Lääkehoito tyypin 2 diabeteksessa
Tyypin 2 diabeteksen lääkehoidolla pyritään oireettomuuteen ja lisäsairauksien kehittymisen ehkäisyyn. Hoidossa tärkeää on kokonaisvaltaisuus. Kohonneen veren glukoosin lisäksi lääkkeillä hoidetaan kohonnutta verenpainetta ja kohonnutta veren kolesterolia (LDL-kolesteroli). Diabetesta sairastavalle aloitetaan lipidi- ja verenpainelääkitys matalammilla raja-arvoilla kuin muille.
Dyslipidemiat Käypä hoito
Diabetes ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt Terveyskylä
Kohonnut verenpaine Käypä hoito
Diabetes ja verenpaine Terveyskylä
Hyperglykemiaa voidaan hoitaa useilla eri tavoin vaikuttavilla lääkkeillä. Lääkkeen valintaan vaikuttavat sairauden kesto, mahdollinen ylipaino, elimistön oma insuliinieritys ja muut sairaudet. Ensisijainen hoitotavoite on pyrkiä diabeteksen remissioon, kun se on mahdollista, ainakin kun taudin tiedossa oleva kesto on noin 5 vuotta tai vähemmän. Lääkitys tulee aloittaa viivyttelemättä heti, kun diabetes on todettu.
Hyperglykemian hoitoon käytettävät lääkkeet:
- Metformiini
- SGLT2-estäjät
- GLP-1-reseptorin kautta vaikuttavat lääkkeet
- DPP4-estäjät eli gliptiinit
- Insuliiniherkistäjät eli glitatsonit
- Sulfonyyliureat
- Glinidit, kuten repaglinidi
- Insuliinit
Tyypin 2. diabeteksen verensokerin lääkehoito Terveyskylä
Tyypin 2. diabetes Käypä hoito
Lääkehoidon vuokaavio Käypä hoito
Useimmat diabeteslääkkeet ovat erityiskorvattuja B-lausunnolla, joka voidaan laatia heti, kun diagnoosi on tehty. GLP-1-analogien erityiskorvattavuudelle on tiukemmat kriteerit (BMI, HbA1c-taso ja aiempi lääkitys) ja se vaatii erillisen B-lausunnon.
Last modified 3.1.2025