Usein kysyttyä Kirurgian koulutuskeskuksesta
Tällä sivulla
Koulutuskeskuksen toiminta
Mistä koulutuskeskuksen opetuksessa käyttämät vainajat saadaan?
Miten vainajia käsitellään koulutuksen yhteydessä?
Voiko ihminen testamentata ruumiinsa koulutuskeskuksen käyttöön kuolemansa jälkeen?
Onko vainajien opetuskäytössä joitain riskejä?
Ketkä voivat käyttää koulutuskeskusta?
Voiko koulutuskeskukseen hakea harjoittelijaksi tai opiskelijavaihtoon?
Koulutukset ja niiden järjestäminen
Mitä koulutuksen järjestäminen Kirurgian koulutuskeskuksessa maksaa?
Millaisia palveluita koulutuskeskuksen hintoihin sisältyy?
Mitä koulutuskeskuksen hintoihin ei sisälly?
Kuinka voin varata koulutuskeskuksen koulutusta varten?
Voinko perua jo varatun ajankohdan?
Miten peruutan varatun ajankohdan?
Pitääkö koulutuksen järjestäjän hankkia kouluttaja itse?
Järjestetäänkö koulutuskeskuksessa valmiita kursseja, joille yksittäinen lääkäri voi ilmoittautua?
Millaiset tilat koulutuskeskus tarjoaa opetuskäyttöön?
Millaisia välineitä koulutuskeskuksessa on tarjolla opetusta varten?
Koulutuskeskuksen toiminta
Mistä koulutuskeskuksen opetuksessa käyttämät vainajat saadaan?
Koulutuskeskuksen opetuksessa käytetään vainajia, joille on tehty tai tullaan tekemään kuolemansyyn selvitykseen liittyvä oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus. Edesmenneen tahto ja vakaumus ruumiinsa käytön suhteen on varmistettu lain ja toimintaluvan mukaisesti sekä potilastietojärjestelmistä että hänen läheisiltään. Vainajia ei balsamoida tai pakasteta. Opetuskäyttö tapahtuu melko pian kuoleman jälkeen.
Miten vainajia käsitellään koulutuksen yhteydessä?
Opetustoiminta suoritetaan vainajan ihmisarvoa ja oikeusturvaa kunnioittaen. Vainajan valmistelusta huolehtii koulutuskeskuksen ammattihenkilöstö. Opetussalissa vainajaa käsitellään kuten potilasta leikkaussalissa hänen henkilöllisyyttään suojaten. Tehdyt haavat suljetaan huolellisesti. Opetustoiminta ei viivästytä vainajan hautaamista. Läheisille annetaan tarkat tiedot aikatauluista, jotka liittyvät vainajan luovutukseen heille.
Voiko ihminen testamentata ruumiinsa koulutuskeskuksen käyttöön kuolemansa jälkeen?
Mikäli toivoo ruumistaan käytettävän Kirurgian koulutuskeskuksessa kuoleman jälkeen, ei tarvitse tehdä erillistä testamenttia. Riittää, että tämä tahto kirjataan Omakantaan tai esimerkiksi hoitotestamenttiin. Siitä on hyvä kertoa myös läheisille. Kirurgian koulutuskeskus ei voi ottaa vainajaa opetuspotilaaksi, jos ruumiinavausta ei tehdä.
Ruumiinsa voi myös testamentata Tampereen yliopistolle Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnalle. Tällöin sitä käytetään lääketieteen opiskelijoiden anatomian opetuksessa. Tampereen yliopisto ei voi ottaa vastaan vainajaa, jolle tehdään ruumiinavaus.
Onko vainajien opetuskäytössä joitain riskejä?
Opetuspotilaina toimivat vainajat ovat niin sanottuja tuorevainajia, joiden taustoja pyritään selvittämään mahdollisuuksien mukaan.
Jos esitietojen perusteella tai ruumiinavauksessa on herännyt epäily esimerkiksi tuberkuloosista, COVID-19 infektiosta tai veriteitse tarttuvista sairauksista, vainajaa ei käytetä.
Veriteitse tarttuvien virusten testaaminen vainajasta on jälkikäteen käytännössä mahdotonta, joten HIV:iä, hepatiitti B:tä tai hepatiitti C:tä ei testata. Myöskään anamnestisella tiedolla ei voi täydellisesti poissulkea elämän aikaisen tartunnan mahdollisuutta.
Lukuisille verivirusta kantaville potilaille tehdään operaatioita ilman, että kantajuus on leikkausta tekevien tiedossa. Näiden virusten aiheuttamien veritartuntojen ehkäisemiseksi on annettu ohjeet potilaiden hoidossa. Samoja ohjeita pitää noudattaa myös, kun vainajia käytetään leikkausopetuksessa.
Ketkä voivat käyttää koulutuskeskusta?
Koulutuskeskuksessa voivat harjoitella terveydenhuollon ammattihenkilöstö ja alalle opiskelevat. Lääkintälaitteiden, implanttien ja instrumenttien valmistajat voivat järjestää koulutuskeskuksessa omia kurssejaan.
Keskuksessa ei voi testata kehittelyvaiheessa olevia välineitä tai laitteistoja. Mikäli vainajilla halutaan tehdä tutkimusta koulutuskeskuksessa, tutkimusryhmän tulee hakea sitä varten oma lupa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Hakemuksen liitteenä tulee olla toimivaltaisen eettisen toimikunnan lausunto. Katso lisätietoja sivulta Eettiset periaatteet, Tutkimus ja tuotekehitys.
Voiko koulutuskeskukseen hakea harjoittelijaksi tai opiskelijavaihtoon?
Ei voi. Mahdolliset hakemukset pitää tehdä Tampereen yliopistolle tai Pirkanmaan hyvinvointialueen yksiköille. Lue lisää hyvinvointialueen sivuilta.
Koulutukset ja niiden järjestäminen
Mitä koulutuksen järjestäminen Kirurgian koulutuskeskuksessa maksaa?
Tilavarausten hinnat ovat nähtävillä hinnastossa. Hinta riippuu koulutuksessa tarvittavien opetuspaikkojen ja tilojen määrästä käyttöpäivien mukaan. Varauksia ei voi tehdä tuntiperusteisesti. Emme laskuta erikseen vainajien käytöstä.
Millaisia palveluita koulutuskeskuksen hintoihin sisältyy?
Hintaan sisältyvät palvelut löytyvät hinnastosta.
Mitä koulutuskeskuksen hintoihin ei sisälly?
Hintaan eivät sisälly koulutuskohtainen erityisinstrumentaatio tai tarvikkeet. Ulkoisen instrumentaation perushuolto eli dekontaminaatiopesu kuuluu hintaan viiteen koriin saakka / varattu opetuspaikka. Mikäli pestäviä koreja on enemmän kuin 5 kpl / varattu opetuspaikka, ylimenevien korien pesusta veloitetaan 28 € + yleinen alv / kori. Mikäli huollossa on erityistarpeita, esimerkiksi sterilointi, ne sovitaan erikseen. Sterilointi laskutetaan koreittain 28 € + yleinen alv / kori.
Myös muu ylimääräinen työ kuten avaamattoman vainajan käyttöön liittyvä oikeuslääkärin konsultaatio ja ulkotarkastus tai ulkoisten instrumentaatioiden pakkaaminen lähetystä varten laskutetaan erikseen. Katso lisätietoja hinnastosta.
Koulutuskeskuksen ulkopuolisten tilojen, kuten luentosalien, tilavuokra tai tarjoilut eivät sisälly hintaan. Myöskään erikoistumistuntien hakeminen tai kurssitodistusten ja nimikylttien valmistaminen ei sisälly hintaan. Mikäli edellä mainituille on tarvetta, kysy tarjousta osoitteesta kirurgiankoulutuskeskus@pirha.fi. Autamme mielellämme!
Kuinka voin varata koulutuskeskuksen koulutusta varten?
Tilojemme varaaminen tehdään Kirurgian koulutuskeskuksen varauskalenterin kautta. Varauksen tekeminen vaatii varauskalenterin käyttäjäksi rekisteröitymisen. Sen jälkeen voit hallinnoida omia varauksiasi ja käyttäjätietojasi. Varauskalenterin kautta voit myös tehdä varaustiedustelun.
Voinko perua jo varatun ajankohdan?
Varauksen voi perua ilman kustannuksia viimeistään kahdeksan viikkoa ennen varattua ajankohtaa. Jos peruutus tehdään myöhemmin, peritään 50–100 % kuluista (katso hinnasto). Muutokset kurssin ajankohtaan ja aikatauluun pitää myös tehdä viimeistään neljä viikkoa ennen varattua ajankohtaa.
Miten peruutan varatun ajankohdan?
Peruutukset ilmoitetaan kirjallisesti osoitteeseen kirurgiankoulutuskeskus@pirha.fi. Myös varauskalenterin kautta voi tehdä varauksen peruutuspyynnön.
Pitääkö koulutuksen järjestäjän hankkia kouluttaja itse?
Kyllä. Koulutuskeskus ei tarjoa kouluttajaa, vaan kurssin järjestäjän pitää hankkia sellainen itse. Sisäisissä koulutuksissa kouluttaja on useimmiten klinikan oma erikoislääkäri. Yhdistykset ja laitevalmistajat saattavat myös palkata asiantuntijoita muualta antamaan koulutusta.
Järjestetäänkö koulutuskeskuksessa valmiita kursseja, joille yksittäinen lääkäri voi ilmoittautua?
Suuri osa kursseista on sisäisiä tai yhteistyökumppaneiden järjestämiä, ja niille ei voi ilmoittautua koulutuskeskuksen kautta. Koulutuskeskus järjestää omiakin kursseja, joihin otetaan yksittäisiä osallistujia muista sairaaloista. Niistä tiedotetaan koulutuskeskuksen sivuilla.
Pirkanmaan hyvinvointialueen sisäiseen koulutukseen voi osallistua vierailijana tietyin ehdoin. Osallistumisesta pitää aina sopia koulutusvastaavan kanssa. Vierailijan tulee ilmoittaa osallistumisestaan sisäiseen koulutukseen etukäteen osoitteeseen kirurgiankoulutuskeskus@pirha.fi. Koulutus on vierailijalle maksullinen, 430 euroa + kulloinkin voimassa oleva yleinen ALV / vierailija / päivä, ja se maksetaan Kirurgian koulutuskeskukselle. Löydät lisätietoja Koulutukseen osallistuvalle -sivulta.
Millaiset tilat koulutuskeskus tarjoaa opetuskäyttöön?
Kirurgian koulutuskeskuksen rakennus on valmistunut vuonna 2013. Opetussali on kooltaan 210 m² ja se voidaan jakaa väliseinällä kahdeksi saliksi, joissa kummassakin on neljä opetuspaikkaa. Salissa on ilmastointi ja hyvä yleisvalaistus opetuspisteiden leikkausvalaisimien lisäksi. Opetussalin ulkoseinät ja ovet ovat lyijysuojattuja, joten säteilyn käyttö salissa on mahdollista.
Millaisia välineitä koulutuskeskuksessa on tarjolla opetusta varten?
Koulutuskeskus tarjoaa opetukseen yleiskirurgista ja ortopedistä perusvälineistöä. Myös laparoskooppisia välineitä löytyy jonkin verran. Kysy lisää koordinaattoreilta. Kaikki opetussalin kahdeksan leikkauspöytää ovat aitoja, sähköisesti säädettäviä leikkaussalitasoja ja niihin liittyy kaksi näyttöä sisältävät kattokeskukset. Kahteen keskukseen voidaan asentaa lamppukamera, joista saatu kuva voidaan välittää niin opetussalin näytöille kuin muualla olevaan luentosaliin. Endoskopiatorneja on kuusi. Opetussalissa on käytettävissä useita liikuteltavia instrumenttipöytiä. Lisäksi käytössä on kaksi C-kaarta ja O-kaari.
Opetussalissa ei ole tarjolla paineilmaa.
Miten järjestän ulkoisen välineistön toimituksen ja noudon?
Koulutuskeskuksen käynti- ja tavarantoimitusosoite on O-rakennus, 2. krs, Arkkiatrinkuja 6, 33520 Tampere. Isot tavarakuljetukset tuodaan sisään Vainajien nouto -katoksesta. Katso kartat ajo-ohje. Ulko-ovella ei ole lastauslaituria, joten suosittelemme, että tavarankuljetusautossa on nostettava ja laskettava lastauslava. Voimme tarjota pumppukärryn tavaroiden kuljettamiseen.
Isoja tavarakuljetuksia otetaan vastaan arkisin klo 8–10 ja 14.30–16 välisenä aikana, pienempiä kuljetuksia myös klo 10–14.30. Sovi aina vastaanotto ja nouto koordinaattorien kanssa puh. 050 406 9171, sillä henkilökunta voi olla kiinni salityöskentelyssä tai ei aina ole paikalla.
Miten ulkoinen välineistö huolletaan koulutuksen jälkeen?
Instrumentit kuljetetaan Taysin D-rakennuksessa sijaitsevaan keskitettyyn välinehuoltoon, jossa ne huolletaan ja pestään. Koordinaattorit eivät pese instrumentteja koulutuskeskuksessa. Välinehuoltokeskus tarvitsee instrumenttien ja välineiden huolto-ohjeet, jotta huolto voidaan suorittaa oikeaoppisesti eikä se vahingoita välineistöä. Pyydämme lähettämään huolto-ohjeet ennen koulutustilaisuutta osoitteeseen kirurgiankoulutuskeskus@pirha.fi.
Instrumentaatio on valmiina pakattavaksi kolmantena arkipäivänä koulutuksesta laskien. Välineistön pesu ja toimitus takaisin saman koulutuspäivän aikana ei ole mahdollista. Toive nopeammasta käsittelystä on esitettävä viimeistään ennen sovittua koulutuspäivää. Sen onnistuminen riippuu huollettavan instrumentaation määrästä ja laadusta sekä välinehuoltokeskuksen kapasiteetista. Emme takaa, että pystymme toteuttamaan toiveen nopeutetusta aikataulusta!
Dekontaminaatiopesu sisältyy opetussalin vuokraan viiteen koriin saakka / varattu opetuspaikka. Ylimenevien korien pesusta laskutetaan ylimääräinen pesumaksu 28 € + yleinen alv / kori (v. 2025).
Tarvittaessa pesun yhteydessä voidaan tehdä myös sterilointi, joka laskutetaan korien määrän mukaan 28 € + yleinen 24 % / kori (v. 2025). Kaikki instrumentit, joita käytetään vainajilla suoritetun koulutuksen jälkeen elävillä potilailla, tulee steriloida ennen kuin ne lähtevät sairaalan kampukselta.
Ulkoisen välineistön järjestely ennen ja jälkeen koulutuksen sekä pakkaaminen lähetystä varten kuuluu koulutuksen järjestäjän vastuulle. Mikäli koordinaattorin halutaan hoitavan ulkoisen välineistön pakkaamisen ja lähetyksen, se sovitaan ja laskutetaan erikseen työtuntien mukaan 70 € + yleinen alv / tunti.
Last modified 10.1.2025