Valikkonäyttö
Synnytyksen käynnistyminen
Synnytyksen käynnistyminen
Synnytyksen käynnistyminen - ankkurit
Tällä sivulla
Synnytyksen käynnistyminen - web-sisältö
Synnytyksen käynnistyminen on aina yksilöllistä. Vaikka olisit synnyttänyt aikaisemmin, seuraava synnytys voi käynnistyä eri tavalla.
Synnytys voi käynnistyä supistuksilla tai sikiökalvojen puhkeamisella eli lapsivedenmenolla. Jos tunnet supistuksia, voit yleensä odottaa rauhassa kotona, että supistukset tihenevät ja voimistuvat.
Kohdunkaulaa suojaa sitkeä lima eli niin sanottu limatulppa. Sen irtoaminen voi tarkoittaa, että synnytys on alkamassa. Voi kuitenkin kulua vielä useita päiviä ennen kuin synnytys käynnistyy kunnolla.
Kohdunsuulta voi myös tulla niukkaa veren ja liman sekaista ruskehtavaa vuotoa. Se kuuluu normaaliin synnytykseen.
Supistukset
Supistukset voivat
- alkaa lievinä ja tihentyä ja kipeytyä vähitellen
- alkaa napakoina ja tiheinä heti
- hiipua ja loppua muutaman tunnin kuluttua.
Kun supistukset alkavat, voit odottaa rauhassa kotona, että ne tihenevät ja voimistuvat. Kun olosi on turvallinen ja tunnet sikiön eli tulevan vauvan liikkeet, ei ole vielä mikään kiire synnytykseen. Synnytyksen alkuvaiheessa on usein miellyttävintä olla kotona. Jatka normaalia elämää mahdollisimman pitkään, vaikka supistuksia tulee.
Voit helpottaa oloasi siten, että liikut tai etsit mukavan asennon. Käy suihkussa ja viivy siellä pitkään, kylve ammeessa tai laita lämpöpussi ihoa vasten. Ne auttavat rentoutumaan ja lepäämään. Myös se voi auttaa, että kuuntelet musiikkia, laulat tai hyräilet supistusten aikana. Syö ja juo normaalisti, jos se ei tunnu pahalta.
Kun omat konstit eivät enää auta tai tunnet olosi muuten turvattomaksi, on aika ottaa yhteyttä sairaalaan numeroon 03 3116 5942. Numerossa on takaisinsoittojärjestelmä, eli soitamme sinulle takaisin.
Lapsivedenmeno
Synnytys voi alkaa lapsivedenmenolla eli sikiökalvojen puhkeamisella. Jos lapsivesi menee, soita synnytysyksikköön. Puhelinnumero on 03 311 65942. Kätilö haastattelee sinua, arvioi tilanteen ja antaa ohjeet, milloin tulet synnyttämään.
Yleensä annamme ohjeen, että kannattaa tulla 12 tunnin kuluessa lapsivedenmenosta. Jos mahdollista, ohjaamme sinua saapumaan virka-aikana.
Lapsivesi on normaalisti lähes väritöntä tai vaaleanpunertavaa. Jos lapsivesi muuttuu väriltään vihreäksi, sinulle nousee kuume tai vauva lopettaa liikkumisen, ota uudelleen yhteyttä.
Voit tulla rauhassa omalla autolla tai taksilla, jos sinulla ei ole
- voimakkaita supistuksia tai muita kovia vatsakipuja
- runsasta veristä vuotoa. Runsas verinen vuoto on kirkkaanpunaista ja sitä tulee kuukautisvuodon tapaan.
Kun tulet sairaalaan, arvioimme tilanteesi. Jos asiat ovat kunnossa ja sinulla on sairaalaan alle tunnin matka, voit todennäköisesti vielä lähteä kotiin. Voit odottaa kotona rauhassa säännöllisten supistusten alkamista.
Yleensä synnytys käynnistyy itsestään lapsivedenmenon jälkeen. Jos synnytys ei käynnisty 1 – 2 vuorokauden kuluessa, lääkäri harkitsee synnytyksen käynnistämistä.
Milloin täytyy lähteä sairaalaan?
Lähde sairaalaan, jos
- emättimestä tulee kuukautisvuodon tapaista tai runsaampaa vuotoa
- sinulla on voimakasta ja jatkuvaa vatsakipua, joka ei mene ohi
- lapsivesi on vihreää tai selkeästi veristä
- sinusta tuntuu tukalalta tai turvattomalta olla kotona
- supistukset ovat niin voimakkaita, että sinun täytyy keskittyä joka supistukseen erityisesti eikä sinun tee enää mieli puhua
- supistukset ovat napakoita ja ne tihentyvät.
- synnyttämään lähtöä koskevissa asioissa voit soittaa numeroon 03 311 65942. Käytämme takaisinsoittopalvelua. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaisesti.
Mitä mukaan sairaalaan?
Pakkaa ajoissa valmiiksi tavarat, joita ajattelet tarvitsevasi sairaalassa. Pakkaa harkiten, sillä säilytystilaa synnyttäjien tavaroille on melko vähän. Jätä arvotavarat kotiin. Niitä ovat esimerkiksi kello, korut ja suuret rahamäärät. Et tarvitse sairaalassa paljoa rahaa, sillä lähetämme laskun jälkikäteen kotiisi.
Ota mukaan:
- henkilöllisyystodistus (ajokortti, henkilökortti tai passi)
- kopio sähköisestä neuvolakortista, jos mahdollista
- eväitä ainakin tukihenkilölle
- musiikkia, jos haluat
- synnyttäjälle ja tukihenkilölle omat sisäkengät, jotka on helppo puhdistaa
- hygieniatarvikkeet
- kolikoita välipala-automaatteja varten, pysäköinti maksetaan kortilla
- lääkkeet, joita käytät
- kamera
Voit pakata myös ne tavarat ja vaatteet etukäteen, joita sinä tai vauvasi tarvitsette kotimatkalla. Älä kuitenkaan ota niitä vielä sairaalaan. Pyydä, että joku tuo ne sairaalaan tai potilashotelliin, kun kotiinlähtö on varmistunut.
Mitä synnytysyksikössä tehdään?
Taysiin saavutaan synnyttämään osoitteeseen Elämänaukio 2 joko parkkihallista (Kuntokatu 2) suoraan tai pääaulasta hissillä.
Kun saavut sairaalaan, kerro kätilölle, koska supistukset ovat alkaneet. Kerro, onko lapsivesi mennyt ja mihin aikaan.
Tulovaiheessa tehtäviä tutkimuksia ovat muun muassa
- virtsanäyte, lämpö ja verenpaine
- sikiön sydänäänten kuuntelu
- sikiön asennon ja tarjoutuvan osan tunnustelu vatsan päältä
- sisätutkimus.
Jos mukanasi on tulevan lapsen toinen vanhempi tai tukihenkilösi, hän voi olla tukenasi synnytyksen ajan.
Jos supistukset alkavat harventua ja heikentyä synnytysyksikössä, kätilö arvioi tilanteen yhdessä sinun kanssasi ja mahdollisesti ohjaa sinut vielä kotiin. Tilanteen vaatiessa lääkäri voi määrätä sinut seurantaan synnytysyksikössä tai raskaana olevien osastolle. Sinun ja saattajasi kannattaa varautua näihin kaikkiin mahdollisuuksiin.
Raskauden aikana - hoitopolut - nosto
Synnytyksen käynnistyminen - muualla verkossa - nosto
Päivitetty 12.7.2024