Imunesteturvotuksen hoito

Imunesteturvotuksen hoidon koordinointi rintasyöpäpotilaalla  

Imunesteturvotuksen diagnostiikka on ensisijaisesti kliininen eli perustuu potilaan tutkimiseen ja haastatteluun. Laskimotukos ja kasvaimen uusiutuminen kainaloon on syytä pois sulkea, etenkin jos turvotus ilmaantuu vasta pidemmän ajan kuluttua leikkauksesta.

Rintasyöpäpotilaiden lymfakiertoa edistävän itsehoidon ohjauksesta ja hoidon koordinoinnista vastaa Tays Hatanpään fysiatrian yksikkö. Kun potilaalla on todettu ensimmäistä kertaa imunesteturvotus, tehdään hänestä lähete Tays Hatanpään fysiatrian yksikköön.

Imunesteturvotuksen konservatiivinen hoito

Imunesteturvotuksen hoidon kulmakivenä on hyvä konservatiivinen hoito. Ensisijaisena hoitona on fysioterapeutin ohjaama asento- ja liikehoito. Tämän tukena käytetään kompressiohoitoa tukitekstiilillä ja painonhallintaa, sillä rasvakudos vaikuttaa imusuonten seinämiin ja se voi heikentää imusuonten toimintaa mekaanisen kompression ja tulehdusreaktion vuoksi. Manuaalisen lymfaterapian hyödystä ylläpitohoitona ei ole tutkimusnäyttöä, mutta joillekin potilaille se voi olla hyödyllistä kuuriluontoisesti kuoppaturvotuksen vähentämiseksi kompressiohoidon tukena. 
Syövänhoidon jälkeinen lymfaturvotus ja sen hoito Suomen Syöpäpotilaat

Fysioterapeutin ohjaus imunesteturvotuksen hoitoon

Fysioterapeutin vastaanotolla tutkitaan yläraajan nivelliikkuvuudet ja mitataan ympärysmitta, arvioidaan turvotuksen määrää ja verrataan arvoja terveeseen puoleen. Ohjataan liikeharjoitteet, tarvittaessa nestekiertoa vilkastuttavat harjoitteet sekä omatoimiset lymfasivelyt. Näistä annetaan kirjalliset ohjeet:

Rintasyöpähoitoihin liittyvä lymfaturvotus ja sen itsehoito Pirkanmaan hyvinvointialue

Rintasyöpäpotilaan lymfasivelyohje Pirkanmaan hyvinvointialue

Ensipainehiha ja -käsine 

Imunesteturvotuksesta riippuen tarvittaessa fysioterapeutin vastaanotolla sovitetaan ensipainehiha ja -käsine. Omahoitona asento- ja liikehoito ovat tässä keskeisessä osassa. Tarvittaessa ohjataan ja neuvotaan läheisiä.

Painetekstiilihoito

Potilaille, joille aloitetaan painetekstiilihoito, sovitaan seurantakäynti noin 3-4 kk:n kuluttua. Seurantakäynti voidaan toteuttaa myös etänä. Seurantakäynnillä arvioidaan turvotuksen tilannetta ja painetekstiilihoitoon sitoutumista. Jos potilas sitoutuu painetekstiilihoitoon, hänelle annetaan suositus lääkinnällisenä kuntoutuksena annettaviin painetekstiileihin ja kirjataan potilaskertomukseen FYST-näkymään painetekstiilisuositus. Ohjataan potilas varaamaan aika mittojenottoa varten. Potilas saa mukaansa kirjallisena suosituksen lääkinnällisenä kuntouksena hankittaviin painetekstiileihin. Potilas ohjataan ottamaan yhteyttä oman alueen lääkinnällisen kuntoutuksen toimistoon tai vastaavaan maksusitoumuksia myöntävään tahoon, kun tulee tarve uusiin painetekstiilituotteisiin.

Imunesteturvotuksen kirurginen hoito

Potilaita, joiden imunesteturvotus jatkuu vielä vuoden kuluttua leikkauksesta, ja painetekstiili on ollut säännöllisessä käytössä, pyydetään ottamaan yhteyttä TAYS Hatanpään fysiatrian yksikköön, mikäli he ovat kiinnostuneita imusolmukesiirteestä. Joskus imunesteturvotus ilmaantuu vasta vuosien kuluttua ja tällöin painetekstiilihoitoon sitoutuneista potilaista voidaan tehdä lähete heti kirurgiseen arvioon. Lääkärin on mahdollista tehdä lähete suoraan kirurgisen hoidon arvioon, mikäli edellä mainitut edellytykset täyttyvät.

Lisätietoa:

Imunesteturvotuksen kirurginen hoito rintasyöpäpotilaalla Pirkanmaan hyvinvointialue

Imunesteturvotuspotilaan läheteohjeet plastikkakirurgialle Pirkanmaan hyvinvointialue

Last modified 10.1.2025