Vahingonkorvaukset seksuaalirikoksissa

Seksuaalirikoksen uhrilla on oikeus vaatia ja saada vahingonkorvausta rikoksen tekijältä. Vahingonkorvauksia voidaan maksaa myös Valtiokonttorista, Kelasta tai uhrin omasta vakuutuksesta.

Korvausten vaatiminen tekijältä

Korvausten saamiseksi rikoksesta on ilmoitettava poliisille. Poliisikuulustelussa uhrin pitää myös ilmoittaa, että hän vaatii tekijältä vahingonkorvauksia. Tarkemmat korvausmäärät uhri voi esittää myöhemmin asianajajansa avustuksella. Vaatimukset toimitetaan oikeudelle usein kirjallisesti ennen oikeudenkäyntiä. Jos rikoksen kohteena on lapsi, huoltajan tai edunvalvojan tehtävä on yhdessä lapsen asianajajan avustuksella huolehtia korvausten vaatimisesta. Korvausta voi vaatia sekä aineellisista (mm. lääkäri- ja lääkekulut, matkakulut, puhelinkulut, vahingoittunut omaisuus) että aineettomista vahingoista (mm. kipu ja särky, henkinen kärsimys).

Aiheutuneista vahingoista korvauksia maksetaan osoitetun vahingon mukaan, ja siten esimerkiksi psyykkisen haitan osoittamiseen tarvitaan lääketieteellinen todistus (eli usein lääkärinlausunto). Kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta maksettavan korvauksen määrään vaikuttaa esimerkiksi aiheutuneen haitan vaikeusaste ja tarvittavan hoidon kesto. Myös uhrin läheisillä on erityisistä syistä oikeus korvaukseen uhrin auttamisesta johtuvista tarpeellisista kuluista ja ansionmenetyksistä.   Mikäli oikeus tuomitsee tekijän korvauksiin, apua korvausten perimiseen saa tarvittaessa ulosottovirastolta (Sisäsuomen ulosottolaitoksen yhteystiedot).

Valtiokonttorin maksamat korvaukset

Seksuaalirikoksen uhrilla on oikeus saada korvausta rikoksen aiheuttamista vahingoista myös valtiolta. Tämä edellyttää, että asiasta on tehty tutkintapyyntö poliisille ja että uhri on vaatinut korvauksia tekijältä oikeudessa. Valtion korvausta maksetaan yleensä vasta tuomioistuimen päätöksen perusteella. Jos rikos on jäänyt selvittämättä, tekijää ei ole saatu kiinni tai asiaa ei ole muusta syystä käsitelty oikeudessa (esimerkiksi rikoksen tekijä on alaikäinen), uhri voi hakea korvauksia Valtiokonttorista ilman tuomioistuimen päätöstä. 

Valtion korvaus on aina toissijaista, eli siitä vähennetään kaikki korvaukset, joita uhri on saanut muualta. Valtio maksaa korvausta lähinnä henkilövahingoista. Näitä ovat esim. sairaanhoitokulut, tilapäinen haitta (esim. kipu ja särky), pysyvä haitta sekä henkinen kärsimys. Valtiokonttorin korvauspäätös voi olla pienempi kuin oikeudessa tuomitut korvaukset.

Hakemuslomakkeita saa Valtiokonttorista, Kelasta ja poliisilta. Lomakkeen voi myös tulostaa Valtiokonttorin sivuilta. Seksuaalirikoksissa korvaushakemus on syytä laatia aina asianajajan avustuksella. Apua hakemuksen täyttämiseen saa myös Rikosuhripäivystyksestä.

Apua korvausten hakemiseen

Seksuaalirikoksen uhri tarvitsee asianajajan ajamaan korvausvaatimuksiaan. Kts. Juridinen neuvonta ja tuki seksuaalirikoksen uhrille

Apua vahingonkorvauksiin liittyvissä asioissa antavat lisäksi:

Lähteet ja lisätietoa

Rikosuhripäivystys (RIKU), Tukea ja neuvontaa rikosprosessissa seksuaalirikoksen uhrille

Rikosuhripäivystys (RIKU), Vahingonkorvaukset rikosvahingoissa

Last modified 26.11.2024