Alle 18-vuotiaat
Tilanteita, joissa on syytä pitää mielessä seksuaaliväkivallan mahdollisuus?
- Lapsi/nuori kertoo (tämä on tärkein merkki ja siihen tulee aina suhtautua vakavasti)
- Fyysinen oire tai löydös (esim. epäselvä löydös sukuelinten alueella)
- Seksuaaliteitse tarttuva tauti
- Raskaus
- Objektiivinen tai mahdolliseen seksuaalirikokseen viittaava materiaali tapahtuneesta (Esimerkiksi: silminnäkijä kertoo, some, video tms.)
- Lapsen tunne-elämään ja käyttäytymiseen liittyvät oireet sekä toiminnalliset oireet (Esimerkiksi: itsetuhoisuus tai pakonomainen ja toistuva yliseksualisoitunut käytös)
- Lapsella/nuorella seurustelusuhde huomattavasti itseään vanhempaan henkilöön
- Epäily voi herätä myös nuoren hatkareissuun liittyen esim. jos nuori on löydetty epämääräisistä olosuhteista
Mikään yksittäinen oire / käyttäytyminen ei ole sellaisenaan merkki hyväksikäytöstä tai väkivallasta, mutta voi antaa aihetta tilanteen tarkempaan selvittelyyn
Konsultoi matalalla kynnyksellä lastensuojelupäivystystä ja/tai poliisia sekä alle 16-vuotiaasta Taysin lasten oikeuspsykiatrian yksikköä virka-aikana, Taysin Lasten päivystystä muuna aikana ja yli 16-vuotiaasta Taysin Seri-tukikeskusta. Tärkeimmät yhteystiedot
Barnahus-verkkokoulu, osa 3: Tunnistaminen ja toimiminen
Kohtaaminen ja keskustelu lapsen/ nuoren kanssa seksuaaliväkivaltaepäilystä
Huomioi erityisesti nuoren uhrin kohtaamisessa:
- Puhu nuorelle ja ota nuoreen katsekontakti, vaikka mukana olisi saattaja.
- Kiitä nuorta päätöksestä kertoa sinulle tapahtuneesta.
- Kuuntele ja ota nuoren kertomus vakavasti.
- Rauhoitu ja rauhoita, anna aikaa, äläkä kiirehdi.
- Säilytä arvostava, ymmärtävä suhtautuminen ja osoita myötätuntoa.
- Älä syyllistä nuorta tapahtuneesta, muista, että nuoren riskiarviokyky on erilainen.
- Kerro nuorelle mahdollisimman rehellisesti asian etenemisestä ja ilmoitusvelvollisuudesta, jonka tavoitteena on suojella lasta ja nuorta
- Neuvottele nuoren kanssa, miten asiasta kerrotaan huoltajille
- Kunnioita nuoren omaa toimijuutta ja rakenna yhteistyötä
- Ole yhteydessä tarvittaviin viranomaisiin (poliisi, lastensuojelu) ja palaa asiaan nuoren kanssa ohjeet saatuasi
- Kerro oikeudesta maksuttomaan oikeusavustajaan ja tukihenkilöön.
- Ohjaa saattaen psykososiaalisen tuen ja Rikosuhripäivystyksen tuen piiriin. Varmista tuen toteutuminen ja nuoren kiinnittyminen jatkoapuun
1. Jos lapsi/nuori kertoo oma-aloitteisesti seksuaaliväkivallasta
- Mikäli mahdollista, ota lapsi/nuori sivummalle/ vie rauhalliseen tilaan keskustelua varten
- Pysy tilanteessa rauhallisena, kuuntele ja ole läsnä
- Voit toistaa lapsen/nuoren sanomat sanat ja tarvittaessa kysyä, mitä lapsi/nuori niillä tarkoittaa tai pyytää kertomaan lisää (Esimerkiksi: Mistä tilanne lähti liikkeelle? Mitä sitten tapahtui? Entä sen jälkeen? Mihin tilanne päättyi?)
- Kysy vain sen verran kuin on tarpeen, jotta syntyy alustava ymmärrys syystä epäillä rikosta
- Kirjaa sanatarkasti eli lapsen/nuoren käyttämiä sanoja toistaen, mitä lapsi/nuori kertoo tapahtumista. Kirjaa ylös myös esitetyt kysymykset ja ketkä olivat paikalla tilanteessa.
- Kerro asian eteenpäin viemisestä lapselle/nuorelle ikätasoisella tavalla (Esim. Tämä on sellainen asia, jota aikuisten/viranomaisten täytyy selvitellä lisää...)
- Jos huoltaja/huoltajat/muu perheen jäsen ovat epäiltyinä, konsultoi asiassa aina ensin poliisia ja lastensuojelua ennen huoltajille asiasta kertomista.
- Huomioi, että nuori saattaa haluta suojella tekijää.
Tavanomainen keskustelu lapsen kanssa sisältää usein tahatonta johdattelua, jonka vaikutukselle alle kouluikäiset lapset ovat erityisen herkkiä, ja joka voi vaikeuttaa lapseen kohdistuneen rikosepäilyn selvittelyä. Jos on syntynyt alustava ymmärrys syystä epäillä rikosta, ei lasta ole tarpeen rikosepäilyn vuoksi haastatella yksityiskohtaisesti, vaan asian jatkoselvittelyistä vastaa poliisi.
Barnahus, Työkalu keskusteluun lapsen tai nuoren kanssa väkivaltaepäilystä
2. Jos lapsi/nuori ei ole kertonut mitään, mutta epäillään hänen kokeneen seksuaaliväkivaltaa
- Kysy avoimin kysymyksin. (Esimerkiksi: Minkälainen aamu/päivä sinulla on ollut? Huomaan, että .. painaako jokin mieltäsi? Miten sinulla menee kavereiden kanssa/kotona? Onko mielessäsi/ onko tapahtunut jotain, mistä haluaisit jutella?)
- Nuorelta voit kysyä esimerkiksi: Huomaan, että olet hieman alavireinen. Onko jotain sattunut tai onko jotain, mistä haluaisit jutella? Onko sinulla kokemuksia tilanteesta, jossa rajojasi on jollain tapaa rikottu?”,
- Todetuista jäljistä voit kysyä lapselta: Tiedätkö, mistä tuo jälki/mustelma on tullut? Mitä tapahtui?
- Jos epäily on herännyt iholöydöksestä tai vammasta, dokumentoi toteamasi löydökset oman organisaatiosi ohjeistuksen mukaan.
- Vältä suoria kysymyksiä (Esimerkiksi: Onko joku kosketellut sinua?) ja tuomasta keskusteluun uusia asioita/oletuksia, joita lapsi ei ole maininnut (Esimerkiksi: Onko äiti/isä tehnyt sinulle pahaa?)
- Vältä tulkitsemista ja tarkenna tarvittaessa lapselta/nuorelta, mitä hän tarkoittaa. (Esimerkiksi: Kerro siitä lisää? Mitä tarkoitat, kun kerroit, että ..?)
- Kerro lapselle/nuorelle, että asiaan voidaan palata/jutella myöhemmin uudelleen.
3. Jos epäily herää lapsen / nuoren käyttäytymiseen tai toimintaan liittyen
- Voit kysyä lapselta esimerkiksi: ”Mistä tuli mieleen tehdä noin?”, “Mitä on tässä kuvassa, jonka olet piirtänyt? Mistä tuli mieleen piirtää se?”, ”Mistä olet keksinyt tällaisen leikin?”, “Mitä tässä leikissä tapahtuu?”
4. Jos lapsen/nuoren saattaja/huoltaja tuo seksuaaliväkivaltaepäilyn esiin
- Älä keskustele epäilyyn liittyvistä asioista lapsen/nuoren kuullen huoltajien tai muiden aikuisten kanssa.
- Selvitä saattajalta/huoltajalta, mistä epäily on herännyt ja milloin hän on asiasta huolestunut, ja ovatko muut viranomaiset tietoisia epäilystä.
- Huoltajan esiin tuomaan epäilyyn liittyviä asioita ei tarvitse käynnillä kysyä lapselta, paitsi jos lapsi itse ottaa asian esille spontaanisti. Nuorelta voi epäilystä kysyä avoimin kysymyksin ikätaso huomioiden.
- Ohjeista saattajaa/huoltajaa, ettei kysele asiasta lapselta/nuorelta asiasta tai keskustele asiasta muiden kanssa lapsen/nuoren kuullen ennen jatkoselvittelyjä. Jos lapsi oma-aloitteisesti kertoisi asiasta lisää, on se hyvä kirjata tarkasti ylös.
Lisätietoa:
Työkalu keskusteluun lapsen tai nuoren kanssa väkivaltaepäilystä - Barnahus
Last modified 26.11.2024