Readspeaker

Apua väkivaltaan - otsikko

Apua väkivaltaan

Apua väkivaltaan - ankkurit

Apua väkivaltaan - johdanto - web-sisältö

Tietoa siitä, kuinka toimia ja saada tukea, jos koet väkivaltaa tai sen uhkaa tai olet riskissä käyttää väkivaltaa. Älä jää yksin.

Mitä on väkivalta?

Väkivalta on vallan ja voiman tahallista käyttöä tai sillä uhkaamista, joka voi kohdistua ihmiseen itseensä, toiseen ihmiseen, ihmisryhmään tai yhteisöön. Väkivalta loukkaa ja rikkoo jokaisen oikeutta koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Väkivalta voi aiheuttaa fyysisiä vammoja sekä psyykkisiä, sosiaalisia ja taloudellisia haasteita ja se voi vaarantaa lapsen kasvun ja kehityksen. Äärimmäisissä tapauksissa väkivalta voi johtaa kuolemaan. Väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää ja usein väkivalta on myös rikos.

Väkivalta voi olla haastava tunnistaa ja ottaa puheeksi. Väkivalta voi ilmetä monissa eri muodoissa, kuten fyysisenä, henkisenä, seksuaalisena, taloudellisena, digitaalisena, kemiallisena tai kunniaan liittyvänä väkivaltana. Myös vaino, hoidon laiminlyönti, väkivallan uhka ja väkivallalle altistuminen ovat väkivaltaa. Lähisuhdeväkivalta on väkivaltaa, joka tapahtuu läheisissä ihmissuhteissa.
Usein eri väkivallan muodot yhdistyvät, eli henkilö voi kokea useita väkivallan muotoja samanaikaisesti: Väkivallan muodot (THL)

Oletpa väkivallan uhri, tekijä tai väkivaltaa sivusta seurannut läheinen, sinulle on tarjolla tukea ja apua. Väkivaltaa ei tarvitse koskaan hyväksyä. Väkivallan kierrettä voi olla vaikea katkaista ilman ulkopuolista apua ja tukea.

Apua väkivaltaan - välitöntä apua vaativa tilanne - nosto

Kun tarvitset apua heti

Hätätilanteessa soita aina 112.

Terveydenhuollon päivystykset

Jos epäilet oireesi tai vammasi sellaiseksi, että tarvitset kiireellistä apua, ole yhteydessä digiklinikalle tai oman sosiaali- ja terveysasemasi kiireellisen hoidon tarpeen arviointiin. Jos asuinalueesi sosiaali- ja terveysasema on suljettu, ota yhteyttä digiklinikalle, mille tahansa avoinna olevalle kiirevastaanotolle tai ympäri vuorokauden auki olevaan päivystysapuun 116 117. Soita kiirevastaanotolle ennen lähtöäsi. Ammattilainen arvioi hoidontarpeesi ja hoidon kiireellisyyden ja ohjaa oikeaan hoitopaikkaan. Pirkanmaan päivystysavusta saat myös hoito- ja toimintaohjeita tilanteeseesi.

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Sosiaali- ja kriisipäivystys auttaa kiireellisissä tilanteissa virka-ajan ulkopuolella. Huolta voi olla esimerkiksi lähisuhde- tai perheväkivallasta.

  • Puhelin 050 062 5990, ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä

Akuutissa hätätilanteessa soita hätäkeskukseen 112.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen kriisityö on tarkoitettu äkillisen ja mahdollisesti traumaattisen tapahtuman kohdanneille, kuten vakavan väkivallanteon uhreille tai silminnäkijöille.

Lastensuojelun päivystys

Kiireellisissä lastensuojelutilanteissa ota yhteyttä

  • ma–pe klo 9–15 lastensuojelun päivystykseen, puhelin 040 568 5520
  • muina aikoina sosiaali- ja kriisipäivystykseen, puhelin 050 062 5990

Lastensuojelupäivystys on apuna, kun lapsen, nuoren tai perheen tilanne edellyttää kiireellistä neuvontaa tai välitöntä puuttumista. Tällaiset tilanteet voivat liittyä esimerkiksi väkivaltaan.

Nollalinja

Nollalinja on ilmainen auttava puhelin.

  • Puhelinnumero 080 005 005, ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä

Chat on auki ma–ke klo 9–15 ja to–pe klo 14–20.

Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa sekä naisia, jotka ovat kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa muualla kuin lähisuhteissaan. Myös läheiset voivat saada apua. Nollalinjan kautta voit tiedustella turvakotien paikkatilannetta.

Voit keskustella kriisipäivystäjän kanssa puhelimessa tai chatissa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tulkkauspalvelu on saatavissa seuraavilla kielellä: arabia, dari, espanja, farsi, somali, sorani, thai ja venäjä. Maksuton tulkkaus on saatavilla ympäri vuorokauden.

Turvakodit

Turvakodit tarjoavat kriisiapua perhe- ja lähisuhteessa väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Turvakotiin voi mennä yksin tai perheen kanssa. Sinne voi hakeutua joko suoraan tai ottamalla ensin yhteyttä puhelimitse.

Saat akuuttiin tilanteeseen liittyvää tukea ja ohjausta sekä väliaikaisen asuinpaikan. Turvakoti on asiakkaille maksuton ja sisään voi kirjautua kaikkina vuorokauden aikoina.

Nollalinjan 0800 005 005 kautta voit tiedustella kaikkien turvakotien paikkatilannetta. Tampereella sijaitsevat Kaukajärven turvakoti ja Hämeenkadun turvakoti.

Seri-tukikeskus

Tays Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tutkimus- ja auttamisyksikkö yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Tukikeskus on matalan kynnyksen yksikkö, jonne voit hakeutua itse, läheisen kanssa tai viranomaisen ohjaamana.

  • Puhelin 044 472 8002, ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä (takaisinsoittopalvelu)

Rikosilmoitus

Rikosilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen. Ilmoituksen voi tehdä digitaalisesti tai paikan päällä poliisiasemalla. Toimipisteiden yhteystiedot löydät Sisä-Suomen poliisilaitoksen sivuilta. Hätätilanteessa soita aina 112.

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystys (RIKU) tarjoaa käytännön neuvoja ja tukea rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville.

  • Puhelin 116 006 (maksuton)
    - suomeksi ma–to klo 9–18 ja pe 9–16
    - ruotsiksi ma–pe klo 12–14

Chat-palvelu auttaa ma–to klo 9–18 ja pe 9–16.
Juristin puhelinneuvonta 0800 161 177, ma–to klo 17–19 (maksuton): rikoksen uhri voi tarkistaa lainmukaisia oikeuksiaan ja saada niihin liittyvää ohjausta.

Apua väkivaltaan - apua ja tukea Pirkanmaalla - haitari

Apua ja tukea Pirkanmaalla

Katso, millaista apua voit saada Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaalipalveluista: Sosiaalipalvelut

Perheväkivaltaklinikka on akuuttiin perheväkivaltaongelmaan erikoistunut matalan kynnyksen palvelu. Klinikka tarjoaa maksutonta keskusteluapua perheessä tapahtuvan väkivallan kokijoille ja tekijöille.

Perheväkivaltaklinikka

Kun lapsi satuttaa -työ tarjoaa maksutonta matalan kynnyksen ammatillista tukea perheille, joissa lapsi tai nuori käyttäytyy väkivaltaisesti muita perheenjäseniä kohtaan.

Kun lapsi satuttaa -työ

Välitä! -seksuaaliväkivaltatyö tarjoaa maksutonta kriisiapua, tukiryhmiä ja palveluohjausta seksuaalisen väkivallan uhreille, tekijöille ja heidän läheisilleen.

Välitä! -seksuaaliväkivaltatyö

Didar-kunniaväkivaltatyö työskentelee ihmisten ja yhteisöjen kanssa, jotka voivat kohdata kunniaan liittyviä haitallisia perinteitä. Tarjoamme maksutonta keskusteluapua sekä väkivallan kokijoille että tekijöille. 

Didarin yhteystiedot

Kipinä-kiusaamisväkivaltatyö tarjoaa tukea ja neuvontaa kiusaamisasioissa. Maksuttomat palvelumme ovat tarkoitettu yli 15-vuotiaille pirkanmaalaisille sekä heidän läheisilleen.

Kipinä-kiusaamisväkivaltatyö

Tyttöjen Talo -seksuaaliväkivaltatyö: Tampereen Tyttöjen Talolla on apua 13–29-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille, jotka ovat kokeneet eri muotoista seksuaaliväkivaltaa (sukupuolen moninaisuus huomioiden)

  • Puhelin 050 489 8544, ma–pe klo 9–15, takaisinsoitto

Tyttöjen Talon -seksuaaliväkivaltatyö

Perhekulma Puhurin lapsilähtöinen väkivaltatyön palvelu tarjoaa apua kaikille osapuolille, kun perheessä tai parisuhteessa on riitaisuutta, väkivaltaa tai sen uhkaa.

Perhekulma Puhuri

Aggredi Pirkanmaa tarjoaa maksutonta tukea kodin ulkopuolisiin väkivaltarikoksiin syyllistyneille, vakavasti väkivallalla oireileville tai omaa väkivaltaisuuttaan pohtiville 18–49-vuotiaille henkilöille.

Aggredi Pirkanmaa

Maria Akatemiassa tehdään ennaltaehkäisevää perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyötä, jossa on erikoistuttu naisten henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan. Valtakunnallinen puhelinpäivystys ja chat naisille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.

Maria Akatemia

Suvanto ry ja Tampereen ensi- ja turvakoti ry

Suvantopaikka auttaa lähisuhdeväkivaltaa kokeneita tai omasta käytöksestään huolestuneita pirkanmaalaisia ikäihmisiä. Mahdollisuus puhelinapuun ja kahdenkeskisiin tapaamisiin sekä vertaisryhmätoimintaan. Palvelu on maksutonta.

  • Puhelin 050 366 2376, ma-pe klo 8–16, takaisinsoitto
  • Puhelinpäivystys ma–pe klo 10–11

Suvantopaikka

Keskusteluapua nuorille ja vanhemmille. Kriisitilanteessa nuorille myös yöpymismahdollisuus klo 17–10. Turvatalo on auki arkisin vuorokauden ympäri ja viikonloppuisin klo 17–10.

  • Puhelinnumero 040 556 6661

Nuorten Turvatalo

Kriisikeskus Osviitta tarjoaa maksutta matalan kynnyksen keskustelutukea, ilman lähetettä tai diagnoosia. Kriisikeskus Osviittaa voit hakeutua missä tahansa elämäntilanteessa, jossa tarvitset ulkopuolista keskustelutukea.

  • Ajanvaraus numerosta 0400 734 793, ma–to klo 10–12

Kriisikeskus Osviitta

Apua väkivaltaan - valtakunnallisia väkivaltatyön palveluja - haitari

Valtakunnallisia väkivaltatyön palveluja

Nollalinja

Nollalinja on ilmainen auttava puhelin, jonne voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä:

  • Puhelin 080 005 005
  • Chat on auki ma–ke klo 9–15 ja to–pe klo 14–20

Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa sekä naisia, jotka ovat kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa muualla kuin lähisuhteissaan. Myös läheiset voivat saada apua. Nollalinjan kautta voit tiedustella turvakotien paikkatilannetta.

Voit keskustella kriisipäivystäjän kanssa puhelimessa tai chatissa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tulkkauspalvelu on saatavissa seuraavilla kielellä: arabia, dari, espanja, farsi, somali, sorani, thai ja venäjä. Maksuton tulkkaus on saatavilla ympäri vuorokauden.

Nollalinja

Nettiturvakoti

Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia tarjoamalla tietoa, keskusteluapua sekä tarinoita perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä. Verkkosivustolla autetaan myös väkivallan todistajina tai kohteina olleita lapsia ja nuoria. Chatissä voit keskustella väkivaltatyön ammattilaisten kanssa. Alle 18-vuotiaille on tarjolla oma lasten ja nuorten chat.

Nettiturvakoti

Raiskauskriisikeskus tukinainen

Raiskauskriisikeskus tukinainen tarjoaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville. Palvelut sukupuolesta riippumatta.

  • Kriisipäivystys 0800 97899, ma-to klo 9–15, viikonloppuisin ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15–21

Raiskauskriisikeskus tukinainen

Tukikeskus Varjo

Tukea eron jälkeisen vainon kohteena elävien perheiden turvallisuuden lisäämiseen ja vainoamisen ennaltaehkäisyyn. Verkossa on tietoa vainon sekä konfliktoituneiden erotilanteiden eri osapuolille.

Tukikeskus Varjo

Romano Missio

Romano Mission lähisuhdeväkivaltatyö on suunnattu romaniperheissä lähisuhdeväkivaltaa kokeville ja tekeville aikuisille sekä lapsille ja nuorille, jotka altistuvat perheväkivallalle.

Romano Missio
 

Naisten linja

Kaikenikäisille väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Verkkosivuilla on chat-palvelu.

  • Puhelin 0800 02400, ma–pe klo 16–20

Naisten linja

Turvakoti Mona

Kriisiapua ja turvallista asumista Suomen ainoassa salaisessa osoitteessa sijaitsevassa, vain naisille ja lapsille tarkoitetussa turvakodissa. Turvakotiin voit soittaa ja hakeutua kaikkialta Suomesta, jos kotona tai lähiyhteisössä on vaarallista olla väkivallan takia.

  • Puhelin 045 6396 274, ympäri vuorokauden

Turvakoti Mona

Kriisikeskus Monika

Auttava puhelin maahan muuttaneille naisille, jotka ovat kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa.

  • Puhelin 0800 05058, ma klo 9–19 ja ti–pe klo 9–16

Voit soittaa maksuttomaan puhelimeen kaikkialta Suomesta. Voit saada apua myös eri kielillä.

Chat-palvelu eri kielillä:
- ma klo 16–19: arabia, dari, englanti, persia, ranska, suomi
- ti 15–17: dari, persia, suomi
- ke 15–17: venäjä, suomi

Miessakit ry

Väkivaltaa kokeneet miehet -toiminta tarjoaa maksutonta apua henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla kokeneille miehille. Valtakunnallista keskusteluapua voi saada puhelimitse.

  • Päivystyspuhelin 044 751 1340, ma–ke klo 9–12
  • Muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan

Lyömätön Linja on lähisuhdeväkivaltaan erikoistunut toimintamuoto miehille. Valtakunnallisesti tukea on tarjolla puhelimessa ja verkossa.

Miessakit ry

Lasten ja nuorten puhelin (MLL)

Puhelin on tarkoitettu kaikille alle 25-vuotiaille. Voit kysyä tai keskustella luottamuksellisesti ja maksutta mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimesta vastaa koulutettu vapaaehtoinen aikuinen. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ylläpitää myös chat-palvelua.

  • Puhelin 116 111, ma–pe klo 14–20 ja la – su klo 17–20

Nuortennetti (MLL)

Nuorten Exit

Nuorten Exit tarjoaa 13–29-vuotiaille tietoa omista rajoista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sekä tukea seksuaaliväkivallan ja häirinnän tilanteissa. Tarjolla on etäyhteydellä lyhytkestoista 1–5 kerran keskusteluapua seksuaaliväkivaltaa kokeneille nuorille.

Nuorten Exit

Keijun varjo -toiminta

Maria Akatemian Keijun varjo -toiminta on suunnattu 15–28-vuotiaille nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymyksissä. Voit ottaa yhteyttä chatin kautta tai varata keskusteluajan väkivaltatyön asiantuntijan kanssa joko kasvokkain tai videoyhteydellä.

Keijun varjo -toiminta
 

Apua väkivaltaan - testit - nosto

Arvioi omaa tilannettasi

  • Millaisiksi koet läheiset ihmissuhteesi? Mietityttääkö sinua oma tai läheisesi tilanne?
  • Millaiseksi koet oman turvallisuutesi? Pelottaako sinua?
  • Oletko huolestunut omasta käytöksestäsi?

Ensi- ja turvakotien liiton testien avulla voit arvioida kokemaasi väkivaltaa tai omaa käyttäytymistäsi.

Päivitetty 11.11.2024