Hoitolinjaukset ja hoidon rajaukset
Hoitolinjaus määrittelee hoidon tavoitteen (mitä aiotaan tehdä?) ja hoidon rajaus kertoo hoidot, joista on päätetty pidättäytyä (mitä ei aiota tehdä?). Näiden tarkoitus on turvata potilaalle hänen toiveidensa mukainen, mutta myös lääketieteellisesti perusteltu, paras mahdollinen hoito. Potilas voi kieltäytyä mistä tahansa hoidosta, mutta ei voi vaatia perusteetonta hoitoa. Hoitava lääkäri tekee hoitolinjaukset ja hoidon rajaukset yhdessä keskustellen potilaan ja hänen suostumuksellaan myös läheisten kanssa (hoitoneuvottelu). Hoitolinjaus ja hoidon rajaukset kirjataan sairauskertomukseen.
Suomessa käytettävät hoitolinjaukset ja niiden mukaiset hoidon kokonaistavoitteet
1. Parantava hoitolinja
Kokonaistavoite: Pysyvä paraneminen
2. Sairauden etenemistä hidastava/jarruttava hoitolinja
Kokonaistavoite: Sairauden etenemisen hidastaminen tai jarruttaminen
3. Palliatiivinen hoitolinja (ICD-koodi Z51.5)
Kokonaistavoite: Oireiden ja kärsimyksen lievittäminen sekä elämänlaadun vaaliminen. Taudin kulkuun ei voida olennaisesti vaikuttaa.
4. Saattohoitolinja (ICD-koodi Z51.5 + TMP-koodi WPB10)
Kokonaistavoite: Palliatiivinen hoito kuoleman läheisyydessä (päiviä-viikkoja). Kuolevan hoito.
Palliatiivinen hoitolinja on palliatiiviseen hoitoketjuun ohjautumisen edellytys. Hoitava lääkäri merkitsee palliatiivisen hoitolinjan sairauskertomustekstiin sekä pitkäaikais- ja tapahtumadiagnooseihin ICD-koodilla varustetulla diagnoosilla: Z51.5 Palliatiivinen hoito.
Varhaista (rinnakkaista) palliatiivista hoitoa voidaan antaa myös parantumattoman tai henkeä uhkaavan sairauden hoidon rinnalla (jarruttava tai parantava hoitolinja). Tällöin hoitovastuu on kuitenkin sairautta hoitavalla yksiköllä ja palliatiiviset toimijat ovat konsultoiva taho.
Yleisimpiä hoidon rajauksia ovat
- Elvytyskielto (DNAR tai DNR -päätös)
- Pidättäytyminen teho- tai valvontahoidosta
- Pidättäytyminen hengityksen tukihoidoista (Invasiivinen tai non-invasiivinen)
- Pidättäytyminen erilaisista toimenpiteistä
- Pidättäytyminen siirrosta sairaalaan tai sairaaloiden välillä
- Pidättäytyminen nesteytys-, antibiootti- tai ravitsemushoidoista (saattohoito)
Mikään yksittäinen hoidon rajaus (esim. DNR-päätös) ei ole yleinen hoitosuunnitelma tai päätös luopua muista hoidoista tai tutkimuksista. Jos on lisäksi tarpeen rajata muita hoitomuotoja, tulee nämä keskustella ja päätös kirjata erikseen.
Elämän loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma muodostuu hoitolinjauksien, hoidon rajauksien ja konkreettisen hoitosuunnitelman kokonaisuudesta.
Last modified 22.10.2024