Murupolku

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Readspeaker

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Valikkonäyttö

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Erikoislääkärikoulutus

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Erikoislääkärikoulutus

Erikoislääkärikoulutus

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Erikoislääkärikoulutus on lääketieteen ammatillista jatkokoulutusta, jossa yliopistolla on kokonaisvastuu, mutta käytännön työskentely tapahtuu perusterveydenhuollossa, sairaaloissa ja muissa sovituissa koulutusyksiköissä. Erikoistuminen on työssä oppimista, jota tuetaan säännöllisen ohjauksen ja osaamisen arviointien kautta.

Tervetuloa erikoistumaan Suomen suurimmalle hyvinvointialueelle, jossa koulutusväylät perusterveydenhuollon ja sairaalayksiköiden välillä ovat sujuvia ja työnantaja pysyy samana! Pirkanmaan hyvinvointialue tekee monipuolisesti ja joustavasti yhteistyötä Tampereen yliopiston ja myös Sisä-Suomen yhteistyöalueen keskussairaaloiden (Hämeenlinna ja Seinäjoki) kanssa.

Erikoislääkärikoulutuksen opinto-oikeuden haku tapahtuu valtakunnallisesti Opintopolun kautta. Hakuajankohta on syksyllä ja lisähaku keväällä. Tilastotietoa löydät lääketieteelliset.fi -sivustolta. Koulutusta suunnitellaan ja seurataan sähköisen ELSA-järjestelmän avulla.

Erikoislääkärikoulutuksessa on käynnissä laaja uudistus koulutuksen kehittyessä osaamisperustaiseksi. Uudistuksen tavoitteena on parantaa koulutuksen laatua ja turvata riittävä määrä erikoislääkäreitä kaikilla erikoisaloilla koko Suomessa. STM:n alainen Koordinaatiojaosto on laatinut toimenpideohjelman, joka toteutuu vaiheittain. Uusi asetus erikoislääkärikoulutuksesta on astunut voimaan 1.2.2020.

Tampereen yliopisto ja Pirkanmaan hyvinvointialue järjestävät yhteistyössä myös kouluttajakoulutusta työssä tapahtuvan oppimisen laadun parantamiseksi. Sairaala-aloilla on käynnistetty kaikille lähikouluttajille tarjottava pedagoginen kurssi (PEDA-kurssi) ja yleislääketieteen alalla on tarjolla terveyskeskusten kouluttajavalmennus (ks. tarkemmin Kouluttajakoulutus). Lisäksi Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa omille lähikouluttajina ja -ohjaajina toimiville erikoislääkäreilleen matalan kynnyksen pedagogisia koulutuksia, joihin voi osallistua ilman erillistä hakua.

Kova-lääkäri on erikoislääkäri tai erikoishammaslääkäri, joka koordinoi ja kehittää koulutusta klinikassaan yhteistyössä professorin/erikoisalan vastuuhenkilön ja ylilääkärin kanssa. Erikoistuvien koulutuksen suunnittelu ja toteutumisen seuranta on kova-lääkärin keskeistä työtä. Lisäksi hän osallistuu erikoistuvan osaamisen arviointiin ja ohjaa muita kouluttajia sekä pitää yhteyttä keskussairaaloissa työskenteleviin erikoistuviin. Ensimmäiset kova-lääkärit nimettiin 1/2019 ja nyt heitä on Taysissa ja alueen keskussairaaloissa jo yli 40. Tampereen yliopiston koordinaattori ohjaa ja kehittää kova-lääkäritoimintaa YTA-alueella.

Terveyskeskuksissa toimii lähiohjaajia (YEK-lääkäreiden ja 9kk pakollista tk-jaksoa tekevien ohjaajat) ja erikoislääkärikouluttajia (yle-erikoistuvien ohjaajat). Jokainen terveyskeskuksessa koulutettava lääkäri saa nimetyn ohjaajan, jonka kanssa toteutetaan viikoittaiset ohjaustunnit.

Lisätietoja saa alla olevilta henkilöiltä sekä erikoisalojen koulutusohjelmien vastuuhenkilöiltä.

Emmi Lautamatti, YTA Koulutusylilääkäri, koordinaattori, yleislääketieteen kova-lääkäri
Pirkanmaan hyvinvointialue, Tampereen yliopisto
emmi.lautamatti@pirha.fi tai
emmi.lautamatti@tuni.fi
p. 044 472 9765

Reita Nyberg, ESH Koulutusylilääkäri
Pirkanmaan hyvinvointialue
reita.nyberg@pirha.fi
p. 050 384 7500

Johanna Rellman, koordinaattori (YTA-alueen kova-lääkäritoiminta, PEDA-kurssit)
Tampereen yliopisto
johanna.rellman@tuni.fi

Päivitetty 6.11.2024