Verkkovälitteinen seksuaaliväkivalta
Seksuaaliväkivaltaa voi kokea myös digitaalisissa ympäristöissä eli verkon välityksellä. Verkkovälitteinen seksuaaliväkivalta voi koskettaa ketä tahansa ja minkä ikäistä tahansa. Nuoret naiset, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin sekä näkyviin vähemmistöihin kuuluvat ovat erityisessä riskissä joutua seksuaaliväkivallan kohteiksi. Lapset ja nuoret ovat jo itsessään erityisen haavoittuvainen ryhmä. Kasvava määrä lapsiin ja nuoriin kohdistuvista seksuaaliväkivallan teoista tapahtuu verkossa tai sen avulla ja tekoja voi tapahtua kaikilla lasten ja nuorten käyttämillä nettialustoilla. Verkkovälitteisen seksuaaliväkivallan tekijällä voi olla useita uhreja samaan aikaan.
Verkkovälitteinen seksuaaliväkivalta voi olla muun muassa seksuaalissävytteistä kommentointia ja nimittelyä, seksuaalissävytteisten kuvien tai videoiden lähettämistä, pyytämistä, eteenpäin levittämistä tai niillä kiristämistä. Verkkovälitteinen seksuaaliväkivalta voi olla myös lapsen tai nuoren houkuttelemista seksuaalisin tarkoituksiin eli groomingia, joka voi johtaa fyysisiin kontakteihin. Verkossa tapahtuvat seksuaalisten rajojen ylitykset ovat seksuaalirikoksia samoilla kriteereillä kuin fyysiset teotkin: olennaista aikuisten välisissä seksuaalisissa teoissa on verkossakin vapaaehtoisuus ja suostumus. Aikuisen lapseen kohdistama seksuaalinen teko on verkkoympäristössäkin rikos, josta tulee aina ilmoittaa viranomaisille. Saman ikäisten nuorten välinen seksuaalissävytteinen viestittely tai molemminpuoliseen suostumukseen perustuva kuvien lähettely seurustellessa ei täytä seksuaalirikoksen kriteerejä.
Verkossa tapahtuva seksuaaliväkivalta voi olla vähintään yhtä vahingoittavaa kuin fyysisesti tapahtuva seksuaaliväkivalta. Seksuaaliväkivaltakokemuksen seuraukset ovat yksilöllisiä. Oireet voivat olla psyykkisiä ja/tai fyysisiä. Tyypillistä seksuaaliväkivallalle on sen aiheuttama häpeä, syyllisyyden tunne ja leimautumisen pelko. Kuva- ja videomateriaalin olemassaolo lisää riskiä haittavaikutuksille, koska materiaali voi jäädä verkkoon ja tulla esiin yhä uudelleen. Psykososiaalisen tuen tarve on värkkovälitteisen seksuaaliväkivaltakokemuksen jälkeen samanlainen kuin fyysisen teon kohteeksi joutumisen jälkeen ja sitä tulee tarjota kaikille.
Seksuaaliväkivallasta voi olla vaikea kertoa sen aiheuttaman häpeän tai syyllisyyden vuoksi. Syynä verkkovälitteisestä seksuaaliväkivallasta kertomatta jättämiselle voi olla myös se, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvat seksuaaliset teot netissä ovat niin yleisiä ja lähestymisiä saatetaan pitää arkipäiväisinä eikä asiaa pidetä tästä syystä vakavana.
Ohjeita seksuaaliväkivaltaa verkossa kohdanneelle / kokeneelle
- Ota ruutukaappaus viesteistä, kommenteista tai kuvista tai tallenna ne muulla tavoin. Älä poista laitteesta mitään.
- Merkitse ylös keneltä, mistä ja milloin viestit, kommentit tai kuvat ovat tulleet. Ota mahdolliset käyttäjätunnukset talteen.
- Älä vastaa viesteihin.
- Estä yhteydenottaja.
- Ota yhteys poliisiin ja etene poliisin ohjeen mukaan.
- Pelastakaa lapset -järjestön Nettivihje-palveluun voi tehdä ilmoituksen, kun epäilee kohdanneensa netissä lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaan liittyvää materiaalia tai toimintaa.
- Älä jää yksin, hae apua tai kerro luotettavalle läheiselle tai aikuiselle.
Katso hoitoketjusta linkit
- Psykososiaalinen tuki
- Tuen järjestäminen ja hoidon porrastus
- Tutkintapyynnön tekeminen poliisille (18 vuotta täyttäneet)
- Ilmoitusvelvollisuudet lastensuojeluun ja poliisille
Lähteet
Pelastakaa lapset -järjestö, Nettivihje ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisy
Poliisi, Seksuaalirikokset
Seksuaaliväkivalta digitaalisissa ympäristöissä. Puustinen, N., Pätilä, A. & Simola, T. Teoksessa Seksuaaliväkivaltatyön perusteet. Bildjusckin, K. (toim). 2023. Punamusta Oy. 163–174.
Nuorten EXIT, Verkossa tapahtuva seksuaaliväkivalta
Lisätietoa
Naisten linja Suomessa ry, Mitä on digitaalinen väkivalta - tunnistatko sen hälytysmerkit?
Andell, M. & Ylenius-Lehtonen, M. 2024: Digiturvataitoja lapsille, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL
Pelastakaa lapset -järjestö, Mun keho mun rajat - Tietoa alastonkuvien jakamisesta ja seksuaalissävytteisestä viestittelystä. Opas nuorille.
Nuorten EXIT, Muistetaan omat ja muiden rajat. Nuorten Exit tarjoaa 13–29-vuotiaille tietoa omista rajoista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sekä tukea seksuaaliväkivallan ja häirinnän tilanteissa.
Sinä Riität -vertaistukiryhmät (vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsi on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi). Suojellaan lapsia
Sua varten somessa on ainoa valtakunnallinen palvelu, joka auttaa seksuaalista ahdistelua, häirintää ja kiusaamista kokeneita nuoria suoraan somealustoilla.
Pelastakaa lapset -järjestö, Turvaa ja tue. Opas vanhemmille.
Pelastakaa lapset -järjestö, Tietoa lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta
Last modified 14.11.2024