Ryhmätoiminta

Tyypin 2 diabetekseen sairastuminen tuo mukanaan paljon kysymyksiä ja tiedontarvetta. Usein diabetes todetaan rutiinitarkastuksen yhteydessä ilman edeltäviä oireita. Tyypin 2 diabetes on kuitenkin vakava ja pysyvä sairaus, jonka hyvä hoito edellyttää paljon tietoa ja taitoa myös diabetesta sairastavalta itseltään.  

Vastasairastuneille on monilla paikkakunnilla tarjolla ensitietoryhmiä. Ryhmissä käsitellään monipuolisesti tyypin 2 diabeteksen osa-alueita ja ryhmässä saa myös vinkkejä ja tukea muilta samassa tilanteessa olevilta. Tyypin 2 diabetesta sairastavat tarvitsevat usein myös tukea mm. painonhallintaan tai tupakoinnin lopettamiseen. Tietoa terveysasemien ryhmäohjauksesta saa omasta hoitopaikasta tai paikallisesta diabetesyhdistyksestä.  

Tulppa-kuntoutus on Sydänliiton suunnittelema ja terveydenhuollon toteuttama toimintamalli sepelvaltimotautia tai muuta valtimosairautta sairastaville tai niille, joiden riski sairastua valtimotautiin on suurentunut, kuten tyypin 2 diabetesta sairastavilla. 

Tulppa-kuntoutus Sydänliitto

Tunnesyömisen ryhmä on tarkoitettu henkilölle, jolla on ongelmia ylipainon ja painonhallinnan kanssa ja hän hoitaa tunteitaan toistuvasti syömisen avulla. Tavoitteena on tutustua omiin syömiseen liittyviin tapoihin, tunteisiin ja ajatuksiin sekä harjoitella uusia keinoja käsitellä tunteita ja ajatuksia.  

Ammattilainen saa lisätietoa ryhmään hakeutumisesta ravitsemusterapeutilta tai diabetesyksikön psykologilta.

Diabetesliitto järjestää eri puolilla Suomea kursseja sekä diabetesta sairastaville että heidän läheisilleen. Osa kursseista järjestetään etäyhteyksin. Kursseille hakeutumiseen ei tarvita lääkärintodistusta.

Kurssit Diabetesliitto

Kela rahoittaa kuntoutus- ja sopeutusvalmennuskursseja työelämässä oleville, sinne palaaville, kuntoutustuella oleville tai opiskelijoille.  Kelarahoitteisille kursseille vaaditaan lääkärinlausunto hakemuksen lisäksi. 

Monet diabetesyhdistykset tarjoavat vertaistukea diabetekseen sairastuneille ja riskiryhmässä oleville. Vertaistukeen osallistuvat ovat tasavertaisia keskenään ja toimivat yleensä sekä tukijoina että tuettavina. Vertaistukiryhmä voi auttaa jäseniään painonhallinnassa, liikunnan lisäämisessä ja hoitomotivaation löytymisessä ja ylläpitämisessä.

Last modified 13.1.2025