Etäseuranta
Sydämen vajaatoimintaa sairastavien etäseuranta
Sydänsairaala pyrkii ottamaan kaikki Tampereella, Valkeakoskella, Hämeenlinnassa ja Jyväskylän Novassa hoitosuhteessa olevat vajaatoimintapotilaansa mukaan sydämen vajaatoiminnan etäseurantaan. Tavoitteena on havaita vajaatoiminnan vaikeutuminen varhaisessa vaiheessa ja saada siihen puuttumalla vähennettyä sairaalahoitojaksoja tai ajoitettua ne paremmin. Potilaat oppivat etäseurannan kautta myös oman sairautensa tarkkailua ja hoitoa sekä saavat yhteyden hoitoyksikköönsä helpommin.
Etäseurantamalleja ovat:
1. Sydänsalkku
Asiakkaat saavat Sydänsairaalan vajaatoimintahoitajalta salkun, jonka sisällä on tabletti, vaaka ja verenpainemittari. He saavat koulutuksen ohjelman käyttöön salkun saadessaan ja yleensä kirjautuvat ensi kerran Sydänsalkku-ohjelmaan tällä käynnillä. Tavoitteena on, että ainakin 2-7krt/viikossa potilaat kirjautuisivat ohjelmaan, tekisivät oirekyselyn (viisi samaa kysymystä joka kerta, kyllä/ei vastaukset), kävisivät vaa’alla ja lähettäisivät tulokset sitten Sydänsairaalaan. Vajaatoimintahoitajat tarkastavat tulokset joka arkipäivä ja tarvittaessa kommentoivat niitä, ottavat yhteyttä potilaaseen, antavat lääkityksensäätö-ohjeita jne. Ohjelman kautta asiakkaat voivat myös laittaa viestiä hoitajille.
2. Sydänsalkku mobiiliversio
Asiakkaat lataavat matkapuhelimeensa Sydänsalkku-sovelluksen Google Play-kaupasta tai AppStore-sovelluskaupasta. He vastaavat oirekyselyyn kuten ohjelman tablettiversiossa, mutta käyvät kotona omalla vaa’alla ja lisäävät painolukemansa ohjelmaan ja sitten lähettävät tiedot Sydänsairaalaan. Myös tässä mahdollisuus laittaa viestiä hoitajille. Ja kuten edellä, vajaatoimintahoitajat tarkastavat ja kommentoivat tuloksia joka arkipäivä.
3. Bostonin etäseuranta
Tiettyihin Bostonin sydäntahdistin-malleihin pystytään kytkemään vajaatoiminnan pahentumisen merkkejä seuraava ohjelma HeartLogic. Vajaatoiminta-etäseuranta pystytään kytkemään etänä päälle ja se tarkkailee sydämessä ja keuhkoissa tiettyjä merkkejä ja lähettää hälytyksen vajaatoimintahoitajille, jos näitä merkkejä alkaa tulla. Vajaatoimintahoitajat tarkastavat joka arkipäivä näitä hälytyksiä ja tarvittaessa ottavat potilaaseen yhteyttä.
4. Matalan kynnyksen seurantamalli Sydänsairaalan osasto B5:n kautta (Hatanpään sairaalassa)
Jos potilaat eivät sovellu edeltäviin malleihin, heillä on vaikea sydämen vajaatoiminta, ja toistuvia osastohoitojaksoja, heidät voidaan ottaa ns. matalan kynnyksen seurantaan Sydänsairaalan yksiköistä. Heille ohjelmoidaan sieltä käsin säännöllisiä seurantoja yhteydenottoineen.
5. Puhelinseuranta
Mikäli mikään edeltävistä malleista ei sovellu, asiakas saa hoitopaikkansa vajaatoimintahoitajan yhteystiedot ja voi olla puhelimitse yhteydessä tarpeen mukaan. Koska kyseessä on krooninen, monesti etenevä sairaus, on tärkeää, että asiakas tietää mihin soittaa, jos on kysyttävää tms.
Last modified 2.9.2024