Diabetesta sairastavan tuen tarve
Terveydenhuollon tehtävänä on tukea sairastuneen sopeutumista sairauden aiheuttamiin muutoksiin omassa itsessä ja elämässä. Tavoitteena ovat sairastuneen kehittyminen oman terveyden- ja sairauden hoitonsa asiantuntijaksi sekä kykyjen mukainen vastuunotto omasta hyvinvoinnista.
Ammattilaisen tilannearvion lisäksi asiakkaan voimavarojen ja arkielämän pitää vaikuttaa siihen, miten hänen palvelunsa järjestetään: miten ajanvaraus, miten hoidon koordinaatio, miten yhteydenpito asiakkaan ja ammattilaisten välillä hoidetaan. Ammattilaisen ja asiakkaan yhteinen näkemys määrittää myös sen, mitkä omahoidon tukikeinot soveltuvat parhaiten asiakkaan tilanteeseen, ja mitkä ovat hoidon tavoitteet ja painopisteet.
Hyvin voimavaroja omaavat ja vähemmän sairaat hyötyvät erilaisesta tuesta (asiakkuuspolusta) kuin vähän voimavaroja omaavat ja vaikeasti sairaat asiakkaat. Terveys- ja hoitosuunnitelmassa otetaan kantaa hoidon ja seurannan koordinointiin, tavoitteisiin ja keinoihin. Digitaalisten palveluiden hyödyntämiskyky tulee arvioida potilaskohtaisesti, eikä esimerkiksi ikäperusteisesti.
Tukea diabeteksen hoitoon Terveyskylä
Mieliala ja jaksaminen Diabetesliiton Hyvinvoinnin polut
Last modified 18.10.2024