Diabeteksen ehkäisy

Elintapojen muuttaminen terveyttä suojaaviksi voi kokonaan estää sairauden tai ainakin viivästää diabeteksen kehittymistä henkilöillä, joilla on suuri riski sairastua tautiin.

Terveydenhuollon ammattilaisten tulee olla aktiivisia ja tehdä testauksia ja sähköisiä kyselyitä osana normaalia toimintaansa esim. työterveyshuollossa, neuvoloissa, kouluissa, kutsunnoissa ja vastaanotoilla. Riskitestien tulokset tulee aina kirjata digitaalisesti sairauskertomukseen.

Poikkitoiminnallinen yhteistyö

Diabeteksen ehkäisy perustuu jo lapsuudesta lähtien poikkitoiminnallisella yhteistyöllä (erityisesti koti, päivähoito, neuvolat, koulut, kunnan liikuntatoimi) terveyttä edistävien elintapojen tukemiseen ja vaaratekijöiden (liikapaino sekä vähäinen arkiaktiivisuus ja liikunta, liiallinen istuminen, kohonnut verenpaine ja veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöt) vähentämiseen. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten ja nuorten lihavuuden ehkäisyn ja hoidon palveluketju

Ehkäisytyössä tehdään yhteistyötä myös yksityisen (mm. työterveyshuolto, muut terveydenhuoltopalvelut, apteekit) sekä kolmannen sektorin (mm. diabetes- ja sydänyhdistykset, urheiluseurat) kanssa. 

Tyypin 2. diabeteksen ehkäisy Käypähoito

Ehkäisyssä keskiössä ovat elintavat ja tarvittaessa niiden muutokset: laihduttaminen, istumisen vähentäminen ja liikunnan lisääminen, niukasti kovaa ja kohtuullisesti pehmeää rasvaa sisältävä runsaskuituinen ruokavalio.

Tyypin 2 diabetesta sairastavan tietopaketti

Ruokavalio diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa

Suomalaiset ruokasuositukset

Liikunta ja tyypin 2. diabetes Käypähoito

Liikkumisen suositukset

Pirkanmaan Hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023-2026 on strateginen alueellinen asiakirja, joka antaa suuntaviivat alueellisen terveyden edistämisen koordinaation painopisteille ja niiden toimeenpanolle. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023-2026

Last modified 13.1.2025