Foniatria
Tutkimme ja hoidamme potilaita, joilla on todettu erikoissairaanhoitoa vaativa äänihäiriö, nielemisvaikeus, yliärtyvä kurkunpää tai vähintään puoli vuotta jatkunut krooninen yskä. Tulet foniatrian poliklinikalla useimmiten lääkärin vastaanotolle, mutta sinua tutkivana työntekijänä voi olla myös puheterapeutti. Lääkärin vastaanotolla sinulle tehdään kurkunpään tähystystutkimus. Puheterapeutin vastaanotolla tehdään nielemisen toiminnallinen tutkimus, tai lähetteesi perustella sinulle ohjelmoidaan röntgenosastolla tehtävä nielemisen läpivalaisututkimus. Tutkimusten jälkeen sovimme kanssasi hoidosta. Voit ottaa läheisesi mukaan vastaanotolle.
Voit tuoda lapsesi meille tutkimuksiin, jos lapsellasi on todettu vaikea-asteinen puheen tai kielellisen toimintakyvyn kehittymisen häiriö. Lastasi tutkii useimmiten moniammatillinen työryhmä, johon voi kuulua lääkärin lisäksi puheterapeutti, psykologi ja toimintaterapeutti. Tutkimusten jälkeen pidämme kuntoutusneuvottelun, johon vanhempien lisäksi voivat osallistua lapsesi kuntouttaja, ja päiväkodin tai koulun opettaja. Neuvottelussa keskustelemme lapsesi tutkimustuloksista, ja sovimme kuntoutussuunnitelmasta ja muista jatkotoimenpiteistä.
Voit saada tutkimusten ja hoidon lisäksi tukea ja ohjausta sosiaalityöntekijältä ja kuntoutusohjaajalta. Sosiaalityöntekijä antaa tietoa sairausvakuutusetuuksista ja omassa arkiympäristössäsi selviytymistä tukevista palveluista. Sosiaalityöntekijä auttaa Kelan hakemusten täyttämisessä jos lapsellesi haetaan Kelalta kuntoutusta.
Kuntoutusohjaajalta voit koska tahansa pyytää neuvoja ja tukea lapsesi kuntoutukseen ja toimintakykyyn liittyvissä asioissa. Kuntoutusohjaaja järjestää puhe- ja kielihäiriöisten lasten vanhemmille myös puhetta tukevien menetelmien ryhmäohjausta (Kaikki keinot käyttöön! -ryhmäohjaus). Ryhmäohjaukseen voit osallistua vaikka lapsestasi ei olisi tehty lähetettä foniatrian poliklinikalle.
Toimi näin
Foniatrian poliklinikalle tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Lähetteen voit saada omalta terveysasemalta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä lääkäriltä.
Lapsestasi lähetteen voi tehdä lastenneuvolan, kouluterveydenhuollon, terveyskeskuksen tai yksityissektorin lääkäri.
Lääkärin tekemä lähete saapuu meille sähköisesti. Ilmoitamme sinulle tai lapsellesi varatut tutkimusajat kirjeessä, josta löytyvät tarkemmat ohjeet hoitoon saapumisesta.
Maksaako palvelu?
Palvelu on maksullinen.
Alle 18-vuotiaille tutkimus- ja hoitokäynnit ovat maksuttomia.
Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään aikuisilta (18-vuotta täyttäneiltä) maksu. Käynti on peruutettava vähintään 24 tuntia ennen vastaanottoaikaa jotta siitä ei tule maksua.
Yhteydenotto
Kutsun saaneet tai jo hoitosuhteessa olevat voivat olla meihin yhteydessä verkko- tai puhelinasioinnin kautta.
Asioi digitaalisesti
OmaTays on Taysin digitaalisen asioinnin palvelu.
OmaTays auttaa sinua, jos olet saanut kutsun Taysiin tai sinulla on parhaillaan hoitosuhde meille. Kirjaudu digitaaliseen OmaTaysiin joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
OmaTays-asiointipalvelun kautta voit esimerkiksi
- Nähdä ajanvarauksia ja laboratoriopyyntöjä, monissa yksiköissä myös ajanvarauksen siirto on mahdollista.
- Asioida alle 13-vuotiaan lapsen ja täysi-ikäisen (tarvitset Suomi.fi-valtuuden 'Terveydenhuollon asioiden hoito') puolesta.
- Täyttää hoitoon liittyviä kyselyitä.
- Lähettää viestejä hoitoyksikköön, eli käydä hoitokeskusteluita. Hoitokeskustelu ei ole käytössä toistaiseksi kaikissa yksiköissä.
- Osallistua etävastaanotolle.
- Päivittää yhteyshenkilön tietoja.
- OmaTaysissa ei näy potilaskertomustekstejä, mutta OmaTaysista pääsee kätevästi katsomaan niitä Omakantaan.
Voit lähettää hoitoyksikköösi viestiä OmaTaysin hoitokeskustelun kautta. Yhteydenotto hoitokeskusteluiden kautta toimii kiireettömissä asioissa. Vastaamme viestiisi kahden arkipäivän kuluessa.
Tuloksia ei löytynyt.
Tuloksia ei löytynyt.
Soita
Tays Keskussairaalan foniatrian poliklinikan puhelinasiointi tapahtuu takaisinsoittopalveluna. Kuuntele ohjeet ja toimi niiden mukaan; me soitamme sinulle takaisin.
Puhelinnumerot
03 311 66607
, Tutkimuksiin ja hoitoon liittyvä neuvonta, ajanvarauksen siirtäminen
Tuloksia ei löytynyt.
Tuloksia ei löytynyt.
Erityistyöntekijät
Jokaiselle osastolle ja poliklinikalle on nimetty erityistyöntekijä, joka on tavoitettavissa arkipäivisin virka-aikana. Erityistyöntekijään voit ottaa yhteyttä itse, läheisesi tai sinua hoitava henkilökunta. Lähetettä ei tarvita.
Kutsun saaneet tai jo hoitosuhteessa olevat voivat olla yhteydessä korva- ja suusairauksien hoidon kuntoutusohjaajiin verkko- tai puhelinasioinnin kautta.
Kuntoutusohjaajien toimistot sijaitsevat Tays Keskussairaalassa kuulokeskuksessa ja foniatrian poliklinikalla. Alla näet tarkemmat sijainnit ja yhteystiedot.
Alle 18-vuotiaat kuulovammaiset lapset ja yli 18 -vuotiaat huonokuuloiset ja kuuroutuneet
Toimisto:
Tays Keskussairaala, kuulokeskus
Finn-Medi 5, 3. kerros
Alle 16-vuotiaat kielihäiriöiset lapset
Toimisto:
Tays Keskussairaala, foniatrian poliklinikka
Finn-Medi 5, 2. kerros
Verkkoasiointi
OmaTays-palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa www.omatays.fi.
Kirjautumisen jälkeen päävalikosta valitaan kohta ”Hoitokeskustelut”.
Hoitokeskustelun käyttöä varten vaaditaan PIN-koodi.
Kuulokeskus, kuntoutusohjaaja: 7512
Foniatrian poliklinikka, kuntoutusohjaaja: 6564
Vastaamme viestiisi kahden arkipäivän kuluessa.
Puhelinnumerot
046 922 6242
, Alle 18-vuotiaat kuulovammaiset lapset
050 576 6251
, Yli 18 -vuotiaat huonokuuloiset ja kuuroutuneet
050 593 4292
, Alle 16-vuotiaat kielihäiriöiset lapset
Jokaiselle osastolle ja poliklinikalle on nimetty sosiaalityöntekijä, joka on tavoitettavissa arkipäivisin virka-aikana. Sosiaalityöntekijään voit ottaa yhteyttä itse, läheisesi tai sinua hoitava henkilökunta.
Puhelinnumerot
044 472 8039
, Kuulokeskus, foniatria, korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä suu- ja leukasairauksien poliklinikka, korva- ja suusairauksien osasto VOKS
044 472 8847
, Korva- ja suusairauksien vuodeosastolta kotiutuvat potilaat
Tuloksia ei löytynyt.
Tuloksia ei löytynyt.
Hoitoyksiköt
Löydät yhteystiedot hoitoyksiköiden sivuilta.
Sinua saattaisi kiinnostaa
Kysy hoidostasi viestillä
Voit lähettää hoitoyksikköösi viestiä OmaTaysin hoitokeskustelun kautta. Ammattilainen vastaa sinulle kahden arkipäivän kuluessa. Kirjaudu OmaTaysiin pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Muualla verkossa
Potilasjärjestöjä ja vertaistukea
Päivitetty 26.1.2025