Mielenterveys- ja päihdepalvelujen ohjeet ammattilaisille

Mielenterveys- ja päihdepalvelut Pirkanmaan hyvinvointialueella: ohjeita yhteistyökumppaneille.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut sote-asemilla

Sosiaali- ja terveysasemilla eli sote-asemilla mielenterveys- ja päihdehoitoa toteutetaan osana avosairaanhoitoa, eri toimijoiden yhteistyönä moniammatillisesti.

Sote-asemalla terveydenhuollon ammattilaiset tekevät oireiden perusteella hoidontarpeen arvioinnin, jonka mukaan valitaan sopivin hoitotaho sovitun työnjaon mukaisesti. Miepä-tiimit ovat osa perusterveydenhoitoa. Miepä-tiimeissä hoidetaan mielenterveyteen, päihteiden käyttöön ja erilaisiin toiminnallisiin riippuvuuksiin liittyviä ongelmia silloin, kun perustason hoito riittää, mutta miepä-ammattilaisten erityisosaaminen on tarpeen. Yleislääkärit ovat mukana hoidossa ja tarvittaessa tehdään yhteistyötä sosiaalipalveluiden ammattilaisten ja muiden yhteistyötahojen kanssa. 

Hoitoon hakeutuminen:

  • Hoitoon hakeudutaan oman kunnan kiireettömän hoidontarpeen arvioinnin kautta silloin kun ei ole vielä hoitokontaktia muihin mielenterveys- tai päihdepalveluihin eikä hoidon tarpeen arviointia/ hoitosuunnitelmaa ole muussa palvelussa tehtynä. 
  • Oman aseman miepä-tiimeihin ohjaudutaan suoraan, silloin kun jossakin muussa terveydenhuollon palvelussa on tehty hoidon tarpeen arviointi/ hoitosuunnitelma.
  • Kiireellisissä asioissa tulee aina olla yhteydessä kiirevastaanotolle tai Acutaan.

Sähköpostiosoitteet ovat vain ammattilaisten käyttöön.

Eteläisen alueen miepä-tiimit:

  • Akaa ja Urjala: miepa-akaa_urjala@pirha.fi
  • Kangasala, Pälkäne ja Kuhmoinen: miepa-kangasala_palkane_kuhmoinen@pirha.fi
  • Lempäälä ja Vesilahti: miepa-lempaala@pirha.fi
  • Valkeakoski: miepa-valkeakoski@pirha.fi
  • Nuorten aikuisten Miepä: nuortenaikuistenmiepa@pirha.fi

Läntisen alueen miepä-tiimit:

  • Nokia: miepa-nokia@pirha.fi
  • Sastamala ja Punkalaidun: miepa-sastamala@pirha.fi
  • Ylöjärvi: miepa-ylojarvi@pirha.fi
  • Ikaalinen: miepa-ikaalinen@pirha.fi
  • Hämeenkyrö: miepa-hameenkyro@pirha.fi

Pohjoisen alueen miepä-tiimit:

  • Tampere: miepa-tampere@pirha.fi
  • Orivesi: miepa-orivesi@pirha.fi
  • Pirkkala: miepa-pirkkala@pirha.fi

Hoidon tarve arvioidaan yksilöllisesti ja sen pohjalta laaditaan tavoitteellinen hoitosuunnitelma yhdessä asiakkaan kanssa, jota arvioidaan säännöllisesti. Hoidon tarpeen muuttuessa soveltuvaa hoitomuotoa ja hoidon porrastusta arvioidaan uudelleen.

Hoitomuodot vaihtelevat yksilökäynneistä ryhmähoitoihin. Hoito järjestetään pääasiallisesti sote-asemilla, mutta myös etäkäyntejä ja etäryhmiä on mahdollista toteuttaa. Omaiset huomioidaan hoidossa asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Miepä-tiimi on moniammatillinen tiimi, jossa työskentelee sairaanhoitajia, psykologeja sekä sosiaalityöntekijöitä. Yleislääkärit vastaavat hoitosuunnitelmasta sekä lääkityksestä, konsultoiden psykiatreja. 

Kynnyksetön miepä-tiimi nuorille aikuisille 

Nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdehoidon tiimi auttaa 18–23-vuotiaita pirkanmaalaisia.  

Voit ottaa yhteyttä itse meihin, jos tunnet tarvitsevasi apua mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön liittyvään ongelmaan. Soita neuvontanumeroomme tai tule walk in -vastaanotolle ilman ajanvarausta.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut 18–23-vuotiaille

Minne potilas ohjataan, kun hän tarvitsee apua päihdeongelmaan?

Kysy tarvittaessa apua ohjaukseen chatissa tai puhelimitse joka arkipäivä. Sekä chat että puhelinpalvelu ovat avoinna arkisin kello 12–15. Chatiin pääsee pirha.fi-sivujen alalaidassa olevasta pinkistä puhekuplasta. Puhelinpalvelun numero on 040 840 4450.

Neuvonnasta täysi-ikäiset pirkanmaalaiset voivat kysyä apua päihde- ja riippuvuusongelmiin. Asiointi on mahdollista myös nimettömänä.

Neuvonta on tarkoitettu myös ammattilaisten käyttöön. Ammattilaiset voivat kysyä neuvoja päihde- ja riippuvuushoitoon liittyvissä asioissa.

Potilas voi ottaa itse yhteyttä omalle sosiaali- ja terveysasemalle hoidon tarpeen arvioon, josta hänet ohjataan eteenpäin parhaiten soveltuvan hoidon ja tuen piiriin. Vastaanottopalvelut ja mielenterveys- ja päihdehoidon tiimit toimivat yhteistyössä. Sopivan hoitopaikan määrittelyyn vaikuttaa ensisijaisesti päihdeongelman vaikeusaste.

Avovieroitus on ensisijaista aina, kun potilaan fyysinen ja psyykkinen vointi sen sallii.

Avovieroituksia tehdään kaikilla sote-asemilla ja lisäksi Selviämis- ja vieroitushoitoasemalla (Sorinkatu, Tampere). Jos potilas halutaan ohjata Selviämis- ja vieroitushoitoasemalle, vieroitushoidon tarpeen arvioineen lääkärin tai muun ammattilaisen tulee ottaa yhteyttä asemalle ennen hoitoon ohjaamista. Sairaanhoitajan puh. 040 130 4504 (vain ammattilaisten käyttöön). 

Selviämishoitoasemalla (Sorinkatu, Tampere) on kymmenen hoitopaikkaa ja se on avoinna läpi vuorokauden potilaille, jotka tarvitsevat päihtymystilansa vuoksi seurantaa, mutta eivät sairaalahoitoa tai tutkimuksia ensiavussa. Vuorossa työskentelee aina sairaanhoitaja. Selviämishoitoasemalla ei työskentele lääkäriä.

Selviämishoitoasemalle ohjaudutaan aina viranomaisen toimesta (esimerkiksi ensihoito, poliisi, päivystys) ja ennen potilaan ohjaamista tulee olla yhteydessä selviämishoitoasemalle. 

Huumeiden käytön aiheuttamiin ongelmiin (esimerkiksi monipäihderiippuvuus, käyttö pistämällä, stimulanttien ja opioidien käyttöön liittyvät ongelmat) voi hakea apua Tampereella ottamalla yhteyttä suoraan palveluntuottajaan, Breikkiin, Suuntaan tai K-klinikalle. Muissa kunnissa avohuumehoidon palvelut toteutuvat sote-asemien miepä-tiimeissä, joihin hoitoon hakeudutaan oman sote-aseman hoidon tarpeen arvion kautta. Ammattilaiset muista palveluista voivat olla yhteydessä suoraan asiakkaan asuinkunnan mukaiseen miepä-tiimiin. 

Opioidikorvaushoidon arviot

Opioidikorvaushoidon arviot tehdään tamperelaisille avohuumehoidon palveluntuottajien yksiköissä (K-klinikka, Suunta, Breikki). Muissa kunnissa opioidikorvaushoidon arviot tehdään oman sosiaali- ja terveysaseman miepä-tiimissä. Lähetettä ei tarvita.

Pistämällä huumeita käyttävien terveysneuvonta

Terveysneuvonta on kynnyksetöntä palvelua huumeita käyttäville. Palvelua tarjotaan nimettömästi ja ilman ajanvarausta. Pyrkimyksenä on tavoittaa huumeita pistämällä käyttävät henkilöt, seuloa tartuntatauteja, neuvoa vähäriskisimpiin tapoihin käyttää huumeita sekä tarvittaessa ohjata oikeisiin palveluihin. Terveysneuvontapisteiden palvelut sisältävät muun muassa käytettyjen neulojen ja ruiskujen vaihtoa puhtaisiin. 

Terveysneuvonta on maksutonta eikä asiakkaan tarvitse olla päihteetön palvelua saadakseen. 

Vieroitushoito ja päihdekuntoutus

Yhteystiedot:

  • paihdehoidon.asiakasohjaus@pirha.fi
  • puhelin 040 129 5371  tai 040 355 2936 

Asiakasohjaus toimii terveys- ja sosiaalipalveluiden yhteistyönä ja auttaa etsimään voimassa olevien sopimusten puitteissa sopivan vieroitushoitopaikan tai kuntoutuspaikan. Tämän jälkeen potilaan hoidosta vastaava taho voi varata paikan ilmoitetulta palveluntuottajalta. Palveluntuottajan kanssa sovittu jakson aloitusajankohta tulee ilmoittaa asiakasohjaukseen, joka huolehtii maksuista Pirhan ja palveluntuottajan välillä.  

Päivystyspisteissä vieroitushoito arvioidaan joskus kiireelliseksi (ei voi odottaa seuraavaa arkipäivää). Päivystyspisteet voivat virka-ajan ulkopuolella olla yhteydessä myös suoraan palveluntuottajiin. Huom! Alkoholin käyttöön liittyvissä laitosvieroituksissa tulee aina ensin tarkistaa Sorinkadun yksikön paikkatilanne.  

Kiireellinen laitosvieroitus

Kiireellinen laitosvieroitus on tarpeen silloin, kun potilaalla on hallitsematonta päihdekäyttöä ja vieroitushoitojakso laitosmuotoisena on terveydellisistä syistä välttämätön. Kun on kyse kiireellisestä vieroitushoidon tarpeesta, lääkäri arvioi hoidon tarpeen ja samalla somaattisen ja psyykkisen voinnin.

Näissä tilanteissa tulee varmistaa, onko laitosvieroituksen sijasta mieluummin tarpeen ohjata potilas somaattiseen tai psykiatriseen sairaalahoitoon (esim. somaattiset komplikaatiot, infektiot, deliriumriski, itsetuhoisuus, psykoottisuus) ja tarvittaessa potilas tulee ohjata sairaalahoitoon.  

Suunnitelmallinen laitosvieroitus

Suunnitelmallinen laitosvieroitus on mahdollinen, kun osana muuta hoitosuunnitelmaa tarvitaan pitkäjänteistä vieroitushoitojaksoa laitosolosuhteissa. Potilaan tulee olla motivoitunut vieroitushoitoon ja sen jälkeiseen jatkosuunnitelmaan.

Kiireettömässä tilanteessa laitosvieroituksen tarpeen arvioi päihdehoidosta vastaavan tiimin tai sosiaalityön ammattilainen yhteistyössä lääkärin kanssa. 

Alkoholin käyttöön liittyvä laitosvieroitus

Alkoholin käyttöön liittyvä laitosvieroitus tehdään ensisijaisesti Pirhan omana toimintana. Ostopalveluihin ohjataan alkoholivieroitukseen vain, jos vieroitushoito Pirhan omissa palveluissa ei ole mahdollista. Lyhyitä vieroituksia tehdään Selviämis- ja vieroitushoitoasemalla Tampereen Sorinkadulla potilaille, joiden pääpäihde on alkoholi (bentsodiatsepiinien ja/tai kannabiksen käyttö tai opioidikorvaushoitolääkitys ei ole este vieroitusjakson aloittamiselle). Vieroitushoitojakso alkaa aina lääkärin vastaanotolla. Soita ensin, varmista paikkatilanne ja sovi aika, p. 040 130 4504 (vain ammattilaisten käyttöön). Tamperelaiset voivat ohjautua hoitoon myös oman sote-aseman lääkärin tekemän arvion perusteella.  

Huume- ja monipäihdevieroitukset

Huume- ja monipäihdevieroitukset tehdään ostopalveluna ja näihin ohjaamisessa auttaa Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasohjaus. 

Avo- tai laitosmuotoinen kuntoutusjakso voidaan tarvittaessa järjestää osana hoidon ja kuntoutuksen kokonaisuutta. Kuntoutusjakson tarpeen arvioi ja kuntoutukseen ohjaamisesta päättää terveydenhuollon ammattilainen ja/tai sosiaalityön ammattilainen. Kuntoutuksista päätetään noudattaen mielenterveys- ja päihdelainsäädännön periaatteita. 

Kaikki terveydenhuollon toimesta tapahtuva päihdekuntoutukseen ohjaus tapahtuu mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasohjauksen kautta alueesta tai toimijasta riippumatta (paihdehoidon.asiakasohjaus@pirha.fi, puhelin 040 129 5371 tai 040 355 2936). Kuntoutuksesta ei voi sopia suoraan palveluntuottajan kanssa, eikä kuntoutus voi alkaa ennen asiakasohjauksen tekemää päätöstä. 

Järjestöt ja vertaistuki 

Potilas voi saada tukea erilaisista järjestöjen tarjoamista palveluista:

Päihteisiin liittyvä ajoterveysarvio

Poliisi voi määrätä henkilön toimittamaan lääkärintodistuksen ajoterveydestään perustuen omiin valvontahavaintoihinsa tai lääkärin tekemään suositukseen. Päihteiden käyttöön liittyvän ajoterveysarvion voi tehdä potilaan tilanteeseen perehtynyt lääkäri, joka tuntee päihdearvioinnin perusteet. Lausunnon tekeminen ei edellytä päihdelääketieteen erityispätevyyttä. Ajoterveyden arvio ei kuulu hoitotakuun piiriin.  

Päihteisiin liittyvän arvioinnin sisältö ja kesto määritellään yksilöllisesti. Tavoitteena on selvittää mahdollisen riippuvuustasoisen käytön vaikeusastetta ja vaikutuksia ajoterveyteen ja -turvallisuuteen. Traficomin ajoterveysohjeet terveydenhuollon ammattilaisille ohjaavat arvion tekemistä. Kts. Traficom ja Terveysportti. Pirhan tukimateriaali ammattilaisille löytyy Hoituki -työkalusta. 

Jos arviota tarvitsevalla on käynnissä hoito jossain terveydenhuollon yksikössä

Jos arviota tarvitsevalla on käynnissä hoito jossain terveydenhuollon yksikössä, tulee arvio tehdä ensisijaisesti ko. työryhmässä. Kokonaisarvion ja johtopäätösten tulee olla potilasta hoitavan yksikön vastuulla sen sijaan, että arviointi irrotettaisiin erikseen muualla tehtäväksi. 

Jos arviota tarvitsevalla ei ole käynnissä olevaa hoitoa 

Tampere: Alkoholin ja/tai kannabiksen käyttöön liittyvässä asiassa otetaan yhteyttä omalle sote-asemalle, missä asia ohjautuu eteenpäin oikealle taholle. Muiden huumausaineiden käyttöön ja/tai monipäihderiippuvuuteen liittyvissä asioissa otetaan yhteyttä Sorinkadun selviämis- ja vieroitushoitoasemalle p. 040 806 3802. Arvio tehdään joko ko. yksikössä tai ohjataan oman alueen mielenterveys- ja päihdehoidon tiimille. 

Muut kunnat: Kaikissa tilanteissa otetaan yhteyttä omalle sote-asemalle, missä asia ohjautuu eteenpäin oikealle taholle. 

Päivitetty 4.2.2025