Hoidon tavoitteet

  • Diabeteksen hoidon tavoitteena on oireettomuus, lisäsairauksien ehkäisy ja hyvä elämänlaatu. 
  • Hoidon yksilölliset lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet asetetaan ja tavoitteisiin pääsemisen keinot valitaan yhdessä asiakkaan kanssa sekä kirjataan hoitosuunnitelmaan.  
  • Diabeteksen hoidon onnistumisessa oleellista on asiakkaan motivoituminen terveellisten elintapojen noudattamiseen ja lääkehoitoihin sitoutuminen. Tässä mm. verensokerin, painon ja verenpaineen omamittaukset, riittävä hoidonohjaus, potilaan tietojen ja taitojen luominen ja vahvistaminen, pitkäaikaiset hoitosuhteet sekä kannustava ja motivoiva vuorovaikutus on tärkeää. 
  • Yleinen tavoite paastoglukoosille <7 mmol/l ja aterian jälkeisille arvoille 8-10 mmol/l, yksilöllisesti arvioiden esimerkiksi hypoglykemioiden vuoksi muuttaen.  
  • Yleinen Hba1c-tavoite on <53 mmol/l, mutta Hba1c-tavoite määritellään aina yksilöllisesti huomioiden erityisesti hypoglykemiariski.  
  • Varhaisessa diabeteksessa tavoite on <48-53 mmol (kroonisessa diabeteksessa <53-58 mmol/l ja iäkkäillä ja monisairailla 58-69 mmol/l.) 

Interaktiivinen hoitokaavio, varhainen aikuistyypin diabeteksen hoito Käypä hoito

  • Verensokerin omamittausten tarve vaihtelee muun muassa hoitomuodon, glukoositasapainon, hypoglykemiaherkkyyden, päivärytmin ja potilaan oman valmiuden mukaan.  
  • Sairastumisen alkuvaiheessa tai glukoositasapainon heikentyessä verenglukoosin ateriapareilla voi opetella arvioimaan, miten erilaiset syömiset, liikunta ja lääkevalmisteet vaikuttavat verenglukoosiin. 
  • Perusinsuliinia käyttävä diabetesta sairastava tarvitsee päivittäistä verensokerin seurantaa, yksilöllisen ohjeistuksen mukaan. Monipistoshoidossa olevan tyypin 2 diabetesta sairastava tarvitsee verensokerinsa seurantaa kuten tyypin 1 diabeteksessa.  
  • 3/2024 päivitetyn Tyypin 2 diabeteksen Käypä hoito -suosituksen mukaan, jos HbA1c-taso on tavoitteen mukainen eikä potilas käytä hypoglykemioille altistavia lääkkeitä, päivittäisestä omaseurannasta ei ole osoitettu olevan lisähyötyä.
  • Verenpaineen vähimmäishoitotavoite diabetesta sairastavilla on <140/80 mmHg (kotimittaus <135/80). Hoitotavoitteeseen <130/80 mmHg (kotimittaus 125/80) pääseminen voi pienentää diabetesta sairastavan aivohalvausriskiä. Hoitotavoite on <130/80 mmHg (kotimittaus <125/80) kroonista munuaistautia sairastavalla potilaalla (eGFR < 60 ml/min/1,73 m2) ja tapauksissa, joissa diabeettiseen tai ei-diabeettiseen munuaistautiin liittyy selvästi lisääntynyt albuminuria (U-Alb > 300 mg/vrk tai U-AlbKre > 30 mg/mmol). Tiukempaan tavoitteeseen pyritään, jos se voidaan haitoitta saavuttaa. 
  • LDL-tavoite aikuistyypin diabeteksessa on <2,6 ja <1,8 mikäli yksikin suuri riskitekijä valtimotaudille (tupakointi, hypertensio, suku) ja <1,4 mikäli on lisääntynyttä albuminuriaa, retinopatia, valtimotauti tai kolme merkittävää riskitekijää. 
  • Lisääntynyt albuminuria on merkki lisääntyneestä komplikaatioriskistä, ja sen hoito on tärkeää. Raja-arvona voidaan pitää U-Albkre >3 mg/mmol. 

Riittävä liikunta, uni ja lepo sekä painonhallinta ovat tärkeitä tyypin 2 diabeteksen hoitomuotoja:  

Elintapaneuvonta Pirkanmaan hyvinvointialue

Tupakoinnin lopettaminen on tärkeä osa diabeteksen hoitoa. 

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito Käypähoito

Alkoholin käyttömäärien tarkastelu on tarpeen. Alkoholin runsas käyttö vaikeuttaa painonhallintaa sisältämänsä kalorimäärän vuoksi, nostaa verenpainetta, altistaa hypoglykemioille ja heikentää elämänhallintaa.

Alkoholin käytön riskit AUDIT

Last modified 3.1.2025