Työasu ja henkilökohtainen hygienia

Ohje päivitetty 31.10.2023

Tämä ohje koskee kaikkia sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköitä, joissa hoidetaan potilaita, asukkaita tai asiakkaita.

1. Työasu

Työasulla tarkoitetaan vaatetusta, jota käytetään työpaikalla ollessa. Työasua käyttävät työntekijät, jotka hoitavat potilaita, asukkaita tai asiakkaita, puhtauspalveluiden työntekijät sekä työntekijät, joiden vaatteet mahdollisesti likaantuvat työssä. Työasuun pukeudutaan työvuoron alkaessa työpaikalla. Työasu vaihdetaan puhtaaseen päivittäin ja tarvittaessa useamminkin. Työnantaja huolehtii pääsääntöisesti työasun hankinnasta, pesemisestä ja korjaamisesta. Työasu pestään ensisijaisesti pesulassa.

Jos työnantaja tarjoaa työasun, käytä sitä. Tilanteissa, joissa tavanomainen työasu ei ole käytettävissä käytetään kertakäyttöistä työasua. Näin voidaan toimia esimerkiksi epidemiatilanteissa, jos työasuja ei ole riittävästi.

Työasun on oltava lyhythihainen, jotta käsihygienia onnistuu. Lääkärintakin pitkät hihat kääritään ylös kyynärpäähän saakka. Pitkähihaista työasua käytetään vain tilanteissa, joissa työsuojelulliset syyt sitä vaativat. Lyhythihaista vilutakkia voi käyttää hoitotilanteissa. Tällöin se on osa työasua ja vaihdetaan päivittäin. Jos vilutakki on pitkähihainen, sitä ei saa käyttää hoitotilanteissa. Työasun on peitettävä alla olevat omat vaatteet.

Jos työnantaja ei tarjoa työasua, valitse työasuksi lyhythihaiset vaatteet, jotka kestävät vähintään 60 asteen lämpötilan. Jos mahdollista, pese työvaatteet työyksikössä henkilökunnan vaatteille tarkoitetussa pesukoneessa ja säilytä puhtaat vaatteet työpaikalla. Mikäli työasua ei ole mahdollista pestä työpaikalla, työasu tulee pestä kotonakin vähintään 60 asteen lämpötilassa. Vaihda vaatteet työpäivän loppuessa ennen kotiinlähtöä, jotta et kuljeta mikrobeja kotiin vaatteiden mukana.

Käsittele puhtaita työasuja desinfioiduin käsin. Työasut tulee säilyttää asianmukaisesti niille varatussa tilassa suojassa likaantumiselta. Puhtaat työasut eivät saa olla kosketuksissa likaisiin työvaatteisiin. Jos työasu on märkä tai eritteillä likaantunut, pakkaa se muovipussiin ennen pyykkipussiin laittamista.

Pirkanmaan hyvinvointialueella työasun tarve kussakin työtehtävässä arvioidaan riskiperusteisesti. Voit lukea työsuojelun työasua koskevan ohjeen Pirhan intrasta.

1.1 Työjalkineet ja sukat

Työjalkineiden tulee olla helposti puhdistettavat. Jokainen huolehtii itse säännöllisesti työjalkineidensa puhtaudesta; esimerkiksi leikkaussalijalkineet pestään vähintään viikoittain. Eritetahrat desinfioidaan jalkineista heti. Työjalkineissa on käytettävä sukkia. Sukat pestään vähintään +60 °C:ssa.

1.2 Päähine tai huivi

Päähine tai huivi vaihdetaan ja pestään päivittäin tai useammin sen likaantuessa. Jos työnantaja tarjoaa huivin, käytä sitä. Työpisteissä, joissa käytetään hiussuojusta, käytetään huivin sijaan kertakäyttöistä hiussuojusta.

2 Henkilökohtainen hygienia

Pidä hiukset siistinä ja puhtaina. Pitkät hiukset ja rastat on pidettävä kiinni. Pidä parta ja viikset siisteinä ja puhdista ne säännöllisesti

Vältä suun, nenän ja silmien alueen sekä ihorikkojen, näppylöiden ja lävistysten koskemista työpäivän aikana. Mikäli kosket näitä alueita, desinfioi kätesi.

Päivitetty 3.11.2023