Elämäntapaohjaus
Sydänystävällinen ravitsemus
Sydänystävällinen ruokavalio edistää kuntoutumista, parantaa lääkehoidon vastetta sekä hidastaa ja saattaa jopa ehkäistä taudin etenemistä. Se myös vaikuttaa positiivisesti sepelvaltimotaudin taustalla oleviin veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöön, kohonneeseen verenpaineeseen ja sokeriaineenvaihdunnan poikkeavuuksiin. Sydänystävällinen ruokavalio on oleellinen osa sepelvaltimotaudin omahoitoa myös pallolaajennuksen tai ohitusleikkauksen jälkeen.
Sydänystävällinen ruokavalio koostuu kaikille suositeltavasta ja monipuolisesta ruoasta. Ruokakolmion (Sydänliitto, pdf) avulla voi hahmottaa, mistä sydänystävällinen ja monipuolinen ruokavalio koostuu. Hyvä pohja sydänystävälliseen ruokavalioon muodostuu kasviksista, hedelmistä ja marjoista sekä kokojyvävilja-valmisteista. Kolmion huipulla olevia ruokia tulisi syödä harvoin ja harkiten, ne sisältävät runsaasti sydänterveyden kannalta epäedullisia kovia rasvoja, suolaa ja sokeria.
Ravinnon merkitys ennen leikkausta ja leikkauksesta toipuessa
Vajaaravitsemustila lisää leikkauskomplikaatioiden riskiä ja hidastaa toipumista. Mikäli ravitsemustilasi on heikentynyt ja/ tai sinulla on haasteita riittävän ravitsemuksen toteuttamisessa ennen leikkausta, asiasta tulee keskustella hoitohenkilökunnan kanssa. Ravinnontarve kasvaa suuren leikkauksen jälkeen. Leikkauksesta toipuva tarvitsee riittävästi energiaa ja muita ravintoaineita, jotta leikkaushaavat ja muut kudokset paranevat.
Leikkauksen jälkeen sairaalaympäristö, vuodelepo, mahdollinen huonovointisuus ja kipu voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta ja ummetusta. Osastohoidossa on useita eri mahdollisuuksia tehostaa ravinnonsaantia ja hoitaa ummetusta. Ota rohkeasti asia esiin hoitohenkilökunnan kanssa.
Ennen leikkausta ja kotiutumisen jälkeen on tärkeää huolehtia, että ruokavalio tukee hyvää ravitsemustilaa ennen leikkausta ja kuntoutumista sen jälkeen. Riittävän ravinnonsaannin kannalta on suositeltavaa:
- Syödä säännöllisesti ja usein (2–3 tunnin välein), 4–6 kertaa päivässä
- Pitää iltapalan ja aamupalan väli enintään 10–11 tunnin mittaisena
- Syödä jokaisella aterialla ja välipalalla jotakin proteiinia sisältävää. Kiinnitä erityisesti huomiota aamu- ja iltapalan sekä välipalojen proteiininlähteisiin
- Hyviä proteiinin lähteitä ovat maitotuotteet (maito, piimä, jogurtti, viili, rahka, maitopohjaiset jälkiruoat, pirtelöt, jäätelö, erilaiset juustot), soijatuotteet (juoma, soijapohjaiset vaihtoehdot jogurtille, rahkalle ja vanukkaille, tofu), kananmuna, liha, kala, broileri, kasviproteiinivalmisteet, pähkinät.
Mikäli ruokahalusi on heikentynyt ja ruokamäärät jäävät vähäisiksi, energiansaantia voi tehostaa rasvankäyttöä lisäämällä, sillä rasva lisää tehokkaasti ruokien energiatiheyttä:
- Leipien päälle reilu kerros kasvirasvalevitettä, jossa on rasvaa vähintään 60 %
- Öljyä kasvisten joukkoon, öljypohjaista salaatinkastiketta salaattiin, juoksevaa margariinia keittoihin ja puuroihin
- Kasvirasvavalmisteita (kasvirasvapohjaiset kermat) ruoanvalmistuksessa
- Siementen, pähkinöiden, mantelijauheen, maapähkinävoin, avokadon ja majoneesin hyödyntäminen.
- Apteekista ostettavien täydennysravintovalmisteiden käyttö on suositeltavaa, jos ruokahalu on huono ja/tai paino laskee tahattomasti.
Painonhallinnan tuki
- Sydänterveyteen on mahdollista vaikuttaa tekemällä hyviä valintoja ja syömällä sopivia määriä kulutukseen nähden. Jo maltillinenkin painonpudotus auttaa ylipainoista vaikuttamaan useisiin riskitekijöihin ja tekee liikkumista helpommaksi.
- Ylipaino on yksi sepelvaltimotaudin riskitekijä.
- Tavoitteena on BMI alle 25kg/m2. Ylipainoisilla, sekä lihavilla painon pudottaminen pysyvästi 5-10%.
- Ylipainon hoitona tärkeässä osassa on sydänterveellinen ruokavalio ja liikunta.
- Tavoitteiden saavuttamisen apuna voivat olla ravitsemusasiantuntijat, sekä liikkumisen ammattilaiset.
Suunterveys
- Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus, parodontiitti on riskitekijä sepelvaltimoita ahtauttavan ateroomaplakin muodostumiselle, verisuonten tukkeutumiselle ja läppätulehduksille.
- Suun ja hampaiden säännöllinen hoito ehkäisee suun tulehduksia. Suun ja hampaiden tarkastuksessa on hyvä käydä säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Huolehdi hyvästä suuhygieniasta: harjaa hampaat 2x/vrk, puhdista hammasvälit päivittäin ja harjaa kieli tarvittaessa.
- Huomioi, että osa sepelvaltimotautilääkityksistä voi aiheuttaa myös suuvaikutuksia.
Päihteettömyyden tuki
Tupakointi
Tupakointi on yksi tärkeimmistä sepelvaltimotaudin hoidettavista riskitekijöistä ja sen vuoksi tupakoinnin lopettaminen on erittäin tärkeää sydänpotilaalle.
Sepelvaltimotaudin riski puolittuu vuodessa ja parinkymmenen vuoden tupakoimattomuus pienentää riskin lähes samalle tasolle kuin niillä, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.
- Jokaisen sepelvaltimotautia sairastavan tupakoijan tulee saada riittävä vieroitushoito. Vieroitus tulee käynnistää sairaalahoidon aikana ja vieroituksen tuen tulee jatkua sairaalasta kotiutumisen jälkeen.
- Nikotiinivieroitukseen käytetyt tuotteet ovat turvallisia sepelvaltimotautia sairastavilla.
Pirkanmaan tupakasta ja nikotiinista vieroituksen toimintamalli
Tupakasta vieroituksen neuvontakortti
Alkoholi
Alkoholin käyttöön sydänsairauksien yhteydessä liittyy riskejä, jotka saattavat pahentaa sydänoireita. Jos alkoholia käyttää, määrän tulee pysyä kohtuurajoissa.
Alkoholin vaikutukset sepelvaltimotautipotilaalla:
- Nostaa verenpainetta ja vähentää verenpainelääkityksen vaikutusta
- Vähentää sydämen supistumisvoimaa ja voi aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa
- Lisää sydämen rytmihäiriöitä
- Hämärtää muistia, jolloin lääkkeiden ottaminen voi jäädä väliin tai niitä voidaan ottaa liian usein
- Voi voimistaa tai heikentää lääkkeiden imeytymistä
- Altistaa tapaturmille ja jos on käytössä veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä, kehon sisäisten verenvuorojen riski lisääntyy
- Krapulassa rytmihäiriön kääntäminen takaisin normaaliin sinusrytmiin on hankalampaa
- Alkoholissa on lisäksi runsaasti kaloreita, lähes yhtä paljon kuin rasvassa. Runsas käyttö lihottaa ja vaikuttaa veren sokeritasapainoon
Seksuaalineuvonta
Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä ja sillä on erilaisia merkityksiä ja ilmenemismuotoja eri elämäntilanteissa. Sairastumisen kohdatessa elimistö saattaa vaatia aikaa toipuakseen. Seksielämä aktivoituu yleensä luonnostaan, kun vointi helpottuu ja toipuminen etenee sekä yleinen fyysinen suorituskyky paranee. Fyysisenä rasituksena yhdyntää voi turvallisesti kokeilla, kun kahden porrasvälin kulkeminen onnistuu.
Mahdollinen seksuaalinen haluttomuus on sairastumisen yhteydessä mahdollista. Kunnon kohentuessa tilanne yleensä normalisoituu, mutta jos seksuaalisuuteen liittyy haasteita, niin hae apua esim. seksuaaliterapeutin vastaanotolta (seksuaalineuvonta@sydansairaala.fi). Erektiolääkkeiden käytöstä ohjaa potilas keskustelemaan lääkärin kanssa.
Mikäli on tehty ohitusleikkaus: Rintakehän kuormitusta tulee välttää kahden kuukauden ajan leikkauksesta, jolloin jotkin yhdyntäasennot saattavat olla liian kuormittavia. Leikkauksen jälkeen elimistö vaatii aikaa toipuakseen, mutta intiimi läheisyys ja kosketus on sallittua.
Hyödyllisiä linkkejä
Ravitsemus
- Ravitsemusterapia
- Sydänmerkki
- Kolesteroli ja ruoka (Sydänliitto)
- Suolankäyttö (Sydänliitto)
- Sydän ja ruoka -suositus (Sydänliitto)
- Sepelvaltimotauti ja ruoka (Sydänliitto)
- Sydänsairaus ja ruokavalio (Terveyskylä)
- Ruoka & Ravitsemus (Sydänliitto)
Painonhallinnan tuki ja liikunta
- Lihavuuden Käypä hoito -suositus
- Painonhallintatalo (Terveyskylä)
- Painonhallintapolku (Terveyskylä)
- Liikunta sepelvaltimotaudin hoidossa (Terveyskylä)
- Liikuntavinkit (Sydänliitto)
- Sairastuneen liikunta (Sydänliitto)
- Testaa liikuntatottumuksesi (Sydänliitto)
Suun terveys
- Suun hoito sydän- ja verisuonisairauksissa (Terveyskirjasto)
- Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen (Terveyskirjasto)
- Parodontiitin yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin (Terveyskirjasto)
Päihteettömyyden tuki
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito (Käypä hoito -suositus)
- Tupakoinnin lopettaminen (Terveyskirjasto)
- Tupakoinnin tärkeimmät tunnetut terveyshaitat (Terveyskirjasto)
- Tupakka (THL)
- Sydänsairaus ja tupakka (Terveyskylä)
- Savuton ja nikotiiniton elämä (Hengitysliitto)
- Tupakointi ja alkoholi (Sydänsairaala)
- Alkoholi ja terveys (Terveyskirjasto)
- Sydänsairaus ja alkoholi (Terveyskylä)
- Alkoholi (THL)
Seksuaalineuvonta
- Sepelvaltimotautipotilaan seksuaaliterveys (Käypä hoito -suosituksen lisätietoaineisto)
Last modified 28.11.2024