Päivystävät sijaisperheet

Mikä on päivystävä sijaisperhe?

Päivystäviä sijaisperheitä tarvitaan äkillisiä lastensuojelun kriisitilanteita varten, eli silloin, kun lapsen täytyy päästä sijaisperheeseen heti.

Päivystävät sijaisperheet ovat valmiina ottamaan sijoitettavan lapsen (tai lapset, jos sisarukset sijoitetaan yhdessä) luokseen välittömästi ja sitoutuvat hoitamaan häntä, kunnes lapsi palaa kotiin tai siirtyy pitkäaikaiseen sijaisperheeseen. Sijoitusten kestot vaihtelevat muutamasta päivästä yli vuoteen. Sijoitettavat lapset voivat olla minkä ikäisiä tahansa, vauvasta nuorisoikäiseen. Eniten päivystysperheisiin sijoitetaan alle 12-vuotiaita lapsia.

Päivystysperhe tarjoaa lapselle turvallista, tavallista arkea ja mahdollisuuden kiintyä hoitavaan aikuiseen. Samalla päivystysperhe auttaa lasta pitämään yhteyttä omiin läheisiinsä. Sijoituksen jatkuminen päivystysperheessä on mahdollista, jos lapsi tarvitsee pitkäaikaisen sijaiskodin. Tästä sovitaan erikseen.

Sijaisvanhemmalle päivystysperhetoiminta on vaihtoehto palkkatyölle kodin ulkopuolella. Päivystysajalta maksetaan päivystyskorvausta ja lapsen/lasten hoidon ajalta hoitopalkkiota ja kulukorvausta, joiden taso on kilpailukykyinen.

Perhehoito Luotsin päivystysperhetoiminnan piirissä on noin 50 päivystävää sijaisperhettä.

Päivystysperhetoiminta sopii teidän perheelle, kun

  • olette käyneet sijaisperheiden ennakkovalmennuksen
  • asutte lähellä Tamperetta, korkeintaan tunnin ajomatkan päässä
  • pystytte sitoutumaan päivystysperhetoimintaan päätoimisesti. Päivystävä sijaisvanhempi on kotona ja valmiina vastaanottamaan kiireellisesti sijoitettavan lapsen. Toinen sijaisvanhemmista voi käydä työssä kodin ulkopuolella.
  • Olette valmiina ottamaan lapsen vastaan riippumatta hänen taustastaan. Päivystysperheen kanssa sovitaan sijoitettavan lapsen iästä ja eläinallergiat otetaan huomioon, jos päivystysperheellä on lemmikkieläimiä.
  • Teillä on hyvät yhteistyötaidot ja joustavuutta, eivätkä muuttuvat tilanteet tuota ongelmia!

Päivystysperhe saa tukea tehtävässään

Jokaiselle päivystysperheelle nimetään kaksi omaa ohjaajaa, jotka kulkevat perheen rinnalla koko sijoituksen ajan. Ohjaajat tekevät kotikäyntejä päivystysperheeseen, tapaavat perhettä Luotsissa, pitävät yhteyttä puhelimitse ja osallistuvat sijoitetun lapsen asioita koskeviin neuvotteluihin yhdessä päivystysperheen kanssa.

Ohjaustyö tukee myös lapsen vanhempien ja sijaisperheen välistä yhteistyötä. Päivystävä ohjaustyön työntekijä on tarvittaessa tavoitettavissa ympäri vuorokauden.

Päivystysperheellä on oma sosiaalityöntekijä Luotsissa (perhehoitolain mukainen vastuutyöntekijä).

Sijaisvanhemmat osallistuvat päivystysperheiden ryhmätyönohjaukseen kuukausittain ja päivystysperheille räätälöityyn jatkovalmennukseen.

Päivystysperhe voi konsultoida lapsen asioissa psykologia tai muuta erityistyöntekijää.

Päivystysperheen ennakkovalmennus

Ennen päivystysperheeksi ryhtymistä saat lakisääteisen ennakkovalmennuksen. Luotsissa sijaisperheiden valmennus tapahtuu ryhmämuotoisena PRIDE-valmennuksena, joka on sama päivystysperheille ja pitkäaikaisille sijaisperheille. Valmennuksessa perehdytään ennakolta sijaisvanhemman tehtävään. Samalla arvioidaan perheen soveltuvuutta päivystäväksi sijaisperheeksi.

Valmennusryhmiä pidetään useita vuodessa ja niihin voi ilmoittautua jatkuvasti. PRIDE-valmennus on noin puoli vuotta kestävä prosessi, joka koostuu ryhmätapaamisista (27 h), niihin liittyvistä kotitehtävistä ja perhekohtaisista tapaamisista valmentajien kanssa.

PRIDE-valmennusryhmät kokoontuvat virka-ajan ulkopuolella arki-iltaisin tai lauantaipäivinä. Perhekohtaiset tapaamiset järjestetään virka-ajalla. Valmentajana toimii perhehoidon sosiaalityöntekijä yhdessä kokeneen sijaisvanhemman kanssa.

Valmennuksen aikana saatte paljon tietoa päivystysperhetoiminnan sisällöstä ja vaatimuksista ja voitte miettiä, sopisiko päivystysperhetoiminta juuri teidän perheelle. Päätös päivystysperheeksi ryhtymisestä tehdään valmennuksen lopuksi. Silloin sovitaan myös siitä, minkä ikäisiä lapsia perheenne ottaa päivystyksessä vastaan ja voiko lapsia olla yksi vai useampia kerrallaan.

PRIDE-valmennus on perheelle maksuton. Perhehoito Luotsin valmentamat sijaisperheet sitoutuvat olemaan Luotsi-kuntien käytössä kahden vuoden ajan valmennuksen päättymisestä. Tänä aikana perhe ei voi hakea sijoitettua lasta muiden sijoittajien kautta.

Sijaisperheen valmiudet

PRIDE-valmennuksessa sijaisvanhemmuudessa tarvittavia tietoja ja taitoja kutsutaan viideksi valmiudeksi:

  1. Suojella ja hoivata lasta
  2. Tukea lapsen yksilöllistä kehitystä
  3. Tukea lapsen suhteita syntymävanhempiinsa ja turvata lapsen muiden läheisten ihmissuhteiden jatkuminen
  4. Sitoutua lapseen ja edistää ennakoitavuutta ja jatkuvuutta lapsen elämässä ja
  5. Tehdä yhteistyötä lapsen asioissa.

Pride-valmennuksesta löydät lisätietoa Pesäpuu ry:n verkkosivuilta.

Valmennus on tärkeä askel sijaisvanhemmuuden polulla. Sijaisvanhemman taidot ja kokemus karttuvat toiminnan myötä ja päivystysperheiden tukityö on tässä apuna. Päivystysperhetoiminnasta voi siirtyä myöhemmin pitkäaikaiseksi sijaisperheeksi, ja myös pitkäaikainen sijaisperhe voi alkaa päivystää.

Tervetuloa sijaisperhevalmennukseen Luotsiin!

Hae päivystäväksi sijaisperheeksi

Jos sinulla on mielessäsi asioita, joita haluat käydä kanssamme vielä läpi, niin soita tai jätä tekstarilla soittopyyntö infopuhelimeemme: 040 800 4200. Vastaamme mielellämme kaikkiin sijaisperhetoimintaa koskeviin kysymyksiin.

Kaikki selvää ja valmiina käymään toimeen? Lähetä hakemus perhehoitajaksi! Hakemuksen voit toimittaa paperilla tai sähköpostin liitteenä.

Last modified 24.6.2024