Ajoterveys
Ajoterveysohje (Traficom, pdf)
Krooninen sepelvaltimo-oireyhtymä
- Ajoterveysvaatimusten täyttymistä seurataan säännöllisin lääkärintarkastuksin. Perusterveydenhuollon lääkäri voi tehdä seurantatarkastukset. Seurantaväli on yksilöllinen.
- Ajolupa voidaan myöntää/evätä seuraavin edellytyksin:
- Ryhmän 1 ajoterveysvaatimukset eivät täyty, jos henkilöllä on rintakipua tai hengenahdistusta levossa, peseytyessä, pukeutuessa tai muussa vähäisessä rasituksessa tai henkisen paineen alaisena (CCS luokka 4).
- Ryhmän 2 ajoterveysvaatimukset eivät täyty, jos henkilöllä on sydänoireita (rintakipua tai hengenahdistusta) tavallisessa tasamaakävelyssä tai sitä vähäisemmässä rasituksessa (levossa, peseytyessä, pukiessa) tai henkisen paineen alaisena (CCS luokka 3-4). CCS-luokka 2 vain kardiologin arvion perusteella.
- Ajoterveysvaatimukset täyttyvät, jos suorituskyky on normaali tai enintään lievästi alentunut (CCS 1-2) ja kliinisessä rasituskokeessa todetaan normaali tai enintään lievästi alentunut suorituskyky eikä todeta sydämen hapenpuutteelle diagnostisia muutoksia eikä sen aiheuttamia vakavia rytmihäiriöitä tai verenkierron muutoksia.
Sepelvaltimotautikohtaus
- Ajokykyyn ja autolla-ajokiellon pituuteen on otettava kantaa potilaan kotiutuessa sairaalasta
- UAP
- ryhmät 1 ja 2 ajokielto 1 viikko
- NSTEMI ja STEMI
- Ryhmä 1: ajokielto vähintään 1 viikko
- Ryhmä 2: ajokielto vähintään 6 viikkoa
- Sepelvaltimokohtaus (Käypä hoito -suositus)
Ohitusleikkauksen jälkeen ajokielto, kunnes potilas on toipunut leikkauksesta ja leikkaushaava on parantunut, kuitenkin:
- Ryhmä 1
- vähintään 4 viikkoa
- Ryhmä 2 ja ammattikuljettajat
- työterveyslääkärin kontrolliin asti, vähintään 6 viikkoa
- Oireisilla tarvittaessa rasituskoe
- Ohitusleikkauksen jälkeen sairausloman pituus on 2-3 kk.
- Ammattikuljettajat tulee ottaa erityisryhmänä työterveyslääkärin kontrollissa huomioon. Haasteellisissa tapauksissa heitä on mahdollista ohjata Ajopolien konsultaatioon ( Helsinki, Turku, Kuopio ) .
Last modified 20.11.2024