Vaikuttavuustyö
Vaikuttavuustyötä tehdään ihmisten parhaaksi
Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut on asetettu keskeiseksi kärkiteemaksi. Vaikuttavuus on läsnä kaikessa tekemisessä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Päämääränä on asiakkaalle ja potilaalle tuotettava terveyshyöty sekä parempi pärjääminen arjessa.
Miksi vaikuttavuustyö on tärkeää?
1. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat vaikuttavia, kun ne vahvistavat aidosti ihmisten elämänlaatua ja osallisuutta.
2. Priorisointi on mahdollista, kun käytössä on luotettavaa, mitattua ja vertailukelpoista tietoa siitä, mitkä hoidot ja palvelut tuottavat ihmisille parhaiten elämänlaatua.
3. Vaikuttavuustyön tavoitteena on luoda eettisesti kestävää sosiaali- ja terveydenhuoltoa: hillitä kustannusten kasvua sekä tasoittaa hyvinvointi- ja terveyseroja.
4. Vaikuttavuustiedon avulla voimme löytää vastauksia siihen, kuinka kasvava palveluntarve ja niukkenevat resurssit voidaan sovittaa yhteen sekä miten tarve ja tarjonta saadaan kohtaamaan.
Mitä vaikuttavuus on?
- Vaikutus on palvelun, hoidon, lääkkeen tai muun intervention käytöstä aiheutuva muutos.
- Vaikuttavuus on tavoiteltu hoidon, palvelun, lääkkeen tai muun intervention aikaansaama myönteinen muutos toimintakykyyn, terveydentilaan tai hyvinvointiin.
- Kustannusvaikuttavuus on saatujen vaikutusten suhde käytettyihin resursseihin.
Mitä vaikuttavuus ei ole?
- Sama asia kuin onnistunut asiakaskohtaaminen ja asiakastyytyväisyys – puoskarinkin asiakas voi kokea tulleensa kohdatuksi hyvin ja olla tyytyväinen saamaansa palveluun, vaikka hänen tilanteessaan ei tapahtuisi muutosta.
- Sama asia kuin tehokkuus – vääriä asioita voidaan tehdä erittäin tehokkaasti.
- Liian monimutkaista – kompleksisia interventioita ja niiden vaikuttavuutta pystytään arvioimaan, tästä on esimerkkejä muun muassa kansainvälisestä tutkimuksesta sekä psykiatriasta ja terapioiden tutkimuksesta.
- Mahdotonta arvioida, koska työskentely perustuu suhteeseen – suhteen merkitystä on pystytty poissulkemaan interventiotutkimuksissa, lisäksi vuorovaikutustaitojakin voidaan arvioida ja kouluttaa.
Mikä vaikuttavuuden johtamisessa on tärkeää?
- Keskeinen osa vaikuttavuusperusteista johtamista on asiakkaiden osallistaminen omiin palveluihinsa ja antamaan palautetta siitä, tuotammeko toiminnallamme arjessa pärjäämistä.
- Asiakkaille relevantit vaikutukset saadaan selville vain kysymällä heiltä.
- Toimintakulttuurin muuttuminen vaatii painopisteen siirtämisen suoriteperusteisuuden johtamisesta kokonaisvaltaiseen asiakaslähtöiseen ajatteluun.
Onko palveluillamme vaikutusta? -blogi
Vaikuttavuuskeskus kokoaa yhteen kansallisen vaikuttavuustiedon
Vaikuttavuuden kehittäminen vaatii sekä tutkimustietoa että käytännön kokemuksia. Vaikuttavuustiedon ja -mittareiden avulla varmistetaan, että hoidon ja palvelujen lopputulos on mahdollisimman onnistunut sekä yksilön että kokonaisuuden kannalta.
Pirkanmaan hyvinvointialue johtaa kansallisen Vaikuttavuuskeskuksen valmistelua, jonka tavoitteena on koota yhteen vaikuttavuustieto ja -osaaminen Suomessa. Valmistelussa ovat mukana kaikki yliopistolliset hyvinvointialueet ja HUS.
Tutustu! Perehdy!
PROSHADE-hankkeen politiikkasuositus ehdottaa terveydenhuollon tulevaisuuden kurssiksi resurssiviisautta eli toiminnan kohdentamista aidosti terveyshyötyä tuottavaan toimintaan.
Päivitetty 15.4.2025