Työkyvyn tuki
Rintasyöpä ja sen hoidot aiheuttavat etenkin hoitojen aikana tai niistä toipuessa toimintakyvyn laskua ja sen vuoksi sairauspoissaolotarvetta. Työkyvyn arviointi rintasyöpäleikkauksen jälkeen sekä liitännäishoitojen aikana toteutetaan työterveyshuollossa TYÖOTE-toimintamallin ohjeiden mukaisesti. Vastuu työkyvyn ja työkyvyn tuen tarpeen arvioinnista sekä työhön paluun tukitoimista on työterveyshuollossa, jossa on paras tieto potilaan työnkuvasta ja sen joustoista. Erikoissairaanhoidossa eli rintasyöpäpotilaiden hoidossa syöpätaudeilla ja yleiskirurgialla säilyy vastuu arvioida potilaan lääketieteellisiä toimintakykyyn liittyviä rajoituksia sekä kantaa vastuu entiseen tapaan rintasyövän hoidosta. Sairauden hoitoon liittyvissä asioissa voi konsultoida syöpätautien tai yleiskirurgian konsulttilääkäreitä tai pyytää potilasta olemaan itse yhteydessä hoitavalle taholle.
Lähete työterveyshuoltoon tehdään ensimmäisen erikoissairaanhoidon lääkärivastaanottokäynnin yhteydessä. Lähetetekstinä toimii ko. käynnin sairauskertomusmerkintä, joka lähetetään lähetteenä työterveyshuoltoon. Ennen lähetettä potilaalta varmistetaan lupa välittää hoitoon liittyviä tietoja potilaan työterveyshuoltoon ja varmistetaan missä työterveyshuollon yksikössä potilaan työterveyshuolto on, ja nämä kirjataan erikoisalanäkymälle sekä hoitokertomukseen. Erikoissairaanhoidosta kirjoitetaan lyhyt tilanteesta riippuen 2-4 viikon mittainen sairauspoissaolo. Sairauspoissaoloaikana potilaaseen otetaan yhteyttä työterveyshuollosta ja sairauspoissaolotarpeen jatkuessa järjestetään arvio sairauspoissaolon jatkosta. Työterveyshuollon työtä tukemaan on tehty perehdytysmateriaali rintasyövän hoidosta ja toimintakykyarviosta hoitojen aikana ja ko. materiaali on jaettu Pirkanmaan työterveyshuollon yksiköiden käyttöön.
Lisätietoja:
Työote-toimintamalli tukee työkykyä
Ammatillinen kuntoutus
Ammatillisen kuntoutuksen tarkoitus on auttaa työllistymään, pysymään työssä tai palaamaan työhön. Se on tarkoitettu työikäisille, joita sairauden tai muun syyn takia uhkaa lähivuosina työkyvyttömyys tai heikentynyt työ- ja ansiokyky. Ammatillinen kuntoutus on Kelan, oman työeläkelaitoksen tai työhallinnon järjestämää ja sen muotoja ovat mm. kuntoutuskurssit, ammatillinen kuntoutusselvitys, työkokeilu - ja työhönvalmennus, uudelleenkoulutus, koulutuskokeilu, elinkeinotuki yritystoimintaan tai vaativat apuvälineet työhön ja opiskeluun.
Ammatilliseen kuntoutukseen hakeudutaan työterveyshuollon, omalääkärin tai hoitavan lääkärin kautta, oman hakemuksen liitteenä tarvitaan B-lausunto.
Lisätietoa:
Last modified 16.9.2024