Väitöskirjatutkimuksen mukaan jopa puolella suomalaisista raskaana olevista naisista ruokavalion ravitsemuslaatu eli ruokavalion koostumus suhteessa ravitsemussuosituksiin oli suosituksia heikompaa. Joka kolmas raskaana oleva ei syönyt kasviksia päivittäin. Alle puolet söi kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositusten mukaisesti eli vähintään viisi annosta päivässä.
Noin kolmasosa naisista söi kalaa suositusten mukaisesti vähintään kaksi kertaa viikossa ja valitsi kasviöljypohjaisen levitteen leivälle voin tai voi-kasviöljysekoituksen sijaan. Raskaana olevien ruokavalion ravitsemuslaatu kuitenkin koheni jonkin verran raskauden edetessä. Vihanneksia vähintään kahdesti päivässä syövien ja päivittäin hedelmiä ja/tai marjoja sekä täysjyvätuotteita syövien osuudet olivat Suomessa korkeammat muihin maihin verrattuna.
Lähes kaikki raskaan olevat käyttivät raskauden ajalle suositeltuja ravintolisiä eli D-vitamiini- ja foolihappolisää raskauden aikana, mutta vain noin puolet naisista käytti niitä suositelluin annoksin ja kolmasosa käytti suositeltua suurempia annoksia.
Artikkeliväitöskirjassa käsitellään myös älypuhelimella käytetyn elintapojen kirjaamiseen tarkoitetun terveyssovelluksen käytön vaikutusta raskaana olevien terveyskäyttäytymiseen sekä alle kouluikäisistä ja alakouluikäisistä lasten ruokavalion laatua suhteessa ravitsemussuosituksiin.
Väitöskirja:
Lifestyle habits and novel means for dietary screening and health promotion in pregnant women and children (Koivuniemi Ella)