Perhehoidon lomitus
Mitä on perhehoidon lomitus?
Sijaisvanhemmilla on oikeus kahteen vapaapäivään kuukaudessa. Vapaan aikana sijoitetut lapset voivat esimerkiksi vierailla omien läheistensä luona. Sijaisvanhempien vapaa voidaan järjestää myös sijaishoitajan eli lomittajan avulla. Lomittaja ottaa sijoitetut lapset hoitoonsa sijaisvanhempien vapaan ajaksi.
Lomittajana voi toimia sijaisperheen luonnolliseen verkostoon kuuluva henkilö, joka on saanut tehtävään koulutuksen. Lomittajalta edellytetään 18 - 68 vuoden ikää ja hänen tulee olla henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan lomittajan tehtävään sopiva. Luotsi järjestää lomittajakoulutusta vuosittain, yleensä marraskuussa. PRIDE-valmennettujen lomittajaksi ryhtyvien ei tarvitse osallistua lomittajakoulutukseen.
Lomittaja voi hoitaa sijoitettua lasta myös silloin, kun sijaisvanhemmat osallistuvat sijoitukseen liittyvään neuvotteluun, jatkokoulutukseen tai työnohjaukseen.
Luotsin tehtävänä on tarvittaessa auttaa sijaisvanhempia vapaan järjestelyissä. Jos sinulla on mielessä mahdollinen lomitusjärjestely, olethan yhteydessä Luotsiin!
Päätoimiseksi lomittajaksi?
Haluaisitko tukea sijaisvanhempia tehtävässään ja työskennellä lasten kanssa päätoimisesti? Oletko todellinen lastenhoidon ja ihmissuhdetyön asiantuntija? Sopisiko sinulle itsenäinen, viikonloppupainotteinen pesti?
Päätoimisena lomittajana mahdollistat vapaan useille Luotsin sijaisvanhemmille ja voit tukea sijaisvanhempia myös sijaisperheen elämään kuuluvissa tiukoissa paikoissa. Lomitus voi toteutua sijaisperheen tai lomittajan kodissa. Päätoimisen lomittajan työskentelyä koordinoidaan Luotsista.
Päätoiminen lomittaja saa PRIDE-valmennuksen ennen toimintaan ryhtymistä. Kasvatus- tai hoitoalan ammattiosaaminen on tehtävässä eduksi. Lomittajalle tehdään toimeksiantosopimus, jossa palkkio ja kulukorvaus ovat kilpailukykyiset, mahdollistaen päätoimisen työskentelyn. Päätoimisen lomittajan tehtävä edellyttää valmiutta liikkua Pirkanmaalla asuvien sijaisperheiden luokse.
Kysy lisää päätoimisesta lomittamisesta Luotsin sosiaalityöntekijältä:
Tiina Pihlajamäki
Last modified 11.12.2023