Maksuton hoitotarvikejakelu
Diabeteslaitteiden rekisteröinti ja käyttö Pirkanmaan hyvinvointialueella
Diabeteslaitteet (mittarit, sensorit, insuliinipumput) ovat potilaalle kotikäyttöön luovutettavia lääkinnällisiä laitteita. Laitetta luovutettaessa terveydenhuollon ammattilainen varmistaa, että potilas saa yksilöllistä tarvettaan vastaavan laitteen ja hoitotarvikkeet, osaa käyttää laitetta tarvettaan vastaavalla tavalla ja hyötyy siitä sekä saa viipymättä tiedon hoitotarvikettaan koskevasta saatavuus- tai toimintahäiriöistä.
Jos diabeteslaite on potilaalla henkilökohtaisessa ja säännöllisessä käytössä, se rekisteröidään WebFimlabista löytyvään Omamittaussovellukseen, tehdään siihen tarvittavista tarvikkeista Omamittauksessa hoitotarvikelähete ja huolehditaan siitä, että potilas tai hänen hoidostaan vastaava ammattilainen osaa käyttää laitetta ja tulkita tuloksia. Terveydenhuollon yksiköt, joilla on pääsy WebFimlabiin, huolehtivat laiterekisteröinnin itse. Jos yksikössä ei ole mahdollisuutta käyttää WebFimlabin Omamittaussovellusta, hoitovastuussa olevan lääkärin diabetestyyppiin ja hoitomuotoon perustuva laitearvio kirjataan sairauskertomukseen, ja potilaan laitteiden rekisteröinti ja hoitotarvikelähetteen laatiminen tehdään esimerkiksi hoitajan puhelinkonsultaatioajalla sellaisessa yksikössä, jossa on mahdollisuus käyttää Omamittaussovellusta. Työterveyspotilaat ja muut yksityisen terveydenhuollon potilaat ohjataan ottamaan itsenäisesti yhteyttä oman terveysaseman diabeteshoitajaan, mikäli yksiköstä ei ole pääsyä WebFimlabiin.
Käyttötarkoituksen mukainen diabeteslaitteen valinta
Terveydenhuollon ammattilainen tekee ja päivittää säännöllisesti diabetesta sairastavan potilaan hoitosuunnitelman, johon kuuluu omahoidossa käytettävien lääkinnällisten laitteiden tarpeen, hyödyntämisen ja vaikuttavuuden arviointi. Kullakin potilaalla käytetään yksilöllistä tarvetta vastaavaa ja Fimlabin hankintasopimuksen mukaista laitetta. Käypä hoito suositus ohjaa näyttöön perustuvaan ja kustannusvaikuttavaan laitteiden hyödyntämiseen. Laitteen ja välineiden tarpeen arviointiin tarvitaan tieto diabetestyypistä ja hoitomuodosta.
Tyypin 2 diabetesta sairastava potilas, jolla ei ole insuliinihoitoa ja joka on yksilöllisesti asetetussa glukoositasapainossa
- Pääsääntöisesti ei tarvita omahoidon tueksi säännöllistä verensokerimittausta, koska nykyisin käytettävät lääkkeet eivät aiheuta hypoglykemioita.
Tyypin 2 diabetesta sairastava potilas, jolla on perusinsuliini muun diabeteslääkityksen lisäksi
- Verensokerimittari päivittäiseen verensokerin seuraamiseen (verensokerin mittaus aamuisin, ajoittain ateriaparimittaukset sekä tarvittaessa voinnin muuttuessa). Jaettavaan laitteeseen (AccuChek Instant) on mahdollista ladata sovelluskaupasta maksuton mobiilisovellus (mySugr), joka auttaa potilasta hoitopäätösten teossa.
Tyypin 2 diabetesta sairastava potilas, jolla on monipistoshoito
- Verensokerimittari päivittäiseen verensokerin seuraamiseen (CareSens Dual). Yksilöllisen arvion mukaan potilas saattaa tarvita myös liuskoja ketoaineiden mittaamiseen ja/tai sensorin. Sensorin jatkuva käyttö edellyttää omahoidon ohjausta, sensoroinnin hyödyntämistä yli 80 % ajasta sekä osoitettua vaikutusta verensokeritasapainoon.
Hoitotarvikepalvelun kriteerit ja yleisohje Pirkanmaan hyvinvointialue
Hoitotarvikelähetteen teko määräaikaisena
Hoitotarvikelähete voidaan tehdä määräaikaisena, jos potilaalla on väliaikainen tarve hoitotarvikejakelulle. Tällöin hoitotarvikelähetteen voimassaoloajaksi merkitän päivämäärä, kun tarve hoitotarvikejakelulle päättyy (esim gestaatiodiabeteksessa 2 kk lasketusta ajasta).
Terveydenhuollon yksiköstä luovutettavat diabeteslaitteet ja välineet
Laitteiden aloitukseen ja tilapäiseen, diagnostisessa tarkoituksessa tehtävään 2 viikon sensorointiin tai verensokeriseurantaan tarvittavat välineet jaetaan hoitoyksiköistä eikä näistä tarvikkeista tehdä hoitotarvikelähetettä.
Potilaalle luovutettua mittaria tai sensorin lukijaa ei palauteta eli sen voi rekisteröidä ja luovuttaa terveydenhuollon yksiköstä ilman hoitotarvikelähetettä, jos liuskojen tai sensoreiden tarve on lyhytaikainen (alle 3 kk) .
Tarkemmat ohjeet ammattilaiselle löytyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen intranetistä.
Lisätietoa:
Omamittaussovelluksen käyttöohje Fimlab
Omamittaussovellus video Fimlab
Lääkinnällisten laitteiden turvallinen käyttö - opas laiteosaamisen varmistamiseen Sosiaali- ja terveysminosteriö
Tyypin 2. diabetes Käypähoito
Insuliininpuutosdiabetes Käypähoito
Last modified 3.1.2025