Murupolku

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Readspeaker

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Valikkonäyttö

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Elämän loppuvaiheen hoito - otsikko

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Elämän loppuvaiheen hoito

Elämän loppuvaiheen hoito - ankkurilista

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Elämän loppuvaiheen hoito - ingressi

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Elämän loppuvaihe saattaa mietityttää ikääntynyttä tai vakavasti sairasta ja hänen läheisiään. Elämän loppuvaiheessa halutaan välttää potilasta rasittavia perusteettomia hoitoja ja tutkimuksia. Tutustu elämän loppuvaiheen hoitomuotoihin ja hoitotahtoon.

Elämän loppuvaiheen hoito - videot ja linkit

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Hoitotahto

Hoitotahdolla voit ilmaista, kuinka haluaisit itseäsi hoidettavan tilanteessa, jossa et ole kykenevä sitä itse kertomaan. Hoitotahtoon voit esimerkiksi kirjata, ettet halua raskaita hoitoja elämän loppuvaiheessa tai esimerkiksi minkälaisesta musiikista pidät.

Hoidonrajaus

Hoidonrajauksella tarkoitetaan päätöstä pidättäytyä hyödyttömästä tai haitallisesta hoidosta. Yleensä hoidonrajaus tehdään, kun katsotaan, että hoito olisi potilaalle liian raskasta, heikentäisi merkittävästi elämänlaatua tai hoito ei enää hyödyttäisi potilasta, vaan aiheuttaisi enemmän kärsimystä kuin hoidosta pidättäytyminen. 

Palliatiivinen hoito

Palliatiivinen hoito tarkoittaa oireenmukaista hoitoa. Palliatiivisella hoidolla pyritään lievittämään ja ehkäisemään kärsimystä ja vaalimaan elämänlaatua. Palliatiivinen hoito on potilaan ja hänen läheistensä aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa. Palliatiivinen hoito voi kestää joskus vuosia.

Elämän loppuvaiheen hoito - tärkeät termit ja UKK

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Tärkeät termit ja usein kysytyt kysymykset

Kyllä kannattaa! Hoitotahto ei ole tarkoitettu vain iäkkäille ja vakavasti sairaille ihmisille. Kenelle meistä tahansa voi tapahtua jotain yllättävää, jolloin emme voikaan kertoa, minkälaista hoitoa toivomme saavamme. Hoitotahdon tekemällä varmistat, että hoitoa koskevat toiveesi kuullaan.

Hoitotahdolla voit ilmaista, kuinka haluaisit itseäsi hoidettavan tilanteessa, jossa et ole kykenevä sitä itse kertomaan. Hoitotahtoon voit esimerkiksi kirjata, ettet halua raskaita hoitoja elämän loppuvaiheessa tai vaikkapa minkälaista musiikkia haluaisit kuulla. 

Hoitotahdolla et voi kuitenkaan vaatia sellaista hoitoa, jonka lääkäri katsoo soveltumattomaksi tai turhaksi potilaan tilanteen kannalta.

DNAR tulee sanoista Do Not Attempt Resuscitation ja DNR sanoista Do Not Resuscitate. Molemmat tarkoittavat elvytyskieltoa, eli elvytystoimiin ei ryhdytä sydämen pysähtyessä. Elvytyskielto rajaa vain elvytystä, muuhun hoitoon se ei vaikuta.

Elvytyskielto tehdään, kun katsotaan, että elvytyksen ennuste olisi erittäin huono tai olematon kokonaistilanne huomioiden. Elvytystoimet ovat erittäin raskaita, ja elvytyksestä toipuminen takaisin toimintakykyiseksi on esimerkiksi hauraan ikäihmisen kohdalla erittäin epätodennäköistä.

DNAR-päätöksen voi tehdä myös potilas itse ja kirjata sen hoitotahtoonsa tai kertoa hoitavalle lääkärilleen.

Saattohoitopäätös tehdään, kun kuoleman odotetaan tapahtuman päivien tai korkeintaan seuraavien viikkojen aikana. Se ohjaa hoitohenkilökuntaa antamaan kuolevalle potilaalle hänelle kuuluvan erityishuomion ja omaisia valmistautumaan läheisensä poismenoon.

Hoidonrajauksista päättää aina viime kädessä lääkäri. Päätös tehdään potilasta ja läheisiä kuullen. Potilaan itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan, ja hän voi aina itse kieltäytyä hoidosta. Hän ei voi kuitenkaan vaatia sellaista hoitoa, jonka lääkäri katsoo soveltumattomaksi tai turhaksi potilaan tilanteen kannalta.

Elämän loppuvaiheen hoito - hoitotahtokampanja

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Hoitotahtokampanja - Hoitoa tahtoni mukaan

Hoitotahtoon ja hoidonrajaukseen liittyen Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää hoitotahtokampanjan. Haluamme kannustaa kaikkia tekemään hoitotahdon tai ainakin pohtimaan, millaista hoitoa haluaisi saada silloin, kun ei sitä itse pysty kertomaan.

Voit osallistua kampanjaan esittelemällä videoita tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Seuraa myös Pirhan somea ja julkaise ajatuksiasi hoitotahtoon ja hoidonrajaukseen liittyen somessa hästägillä #hoitoatahtonimukaan.

Artikkelit

Hoitotahtokampanjaan liittyen julkaisemme verkkosivuillamme artikkeleita, joiden linkit päivitetään tänne julkaisun jälkeen.

Hoitotahtokampanja käynnistyy - Tahtoni mukaan hoidetaan

Hoitotahtokampanja - Hyvä olla loppuun saakka

Elämän loppuvaiheen hoito - Hoitotahtokampanjan viimeinen artikkeli

Videot YouTubessa

Kampanjaa varten PirKOTI-hanke ja ikääntyneiden palvelut tekivät yhteistyössä videot, jotka löydät myös YouTubesta:

Elämän loppuvaiheen hoito - sinua saattaisi kiinnostaa

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!