Riittävä lepo ja uni

Pitkäaikainen riittämätön yöuni on yhteydessä mm. lihavuuteen, metaboliseen oireyhtymään ja tyypin 2 diabetekseen. Riittävä nukkuminen on puolestaan yksi diabeteksen hyvän hoitotasapainon edellytyksistä. Liian vähäinen uni lisää elimistön stressihormonien eritystä ja stressihormonit heikentävät insuliinin vaikutusta eli lisäävät insuliiniresistenssiä ja terveenkin ihmisen aineenvaihdunta muuttuu diabeettiseen suuntaan. 

Univajeen on osoitettu olevan yhteydessä painonnousuun, vastustuskyvyn huononemiseen ja tulehdusriskiin, ja näitä kautta tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen ja uniapneaan.

Uniapnea on yksi keskeisistä unihäiriöiden aiheuttajista ja on yleinen sairaus tyypin 2 diabetesta sairastavilla. Sen oireita ovat päiväväsymys, voimakas kuorsaus, yölliset hengityskatkokset ja yöunen levottomuus. Hoitamattomana uniapnea lisää stressihormonipitoisuutta ja tätä kautta häiritsee diabeteksen hoitotasapainon saavuttamista. Katkonaisen unen taustalla voi myös olla huono verensokeritasapaino. Korkeat verensokerit aiheuttavat sokerin eritystä virtsaan ja tätä kautta lisäävät virtsamääriä, jolloin yöuni katkeaa wc-käyntien vuoksi. Erityisesti ammattiautoilijoilla on uniapneaan liittyvän vireystilan häiriön löytäminen tärkeää ja heille on hyödyllistä tehdä uneliaisuuskysely.

Kyselyt:

BNSQ-FIN unikyselylomake

Uneliaisuuskysely

Uniapnean todennäköisyyden arviointi

Linkit:

Unettomuuden käypähoito

Uniapnean käypähoito

Uniapnean hoitoketju Pirkanmaan hyvinvointialue

Last modified 18.10.2024