Syyteharkinta seksuaalirikoksissa

Syyttäjän rooli

Syyttäjä on valtion viranomainen, joka huolehtii siitä, että rikoksesta seuraa tekijälle lain tarkoittama rangaistus. Syyttäjä tekee syyteharkinnan eli päättää, viekö hän rikosasian oikeuden käsittelyyn. Syyttäjä ajaa rikosasian yhteydessä myös uhrin eli asianomistajan yksinkertaisia vahingonkorvausvaatimuksia. Seksuaalirikoksissa uhri tarvitsee korvausten ajamiseen aina asianajajan, koska syyttäjä ei aja arvioon perustuvia korvausvaatimuksia kuten kipu-, särky- tai kärsimyskorvauksia. 

Seksuaalirikoksissa syyttäjä ja poliisi tekevät usein yhteistyötä jo esitutkinnan aikana sen varmistamiseksi, että kaikki syytteestä päättämistä varten tarvittavat seikat tulevat selvitetyksi. Syyttäjä voi tietyissä tapauksissa määrätä poliisin (tutkinnanjohtajan) esityksestä, että esitutkintaa ei toimiteta tai jo aloitettu esitutkinta lopetetaan. Tätä kutsutaan esitutkinnan rajoittamiseksi.

Rikosprosessissa päätavoite on rikoksen selvittäminen, mutta lapsen etu tulee aina huomioida. Lapsen etu on oikeus tulla kuulluksi, osallistua rikosprosessiin ja oikeus saada suojaa. Lapsen etu voi olla myös se, ettei rikosprosessia ole tarkoituksenmukaista jatkaa, jos asia tulee muutoin selvitetyksi. (Lähde: Käsikirja lapsiin kohdistuvien väkivalta- ja seksuaalirikosten tutkintaan 2022)

Syyteharkinta 

Syyteharkinnassa syyttäjä perehtyy poliisilta saamaansa esitutkintapöytäkirjaan ja päättää, mikä on oikea rikosnimike ja nostaako hän asiasta syytteen. Syyte on nostettava, kun on olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi. Kynnys syytteen nostamiselle on huomattavasti korkeampi kuin esitutkinnan aloittamisen ”syytä epäillä” - kynnys. Syyttäjä voi vielä tässä vaiheessa määrätä suoritettavaksi lisätutkimuksia.

Jos syyttäjä nostaa syytteen, hän tekee oikeudelle kirjallisen haastehakemuksen ja vie asian oikeuden ratkaistavaksi. Syyttäjä ajaa oikeudenkäynnissä syytettä. Jos syyttäjä päättää olla nostamatta syytettä, hän tekee kirjallisen, perustellun päätöksen syyttämättä jättämisestä.

Syyttämättäjättämispäätös

Seksuaalirikoksissa näyttökysymykset ovat usein hankalia, ja syyttäjä saattaa tehdä sillä perusteella syyttämättäjättämispäätöksen. Sen saaminen on uhrille usein iso pettymys. Uhrille on tärkeä tarjota tukea myös tässä vaiheessa ja auttaa häntä ymmärtämään päätös sekä sen perustelut oikein, jotta hän ei katkeroidu ja jumiudu toipumisessaan turhaan oikeustaisteluun. Käytännön apua ja tukea uhrille voi tarjota Rikosuhripäivystys (RIKU). Uhri voi halutessaan olla yhteydessä myös suoraan syyttäjään ja pyytää tätä selittämään päätöstä tai kysyä muista epäselviksi jääneistä asioista. 

Uhrilla on toissijainen syyteoikeus eli oikeus viedä asia itse oikeuden käsittelyyn syyttäjän kielteisestä päätöksestä huolimatta.  Tämä edellyttää, että uhri on poliisikuulustelussa vaatinut rangaistusta rikoksen tekijälle.  Tähän liittyy kuitenkin taloudellisia riskejä: uhri joutuu todennäköisesti maksamaan itse avustajansa kulut, ja hävinnyt osapuoli joutuu yleensä maksamaan myös muut oikeudenkäyntikulut, mm. vastapuolen avustajan kulut.  Syyttäjän perustelut onkin syytä lukea oman asianajajan kanssa huolellisesti läpi ja kuunnella muidenkin asiantuntijoiden arvioita, ennen kuin päättää, viekö asiaa itse eteenpäin.

Mikäli uhri katsoo syyttäjän toimineen virheellisesti tehdessään syyttämättäjättämispäätöksen, hän voi tehdä siitä myös kantelun valtakunnansyyttäjälle. Tällä on oikeus tarvittaessa määrätä asia uudelleen ratkaistavaksi. Tämä vaihtoehto on riskittömämpi, mutta uhri tarvitsee tähänkin paljon lainopillista neuvontaa ja apua.

Länsi-Suomen syyttäjäalue

Käyntiosoite:   Oikeustalo, Kelloportinkatu 5 A, 2 B –kerros (sisäänkäynti hissillä)
Postiosoite:     Kelloportinkatu 5 A, 33100Tampere
Puhelin:           029 56 24600
Faksi:               029 56 24624
Sähköposti:     lansi-suomi.syyttaja@oikeus.fi

Muut toimipisteet: Syyttäjälaitoksen yhteystiedot

Tietoa rikosprosessista

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) oppaat

Rikosuhripäivystys (RIKU), Tukea ja neuvontaa rikosprosessissa seksuaalirikoksen uhrille

Rikosuhripäivystys (RIKU), Tietoa nuorille rikoksen uhreille

Mitä mulle nyt tapahtuu? Opas nuorelle, joka on joutunut pahoinpitely- tai seksuaalirikoksen uhriksi 

Lähteet:

Syyttäjälaitoksen sivut

Käsikirja lapsiin kohdistuvien väkivalta- ja seksuaalirikosten tutkintaan

Last modified 26.11.2024