojasi.
Lisätietoa potilasasiakirjoista: Rekisteröidyn oikeudet
Potilaan oikeudet
Kun olet potilaana sairaalassa, sinulla on oikeus saada hyvää hoitoa. Vakaumustasi, yksityisyyttäsi ja ihmisarvoasi täytyy kunnioittaa.
Alaikäisen potilaan oikeudet
Katso myös
Jos olet alaikäinen, voit silti olla riittävän kypsä päättämään itse hoidostasi. Yleensä 15 vuotta täyttänyt nuori pystyy päättämään hoidostaan. Lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, oletko kykenevä päättämään hoidostasi itse.
Asiaan vaikuttavat muun muassa
- ikäsi
- kypsyytesi
- ymmärrätkö hoidon merkityksen ja vaikutuksen terveyteesi
- ymmärrätkö vaikutuksen terveyteesi, jos kieltäydyt hoidosta.
Jos kykenet päättämään itse hoidostasi, sinua on hoidettava yhteisymmärryksessä kanssasi. Siinä tapauksessa sinulla on myös oikeus päättää, saavatko huoltajasi tietoja terveydestäsi ja hoidostasi.
Kun lapsi ei kykene päättämään hoidostaan, päätöksen voi tehdä huoltaja tai muu laillinen edustaja. Siinä tapauksessa lasta on hoidettava yhteisymmärryksessä huoltajan tai laillisen edustajan kanssa.
Kun lapsen molemmat vanhemmat ovat huoltajia, tarvitaan yleensä kummankin vanhemman suostumus hoitoon. Asiasta on muutamia poikkeuksia:
- Jos toista vanhempaa ei tavoiteta kiireellisessä tilanteessa, voi toinen vanhempi tehdä päätöksen yksin.
- Jos kyseessä on tavallinen hoitotoimenpide, yleensä toisen vanhemman suostumus riittää.
Lapsella on oikeus saada hoitoa aina, jos hänen henkensä tai terveytensä on vaarassa. Huoltaja ei voi kieltää sitä. Lapsi voidaan tarvittaessa ottaa lastensuojelulain perusteella huostaan, jotta hänelle voidaan antaa välttämätön hoito.
Potilaana Taysissa - opetus- ja tukimussairaala
Opetus- ja tutkimussairaala
Sairaalamme ovat opetus- ja tutkimussairaaloita. Hoitoosi voi siis osallistua sekä lääketieteen että sairaanhoidon opiskelijoita. Pätevä lääkäri tai hoitaja valvoo aina opiskelijoiden tekemiä tutkimuksia ja toimenpiteitä.
Sinulla on oikeus kieltää opiskelijoita osallistumasta hoitoosi. Jos olet huoltaja, voit tehdä kiellon lapsesi puolesta. Kielto ei vaikuta hoitoon mitenkään.
Sairaaloissamme tehdään tieteellistä tutkimusta. Kun olet potilaana, sinua saatetaan pyytää osallistumaan tutkimukseen. Tutkimukseen osallistuminen on aina vapaaehtoista. Sinulle kerrotaan ensin, mitä tutkimukseen osallistuminen tarkoittaa, ja voit sen jälkeen päättää, haluatko mukaan vai et. Tutkimukseen osallistumisesta laaditaan aina kirjallinen suostumus. Osallistumalla tutkimukseen voit omalta osaltasi olla mukana lääketieteen ja hoitomenetelmien kehittämisessä.
Savuton sairaala
Sairaalamme ja niiden alueet ovat savuttomia. Tupakointi on sallittu vain erikseen merkityillä paikoilla ulkona. Sairaaloiden kioskeissa ja kahvioissa ei myydä tupakointituotteita.
Kun olet sairaalassa, sinulla on oikeus tupakan vieroitushoitoon.
Vierailijalle ja läheiselle - sinua saattaisivat kiinnostaa - linkki
Sinua saattaisivat kiinnostaa
Potilaana Taysissa - asiakasmaksut - nosto
Asiakasmaksut
Tietoa sairaalapalveluista erittävistä maksuista löydät Asiakasmaksut-sivuilta.
Tiestihän että voit vastaanottaa hyvinvointialueen laskut e-laskuna omaan verkkopankkiisi.
Osastojen ruokalistat - nosto
Osastojen ruokalistat
Tays Keskussairaala
Osastojen ruokalista
Lasten ja nuorten osastojen ruokalista
Tays Pitkäniemi
Osastojen ruokalista
Lasten ja nuorten osastojen ruokalista
Tays Hatanpää
Anna palautetta ruoasta Voimialle
Anna palautetta ruoasta
Voit antaa palautetta Pirkanmaan Voimialle Tays Keskussairaalan, Tays Pitkäniemen ja Tays Hatanpään aterioista.
Päivitetty 9.10.2024