18 vuotta täyttäneet

Merkittävä osa seksuaalista väkivaltaa kokeneista tarvitsee psykososiaalisen tuen jälkeen myös pitempiaikaista tukea ja keskusteluapua, osa myös varsinaista trauman hoitoa. Myös läheiset saattavat tarvita jatkotukea.

Jatkotuki on tärkeä järjestää saumattomasti psykososiaalisen tuen jälkeen ja asiakas on vaihdettava saattaen jatkotuen piiriin. Tuen hankkimista ei pidä jättää vain asiakkaan itsensä hoidettavaksi. 

Tuki rikosprosessiin

Rikosuhripäivystyksen tukea tulee tarjota koko rikosprosessin ajan, koska prosessi voi kestää vuosia ja hidastaa toipumista, jos siihen ei saa riittävää tukea. Tarjoa RIKUn palveluja myös silloin, kun asiakas vielä miettii tutkintapyynnön tekemistä. Juridinen neuvonta ja tuki seksuaalirikoksen uhrille.

Jatkotuen/hoidon tarpeen indikaattoreita:

  • asiakas haluaa/ kokee tarvitsevansa tukea kriisiavun jälkeen
  • jatkotuki tai hoito on tarpeen psyykkisen voinnin arvioinnin perusteella 
  • (katso kohta ”Psyykkisen voinnin arviointi”)
  • asiakkaalla on aikaisempia vakavia traumakokemuksia tai mielenterveysongelmia  
  • asiakas on muulla tavoin erityisen haavoittuvassa asemassa, kuten vammainen, maahanmuuttaja/ pakolainen tai kuuluu sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön
  • asiakkaalla on alaikäisiä lapsia (toimintakyvyn tukeminen vanhempana)

Psyykkisen voinnin arviointi

Kartoita arjen sujuminen: nukkuminen, syöminen, työ/ opiskelu, ihmissuhteet/ tukiverkosto.

Kartoita muutokset arkisessa toimintakyvyssä kotona, koulussa/ työssä, harrastuksissa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Kartoita psyykkinen vointi ja stressiperäinen oireilu.

  • Traumaoireet: Järkyttävän tapahtuman jälkeen stressiperäinen oireilu on osa normaalia toipumista. Traumaoireiden oirekyselyjä voidaan käyttää psykoedukaation tukena alkuvaiheessa. Jos oireilu jatkuu merkittävänä yli kuukauden, on psyykkisen voinnin tarkempi arviointi tarpeellista.  

Suositeltavia kyselyjä:

IES-R (Impact of Event Scale): Katso Mielenterveystalon ammattilaisosio tai Oirekartoituslomake Impact of Event Scale - Revised (IES-R)

Psyykkisten traumaoireiden seulontakysely TSQ 

Traumaperäisen stressihäiriön seulontakysely

7–17-vuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen sekä 3–6-vuotiaiden lasten huoltajille CATS-2 (Mielenterveystalo.fi -sivujen ammattilaisosion kohdassa Mittarit). 

  • Masennusoireet: Esim. Pitkä masennuskysely (BDI-21) ja Nuorten mielialakysely (R-BDI)
  • Onko asiakkaalla itsetuhoajatuksia, itsetuhoisuutta tai viiltelyä?
  • Ahdistuneisuus: onko paniikkikohtauksia tai voimakkaita pelkotiloja, jotka häiritsevät arkea? Esim. Ahdistuskysely (BAI)
  • Onko viitteitä todellisuustajun häiriintymisestä (psykoottisuus)?
  • Onko asiakkaalla nyt tai aiemmin ollut syömishäiriökäyttäytymistä?

Selvitä päihteiden käyttö

  • Alkoholi: AUDIT –testi 
  • Huumeet tai lääkkeet: asiakas kertoo käytöstä tai se tulee ilmi muuten

Moniongelmaisen asiakkaan kaikki ongelmat on huomioitava jatkohoidossa.

Hyvän jatkotuen/hoidon kriteerit

  • työntekijällä on tietoa traumatisoitumisesta ja traumatyömenetelmistä (mm. vakauttamistaitoja)
  • työntekijällä on erityistietoa seksuaalisesta väkivallasta ja hyväksikäytöstä
  • työskentely on asiakkaan tarpeista lähtevää
  • riittävän tiheät käynnit 
  • hoitosuhde voi jatkua riittävän pitkään ja samalla työntekijällä
  • moniongelmaisen asiakkaan kaikki ongelmat huomioidaan jatkohoidossa

Mihin ohjataan

Vaikeasti/vakavasti psyykkisesti oireilevat aikuiset

  • Välittömästi hoitoa tarvitsevat / Esimerkiksi psykoottisuus, akuutti itsemurhavaara, toimintakyvyn täydellinen lamaantuminen

Soita tarvittaessa 112 (ambulanssi)

TAYS Ensiapu Acuta

Katso tarkemmin: Pirha, Kiireellinen apu mielenterveys- ja päihdeasioissa

  • Kiireellisesti (1-7 vrk sisällä) hoitoa tarvitsevat / Esimerkiksi akuutti itsetuhoisuus, todellisuudentajun hämärtyminen, runsas päihteiden käyttö

Virka-aikaan Akuuttipsykiatrian poliklinikka

Ohjaa soittamaan/ soita yhdessä asiakkaan kanssa päivystysapuun p. 116117 (24/7)

  • Psyykkisesti vakavasti oireilevat ikäihmiset / Iäkkäät henkilöt, joilla on vaikeita tai psykoottistasoisia mielialahäiriöitä, tai joiden tila vaatii erotusdiagnostista selvittelyä

Ohjaa oman terveysaseman päivystävään yksikköön, joka tekee ensiarvion ja tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon: Pirha, Vanhus- ja neuropsykiatrian poliklinikka

Keskivaikeasti psyykkisesti oireilevat aikuiset

Keskivaikeat mielenterveys- ja päihdehäiriöt hoidetaan ensisijaisesti Pirhan mielenterveys- ja päihdepalveluissa, joihin hakeudutaan oman terveysaseman kautta. Tarkista asiakkaan oman kotikunnan palvelut Pirhan mielenterveys- ja päihdepalvelujen sivujen paikkakuntavalikosta.

Esimerkkejä keskivaikeasta oireilusta: Vaikeat, toimintakykyä haittaavat traumaperäisen stressihäiriön oireet, dissosiaatio-oireet, muut vaikeat mielenterveyden häiriöt kuten keskivaikea tai vaikea masennus, vaikea traumaperäinen häiriö, vaikeat ahdistuneisuushäiriöt, psykoosisairaudet, kaksisuuntainen mielialahäiriö, vaikeat persoonallisuushäiriöt, vakava syömishäiriö (diagnosoimaton epäily tai diagnostisoitu aiemmin).

Selvitä aina ensin, onko asiakkaalla jo olemassa oleva hoitokontakti, jossa jatkohoito on mahdollista
Ellei ole, ohjaa näihin:

Omalle terveysasemalle hoidon tarpeen arvioon. Erikoissairaanhoidon arviota tai hoitoa vaativista potilaista tulee tehdä lähete (tämäkin oman terveysaseman kautta).

18-23-vuotiaat voi ohjata myös walk-in vastaanotolle

Syömishäiriöt: Hoito toteutetaan oman terveysaseman kautta (6kk), jonka jälkeen voi tehdä lähetteen TAYSin Syömishäiriöpoliklinikalle

Jos asiakkaan opiskelu- tai työkyky on uhattuna, hän voi hakea alkuhoidon jälkeen Kelan kuntoutuspsykoterapiaa: Ohjaa omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon lääkärille, joka voi arvioida tilanteen ja tehdä lääkärinlausunnon (B-lausunto) Kelan kuntoutusterapian hakemiseksi.

Lievemmin psyykkisesti oireilevat aikuiset

Lievempiä mielenterveys- ja päihdeongelmia voidaan hoitaa monissa palveluissa (Pirhan mielenterveys- ja päihdepalveluissa, opiskeluterveydenhuollossa, työterveyspalveluissa tai psykoterapiassa). Näihin palveluihin ei pääsääntöisesti tarvita lähetettä. 

Esimerkkejä lievemmistä oireista: Traumaperäisen stressihäiriöön viittaavat oireet (jatkuneet yli 1kk), lievät masennusoireet, ahdistuneisuus, uniongelmat, syömisongelmat, tunnesäätelyn ongelmat, lievät päihdeongelmat, ihmissuhdeongelmat

Selvitä aina ensin, onko asiakkaalla jo olemassa oleva hoitokontakti, jossa jatkohoito on mahdollista. 
Ellei ole, ohjaa näihin:

18–23-vuotiaat

Ohjaa soittamaan Nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen tiimin neuvontanumeroon tai menemään walk in -vastaanotolle (ei tarvita lähetettä tai ajanvarausta).

Yli 23-vuotiaat

Ohjaa omalle terveysasemalle, jossa arvioidaan hoidon tarve ja tarjotaan sopivaa jatkotukea (esim. mielenterveystyöpari tai muu mielenterveyspalvelu).

Opiskelijat

Toisen asteen opiskelijat: Ohjaa Opiskeluterveydenhuoltoon, joka tarjoaa seksuaaliterveyspalveluja ja mielenterveys- ja päihdepalveluja

Korkeakouluopiskelijat: Ohjaa YTHS:n palveluihin (mielenterveys- ja päihdepalvelut, myös Kelan kuntoutuspsykoterapia-arviot)

Työikäiset

Ohjaa selvittämään, voiko asiakas saada oman työterveyshuoltonsa kautta psykologin käyntejä.

Jos asiakkaan opiskelu- tai työkyky on uhattuna, hän voi hakea alkuhoidon jälkeen Kelan kuntoutuspsykoterapiaa: Ohjaa omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon lääkärille, joka voi arvioida tilanteen ja tehdä lääkärinlausunnon (B-lausunto) Kelan kuntoutusterapian hakemiseksi.

Turvakotijakson aikainen psykososiaalinen tuki

Tampereen ensi- ja turvakoti: tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta.

Kriisimajoitus - Punainen Risti. Keskustelutukea ja väliaikainen yöpymispaikka.

Tukea parisuhteen ja/tai seksuaalisuuden haasteisiin

Seksuaaliväkivaltakokemus vaikuttaa usein vahvasti seksuaalisuuteen, parisuhteeseen tai perheen vuorovaikutussuhteisiin. Apua näihin voi saada esimerkiksi näistä:

Pirhan Nuorisoneuvola: tarjoaa seksuaalineuvontaa alle 22-vuotiaille 

Kirkon perheneuvonta: tarjoaa tukea parisuhteen haasteisiin 

YTHS: seksuaalineuvontaa korkeakouluopiskelijoille

Setlementti Tampereen Tyttöjen talo: seksuaalineuvontaa 13-29-vuotiaille tytöille

Yksityiset pari-, perhe- ja seksuaaliterapeutit

Vertaistukiryhmät muun hoidon tukena

Vertaisilta saatu tuki on tärkeä osa toipumista monelle seksuaaliväkivallan kokijalle ja läheiselle, joten tarjoa sitä asiakkaille yksilötuen ja -hoidon rinnalle tai jatkoksi. 

Vertaistukiryhmiä seksuaaliväkivallan kokijoille ja heidän läheisilleen tarjoavat:

Setlementti Tampere ry:n Välitä! – seksuaaliväkivaltatyö ja Tampereen Tyttöjen talo

Suojellaan lapsia ry: Sinä riität | Suojellaan Lapsia verkkovertaistukiryhmät vanhemmille/ huoltajille, joiden lapsi/nuori on kokenut seksuaaliväkivaltaa
 

Last modified 26.11.2024