Talous
Hyvinvointialueen rahoitus perustuu pääasiassa valtion rahoitukseen. Valtion rahoitus oli 2 163,2 miljoonaa euroa ja se kattoi 78,8 % toimintakuluista. Pirkanmaan hyvinvointialueen alijäämä poistojen ja tilinpäätössiirtojen jälkeen oli -136,5 miljoonaa euroa. Asukaslukuun suhteutettuna alijäämää oli 259 euroa asukasta kohden.
Toimintatuotoilla katettiin 17,5 prosenttia toimintakuluista
Vuoden 2023 toimintatuotot olivat 481,2 miljoonaa euroa ja niillä katettiin 17,5 % toimintakuluista. Toimintatuotoista 233,3 miljoonaa euroa muodostui myyntituotoista ja näistä 149,8 miljoonaa euroa tuli muilta hyvinvointialueilta.
Asiakasmaksutuotot olivat 164,5 miljoonaa euroa, joka on noin 6 % toimintakuluista. Tuet ja avustukset muodostivat 58 miljoonaa euroa, joista suurin osa oli valtion erillistä hankerahoitusta hyvinvointialueen käynnistämiseen ja kehittämiseen.
Vuosikate jäi negatiiviseksi
Toimintakulut olivat yhteensä 2 745,6 miljoonaa euroa ja näistä henkilöstökulut muodostivat 1 110 miljoonaa euroa, joka on noin 40 % toimintakuluista. Asiakaspalveluiden ostot olivat 781,1 miljoonaa euroa ja 28 % toimintakuluista. Tämä kuvastaa ulkopuolisen palvelutuotannon osuutta koko toiminnasta. Lisäksi omaan toimintaan sitoutuneita muiden palveluiden ostoja oli 456,6 miljoonaa euroa. Aineet, tarvikkeet ja tavarat oli 188,1 miljoonaa euroa, maksetut avustukset 67,2 miljoonaa euroa ja muut toimintakulut 142,6 miljoonaa euroa. Muista toimintakuluista vuokrakulut oli 134,4 miljoonaa euroa.
Toimintakatteeksi muodostui – 2 262,9 miljoonaa euroa. Hyvinvointialueen vuosikate oli -89,9 miljoonaa euroa. Vuosikate oli negatiivinen, joten se ei riittänyt kattamaan lainkaan poistoja.
Konserniin kuuluu tytäryhteisöjä ja osakkuusyhtiöitä
Pirkanmaan hyvinvointialueen konserni muodostuu Pirkanmaan hyvinvointialueesta sekä sen tytäryhteisöistä.
Niitä olivat vuoden 2023 lopussa
- Coxa Oy
- Keiturin Sote Oy
- Tays Kehitysyhtiö Oy
- TAYS Sydänkeskus Oy
- Tampereen yliopistollisen sairaalan tukisäätiö.
Konserniin kuului lisäksi osakkuusyhtiöitä. Niitä olivat laboratoriopalveluita tuottava Fimlab Laboratoriot Oy, hankinta- ja logistiikkapalveluita tuottava Tuomi Logistiikka Oy, ICMTpalveluita tuottava Istekki Oy, talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita tuottava Monetra Pirkanmaa Oy, työterveyspalvelut tuottava Tullinkulman Työterveys Oy sekä Pikassos Oy.
Pikassos toimii Sosiaalialan osaamiskeskuksena Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa ja edistää sosiaalialan osaamista yhteistyöllä hyvinvointialueiden, kuntien, oppilaitosten ja yliopiston kanssa.
Last modified 17.6.2024